Balos bezzegország lettünk

Ez történt a gazdaságban az év 32. hetén

2010.08.15. 19:05
A héten újra gyengült a forint, kiderült, hogy a magyar gazdaság stagnál, de örülhetünk, mert legalább a német jól van, és ez nekünk különösen fontos. Nagy bajban vannak viszont a devizahitelesek, a késve törlesztők száma a következő hónapokban tovább nő.

Bár az elmúlt évtizedben nem volt ritka, hogy pillanatnyi jólétünkért cserébe feláldoztuk a hosszú távú gazdasági növekedést, mégis esett az életszínvonal, legalábbis ez derült ki az ENSZ rendszeresen publikált jólétmérő mutatójából, a Big Mac-indexből. Tavaly 2,4 százalékkal estek a magyar reálbérek, alig több mint 13 százalékkal ér többet a fizetésünk ma, mint 1989-ben.

Mégis sokaknak van kedvük dolgozni. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint júliusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal, 550 ezerre nőtt Magyarországon a nyilvántartott álláskeresők száma. Közülük több mint 160 ezren tartósan regisztrált álláskeresők, vagyis több mint egy éve folyamatosan keresnek állást

Az érdeklődés tényleg óriási. A Profession.hu álláskereső portálnál volt olyan munkalehetőség, amire kétezren jelentkeztek. Főleg vidéken van baj, a meghirdetett álláslehetőségek 70-80 százaléka ugyanis a főváros vonzáskörzetében található. A bőséges munkaerőkínálatnak a cégek akár örülhetnek is, 2009-ben csökkent az egy főre jutó havi munkaerőköltség, ha csak kicsit is.

Ez persze nem igazán érdekli, nem is nagyon érdekelheti a bankokat, akik még jobban keresnek rajtunk, mint korábban. A szektor jövedelmezősége javult, ahogy a tőkehelyzete is.

Nem úgy a háztartásoké. Az első negyedévben tovább romlott a hitelek minősége, a korábban újratárgyalt hitelek egy része ismét késedelmessé vált, és reális a veszély, hogy a nem teljesítő lakossági devizahitelek állományának növekedése az elkövetkező hónapokban ismét gyorsulni fog. Március végén 97 ezer lakossági jelzáloghitel adósa tartozott a közvetlenül veszélyeztetett, 90 napon túl késedelmes kategóriába.

A bankellenes hangulat ellenére a bankok korrektek, igyekeznek a hitelek átütemezésével segíteni az adósokat és kerülik a fedezetek kényszerértékesítését - mutatott rá egy MNB felmérés.

Balos álomország lettünk

A bajok ellenére a világban szaborodnak a rajongóink. A lengyel balpopulista ellenzék magyar mintára vezetné be a banki különadót, a lengyel pénzintézetek terhelése azonban a hazainál kisebb lenne.

De nem csak a régió, a nagyvilág is tisztel bennünket. A baloldali brit napilap, a Guardian az Orbán-kormány gazdaságpolitikai lépéseit értékelő cikkében kijelentette: Magyarország ellenszegülése elképzelhetően az IMF és az európai hatóságok által szorongatott más kormányokra is átterjedhet. A kapitalisták pontosan ettől rettegnek: a Raiffeisen vezérigazgatója szerint ragadós lehet a magyar bankadó példája, ami nem lenne jó.

Csak az államadósság tekintetében ne legyünk mintaország, mert akkor foghatják a fejüket – meg a tőkéjüket – a pénzpiaci finanszírozók. Egy Nomura jelentésből kiderült: a Fidesz-kormány alatt az adósság csökkenésére legalább 2013-ig várni kell, egyelőre nőni fog az adósságállományunk. A magyar kormány azért optimista, az ÁKK szerint a következő két évben finanszírozható lesz a lejáró államadósság. Hasonló következtetésre jutott az OTP is. A pénzintézet elemzői azt mondják, hogy 2011-ig biztosított a piaci finanszírozás, de utána is, ha normálisan működik a világgazdaság. A jókedv ragadós, egy felmérés szerint árnyalatnyival optimistábbak vagyunk a nemzetközi átlagnál a válságból való kilábalás megítélésében.

A tőkepiacokat viszont a pesszimizmus jellemezte a héten. Szerdától a kockázatkerülés jelei mutatkoztak a világban. Estek az ázsiai piacok – a dollár erősödött –, az események nem tettek jót a forint addig szépen alakuló árfolyamának sem, ahogy a BUX is esésben zárta a hetet.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  31. heti záró 32. heti záró
BUX 22 899 22 074
OTP 5278
4957
Mol 20 650 20 100
Richter 46 500
44 900
Magyar Telekom 674
665

A piacok mellett az MNB monetáris tanácsa is aggodalommal tekint a jövőbe. A kockázati felárak tartós megemelkedése a monetáris kondíciók szigorítását indokolja, az irányadó kamat emelése is szükségessé válhat - állt a monetáris tanács július 19-i, kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvében.

Az események hatására fokozódtak a globális gazdasági növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak. A kétkedők szerint ez és a magas európai államadósságok együttese újra felszínre hozhatja a tavaszi legfeszültebb időszak fő mozgatórugóját: az eurózóna adósságválságának témáját.

A pesszimista várakozások ellenére a nekünk különösen fontos német gazdaság jól van, Franciaországgal együtt húzzák Európát, Ausztria és Szlovákia is fellendülőben van. Ellenben Magyarországgal, mi stagnálunk, a Baltikum ébredezik, Görögország azonban tovább zsugorodott.