2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Felfüggesztették a postai autóbeszerzést

2010.11.12. 13:53 Módosítva: 2010.11.12. 14:42
A fejlesztési miniszter pénteken felfüggesztette a Magyar Posta és a MÁV autóbeszerzéseit. Kedden írtuk meg, hogy 770 millió forintot költene a Posta közbeszerzés nélkül 188 új személyautóra, amiből 95 vezetői kocsi lenne. A MÁV-nál a 2009 tavasza óta tartó jogsértés folytatódik ugyanakkor, hogy az újabb flottatender is leáll; a vasút 5+1 évre 965-1386 autót szerzett volna be.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezte a már megindított postai és MÁVos beszerzési eljárások azonnali, részleges felfüggesztését – közölte a minisztérium pénteken. A közlemény szerint a "személygépjárművekre vonatkozó beszerzési igényeiket a vállalatoknak összhangba kell hozniuk a kormány takarékossági intézkedéseivel". A minisztérium közleménye arra nem tért ki, hogy cikkünk, cikkeink nyomán döntött-e Fellegi Tamás a beszerzések leállításáról.

Új autó karácsonyra

Kedden írtuk meg, hogy a Magyar Posta egy, a száz százalékosan tulajdonában álló cég, a Postaautó Duna Zrt. közbeiktatásával közbeszerzés nélkül költ 770,5 millió forintot 188 személyautó beszerzésére (és további 69 autóra vonatkozó opció is szerepelt az ajánlatkérésben). A Postaautó a konstrukció szerint hitelből venné meg, majd a Postának

Az átlag négymillóba kerülő kocsik közül 95 vezetői, ebből három felsővezetői gépjármű lenne. Az ajánlatkérés szerint ezek felszereltségének része a nyolc hangszórós, hatlemezes CD-váltós, MP3-as rádió-CD, a multifunkciós bőrkormány vagy az első-hátsó parkolóradar.

Az autókat a Magyar Posta saját cégétől úgynevezett in house-beszerzéssel veheti meg – erre akkor van lehetőség, ha egy állami cégtől származik a leányvállalata árbevételének legalább 90 százaléka –, arra azonban nem kaptunk választ, hogy a Postaautó a közbeszerzési törvény milyen törvényhelyek alapján nem volt köteles közbeszerzés kiírására. Ezért most a fejlesztési tárcát is megkérdeztük: vizsgálják-e azt is, jogszerűen kerülte-e ki a közbeszerzést a Postaautó.

Felülvizsgálatok haladéktalanul

A minisztérium közleménye szerint Fellegi Tamás "visszajelzést vár a társaságok vezetésétől a haladéktalanul megindítandó felülvizsgálatok eredményéről, a közfeladatok folyamatos ellátása érdekében megtett átmeneti intézkedésekről".

Az NFM pénteki közleménye kitért arra is: "egyértelmű elvárás az állami tulajdonú vállalatokkal szemben, hogy minden esetben átlátható módon, első helyen a költséghatékonysági szempontokat szem előtt tartva járjanak el beszerzéseik előkészítésénél és lebonyolításánál. E törekvés hangsúlyosan megjelent már az első kormányzati akciótervben is.

Vasúti autók sem lesznek

A miniszter döntése értelmében a MÁV autóbeszerzését is felül kell vizsgálni. A vasút tavaly április óta használja lejárt szerződéssel autóparkját, amiért cikksorozatunk nyomán súlyos, 45 millió forintos bírságot is kapott. Egy közbeszerzési eljárást ugyan lefolytatott tavaly március és idén február között, de az végül eredménytelenül zárult.

Az új közbeszerzést a vasúttársaság a múlt héten indította el. A november 2-án közzétett ajánlatkérés a főbb paramétereket tekintve meglehetősen rugalmasan fogalmazott: a MÁV saját maga és bizonyos leányvállalatai számára 350 személyautót és 615 darab 3,5 tonnásnál nem nehezebb kisteherautót bérelne öt évre. Azonban az autók száma a tág határok között mozgó opciók miatt akár 1386 is lehet, míg az öt év akár hat is, hiszen a felhívás szerint a MÁV a szerződést a 60 hónap letelte után "további 12 hónappal jogosult meghosszabbítani".