Márciusban távozik Simor András?

2011.01.10. 15:14 Módosítva: 2011.01.10. 15:25
A piaci szereplők körében az a hír terjedt el, miszerint Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke márciusban lemond, írja a Portfolio.hu. A jegybank sajtóosztályának tájékoztatása szerint Simor András ki fogja tölteni 2013. márciusáig szóló mandátumát. A pletykákat a monetáris tanács márciusi átalakulása táplálja.

"Azért dolgozom, mert nagyon szeretném már látni, hogy végre egyről kettőre jut az ország. Hogy megerősödik és kiszámítható pályára kerül a gazdaság, stabilak az árak, csökken az infláció. Nem lett kevesebb a feladat ezekben a kérdésekben" – válaszolta decemberben a lapunknak adott interjúban Simor András, az MNB elnöke arra a kérdésre, hogy nem tervezi-e a lemondását. A piacon, legalábbis a Portfolio.hu több forrásból megalapozott információi szerint, most mégis olyan pletykák terjedtek el, amik arról szólnak, hogy márciusban lemond az MNB-elnöki posztjáról.

A híresztelésben szereplő márciusi időpont azért is érdekes, mert a monetáris tanács négy külsős tagjának megbízatása jár le akkor. A kormány múlt évi végén döntött a jegybanktörvény módosításáról. A módosítások eredményeként a monetáris tanács tagjait a gazdasági bizottság jelöli, és a parlament választja meg őket egyszerű többséggel, hat évre. Ez azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlat, miszerint a jegybank és a kormány álláspontja is érvényesül a tagok kinevezésében, megszűnik, a parlamenten keresztül a kormánytöbbség akarata érvényesül a jegybankárok kiválasztásakor, írja laptársunk.

Elemzők és szakértők szerint a kinevezési gyakorlat megváltoztatása a jegybanki függetlenség szempontjából visszalépésnek nevezhető. A monetáris tanács tagjai kinevezési folyamatának módosításához az Európai Központi Bank is hozzászólt. Az EKB szerint Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kinevezési rendjének módosítása és a felügyelő bizottság javadalmazásának változtatása aggályokat vet fel, mivel ez akként tekinthető, hogy a kormány megpróbálja az MNB elnökét feladatai ellátásában befolyásolni.

A jegybank legutóbbi két kamatdöntése éles kritikát váltott ki a kormány részéről, a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca mindkét alkalommal közleményben bírálta az MNB lépését. Simor András jegybankelnök a legutóbbi kamatdöntést követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre kifejtette, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel utoljára 2009 januárjában találkozott személyesen, illetve akkor beszélt vele utoljára.

Az MNB elnöke azt is hozzátette, hogy "semmiképpen nem nevezné kiélezettnek a kormány és a jegybank kapcsolatát". Orbán Viktor a jegybankelnök szavaira reagálva azt mondta: két különböző malomban őröl, teljesen más gazdaságpolitikát tart kívánatosnak a kormány és a jegybank, ami káros az országnak.

A Portfolio.hu írása megjegyzi ugyanakkor: nem valószínű a jegybankelnök lemondását sem márciusban, sem pedig mandátumának lejárta előtt. A híresztelést egyébként a nemzeti bank sajtóosztálya is cáfolta, "Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2013 márciusáig szóló mandátumát a törvény előírásai szerint ki fogja tölteni. A sajtóosztály emlékeztet az elnökkel a közelmúltban megjelent interjúkra. Simor András akkor kifejtett álláspontja változatlan" – válaszolták a Portfolio.hu érdeklődésére.