Varga: A kormány átgondolhatja a csekkadót

2012.07.26. 09:39 Módosítva: 2012.07.26. 10:07

Ősz végére állapodhat meg Magyarország az IMF-fel és az Európai Unióval. A vitatott témák között szerepel a jövő évi makropálya megalapozottsága, a közszféra aránya a foglalkoztatásban és a tranzakciós illeték kiterjesztése a jegybankra – közölte Varga Mihály, a tárgyalásokat vezető miniszter csütörtökön az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában (a kormány által illetéknek hívott új közteher valójában adó).

Mint ismert, korábban Varga Mihály több nyilatkozatban is október végére várta a tárgyalások lezárását, Orbán Viktor ugyanakkor tegnap közölte, hogy a delegációk csak szeptemberben térnek vissza Magyarországra. Ha ezt újabb körök követik, akkor a korábban tervezettnél némileg hosszabbra nyúlhatnak a tárgyalások.

Az eszközökről szól a vita

A most lezárult első egyeztetési kört Varga Mihály a tervezettnek megfelelőnek nevezte, és azt mondta, hogy mindkét fél hasznos helyzetértékelésen van túl. Varga Mihály szerint egyetértés van a tárgyalófelek között például abban, hogy meg kell erősíteni a jövő évi makropálya és költségvetés megalapozottságát, az ehhez felhasználható eszközök megítélésében azonban véleménykülönbség mutatkozik.

A miniszter a nézetkülönbségek között említette, hogy az IMF/EU-delegáció szerint a foglalkoztatásban magas a költségvetési szféra aránya. Erre Varga Mihály szerint az a helyes válasz, hogy a versenyszférában dolgozók létszámának növelését kell támogatni, s akkor az arányok is javulnak. A költségvetési szféra további létszámcsökkentése ugyanis nemcsak gazdasági, hanem szociális kérdés is.

Átgondolhatják a jegybank megadóztatását

A pénzügyi szférát terhelő tranzakciós adóval kapcsolatban Varga Mihály megismételte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi álláspontját. Eszerint a felhalmozott adósság felszámolásából a pénzügyi szférának is ki kell vennie a maga részét.

A miniszter elmondta azt is, hogy az adó MNB-re való kiterjesztését a tárgyalódelegációban is képviselt Európai Központi Bank kifogásolta, és a tárgyalások során „ehhez közeli” véleményen voltak az IMF és az EU delegáltjai is (időközben az Európai Bizottság közölte, hogy az adót vizsgálni fogja). Varga Mihály szerint a mostani tárgyalási szünet arra is alkalmat ad, hogy a magyar kormány is értékelje álláspontját, „ha szükség lesz erre, akkor nyilván ehhez a kérdéshez hozzá fogunk majd nyúlni”.