Az IMF nem kemény tárgyalópartner

2012.07.26. 09:23

Ha megszületik a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és Magyarország között a hitelmegállapodás, akkor az unió is megengedőbb lesz, így nem biztos, hogy minden vitás kérdést most kell tisztáznunk – mondta az Infó rádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász, egyetemi tanár, Orbán Viktor szűkebb tanácsadói körének tagja.

Meg kell állapodni

Erős érvek szólnak a mellett, hogy jobb megállapodni, mint nem megállapodni – mondta az Csaba László, aki szerint a kormány tisztában van azzal, hogy a megegyezés a kockázati tényezők jelentős csökkenésével járna és megnyugtatólag hatna a beruházókra. Magyarország azonban Ciprustól, Spanyolországtól és Romániától eltérően jelenleg nincs kényszerhelyzetben, így nem mindegy, hogy mik a megállapodás feltételei, tette hozzá a közgazdász.

Egy háromnapos találkozón elsősorban a problémák felmérése, a megoldandó kérdések köre és a tárgyalási pozíciók lefektetése történik, az érdemi tárgyalások majd csak augusztusban-szeptemberben zajlanak.

Két nap alatt megegyezhetnénk

Az Európai Bizottság álláspontja az, hogy van elég bajuk (bankunió, költségvetési unió, stabilitási mechanizmus, spanyol bankmentés), ha eggyel kevesebb van az asztalon, az nem jelent gondot. Meg kell állapodni, de nem biztos, hogy minden vitás kérdést a hiteltárgyalás kapcsán kell végigbokszolni – fogalmazott Csaba László, aki szerint éppen ezért az unió részéről megengedő magatartást vár a tárgyalásokon.

Az IMF-fel nagyjából két nap alatt meg tudunk egyezni, a Valutaalap nem kemény tárgyalópartner, tette hozzá a közgazdász, kiemelve, hogy a Széll Kálmán-tervben felvázolt makrogazdasági pálya és szerkezeti intézkedések kielégítik azt a követelményrendszert, amely alapján az IMF egy sor országnak már biztosított hitelt.  • Tippek
  • Árfolyam