Árpád
-1 °C
9 °C

Az Országháznál demonstrálnak a gazdák

2004.03.19. 17:16
A sertéstartók továbbra is kilátástalannak tartják helyzetüket, ezért az elégedetlen gazdák a Parlamenthez vonulnak, hogy folytassák a tiltakozást. Az elmúlt hetek demonstrációsorozatának folytatására annak ellenére kerül sor, hogy február végén megállapodás született az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői között. A nagygyűlésre a várt tízezres tömeg helyett csak néhány százan mentek el demonstrálni.
Tíz órától gyülekeznek a demonstrálók a Parlamentnél, a Rákóczi szobor melletti füves területen, ahová a hangosbeszélő szerint "Budapest várja a gazdákat, a gazdák várják a budapestieket". Délután négykor kezdődik a megmozdulás érdemi része, a "nagygyűlés", csatlakozva a Pajzs Szövetség "minden napra egy tüntetés" demonstrációsorozatához.

Folytatják

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Gyülekező
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Az elmúlt hetek demonstráció-sorozatának folytatására annak ellenére kerül sor, hogy február végén megállapodás született az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői között. A gazdák azért vonultak az utcákra és az utakra, mert nem tudtak megegyezni a feldolgozókkal a felvásárlási árról, illetve a kormánnyal a támogatások összegéről. A tejtermelőket a felvásárlási árak csökkenése hozta tarthatatlan helyzetbe. A szarvasmarhatartók és a tejtermelők mellé a baromfi- és sertéságazatból élők is csatlakoztak a tüntetésekhez.

A megállapodás február 25-én az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői között született meg, ekkor írták alá az erről szóló nyolcoldalas dokumentumot, amely szerint a tiltakozó gazdák nem demonstrálnak tovább, és az elégedetlen termelők nem tartják meg a meghirdetett nagygyűléseket. A megállapodásban a termelők kérésére minden kormányzati támogatási ajánlatot részletesen és garanciális elemekkel ellátva rögzítettek. A megegyezés szerint a gazdálkodók több milliárd forintos többletforráshoz jutnak, valamint olyan járulékos intézkedések lépnek életbe, amelyek a termelők gazdasági tevékenységének feltételeit tovább javítják. A megállapodás mindhárom gondokkal küszködő ágazatra - a tejre, a sertésre és a baromfira - egyaránt vonatkozott.

Továbbra is gondban

A Napi Gazdaság szerint azonban a sertéstartók továbbra is kilátástalan helyzetben vannak, egyszerűen nem érdemes disznót hizlalni Magyarországon, a sertéshizlalás önköltsége kilogrammonként 50-91 forinttal haladja meg az értékesítési árat. Ez az agrártárca számításai szerint egy 120 kilogrammos hízó esetében 6000-10 920 forint veszteséget jelent. A kisebb gazdálkodók, akik az önfogyasztásra szántnál több sertést tartanak, inkább háznál levágják az állatokat, annak ellenére, hogy a legtöbb megyében a felvásárlók folyamatosan veszik az élő sertést kilogrammonként 230-250 forintos áron, azonnali fizetés mellett. Legalább 300 forintot tartana ugyanis méltányosnak hízójáért egy a gazdálkodáshoz valamicskét is konyító gazda.

Nehezebb helyzetben vannak azonban a nagyüzemek, ők mindenképpen kénytelenek értékesíteni állataikat a nyomott áron, a nagy hízókibocsátású telepek szinte mindegyike csökkenti a kocalétszámot, többen abba is hagyják a termelést. Mindeközben folytatódott a demonstráló gazdák részéről kifogásolt lengyel sertéshúsimport, aminek visszaszorítása érdekében azonban a kormány a szükséges lépéseket már megtette. A vágóhidaktól kapott információ szerint viszont jelentős mennyiségű és nagyon jó minőségű élő sertés érkezik folyamatosan Csehországból Magyarországra.

Nem mentek el a gazdák a tüntetésre

A várt tízezres tömeg helyett csak pár száz embrer jelent meg az Országház elé a délután négyre meghirdetett nagygyűlésre, ami elvileg este hat óráig tartott volna. A felszólalok sorában ott volt Ekrem Kemál György is, aki bírálta a parlamenti pártokat és a kormányt. Egy óra múltán befejeződött a tüntetés. Este hat órától folytatódik a Pajzs Szövetség minden este hat órára meghirdetett kormányleváltó demonstrációja.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.