Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Svájc kamatot emelt, drágább lesz a devizahitel

2004.09.17. 08:16
Az emelkedő svájci kamatszintet már néhány magyarországi adós is érzékelheti majd, de az igazi feketeleves csak később jöhet.
A Svájci Nemzeti Bank (SNB) illetékes bizottsága tegnapi ülésén ismét kamatot emelt, az elemzők pedig az idén még egy hasonló lépésre számítanak. A célsávot most a korábbi 0-1 százalékról 0,25-1,25 százalékra növelték, a központi érték ugyanakkor változatlanul 0,75 százalék maradt.

A CIB már most emel, az Erste még vár

A jelenlegi intézkedés hatására az idén már 50 bázisponttal magasabbá vált a kamat. A CIB Lízing által kötött szerződések értelmében a devizafinanszírozás során a szolgáltató az érintett deviza referenciakamatának plusz-mínusz 50 bázispontos elmozdulásakor az új kamatszintet automatikusan érvényesíti a törlesztőrészletben - tájékoztatta lapunkat Galambos Tibor. A piacvezető lízingtársaság vezérigazgatója szerint ez azt jelenti, hogy a jövő hónapban a svájci frankban finanszírozott ügyfelek közül csak azok nem kapnak a kamatváltozás miatt növekvő törlesztőrészletet tartalmazó csekket, akik az elmúlt 3 hónapban - a korábbi 25 bázispontos kamatcsökkenést követően - kötöttek szerződést a társasággal. Az Erste Bank ugyanakkor arról tájékoztatta lapunkat, hogy mivel forrásköltsége nem változik, egyelőre nem változtat a frankalapú lakáshitel kamatain. A Földhitel- és Jelzálogbanknál (FHB) úgy vélik: csak idő kérdése, hogy a bankoknál mikor épülnek be a kamatváltozások.

Komolyabb gondokkal azonban a hosszú távra eladósodó ügyfelek szembesülhetnek. Galambos Tibor szerint ugyanis a várható kamatváltozás jóval kisebb hatású lesz, mint általában az árfolyammozgások: egy átlagos, 1-2 millió forintos hitelnél a havi törlesztőrészlet 60-100 forinttal emelkedik majd. Az idei árfolyamváltozások viszont számításaink szerint a szélső értékeket véve alapul 1-2 ezer forintot jelenthettek.

Hektikus kamatmozgások

A 10-20 éves futamidejű hitelekkel kapcsolatban szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy Svájcban korábban meglehetősen hektikus kamatmozgásoknak lehettünk tanúi. Az elmúlt évtized elején a frank kamata (a nyolcvanas évek végi fél százalékkal szemben) 8-10 százalék volt, majd ismét lassan csökkent, de a nulla közeli szintre csak 1998-ban tért vissza. Ilyen kamatingadozások pedig a jövőben sem zárhatók ki. A kamatemelések pedig a devizahitelek teljes hitelköltségét (beleértve a kezelési költséget és a valutaváltásból eredő költségét) akár húsz százalék közelébe röpíthetik a mai 10-13 százalékról. A kisebb kamatváltozás törlesztőrészletre gyakorolt hatását is jól illusztrálja: az egyik hazai bank jelenleg 1,99 százalékos kamaton kínált frankhitelének törlesztőrészlete 83,7 ezer forint, míg az akciós időszak (néhány hónap) után a törlesztés már havi 90,9 ezer forint lesz. Ez ráadásul csak az akció lezárulását jelzi, benne semmilyen pénzpiaci hatás nem játszik szerepet.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.