Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Újabb vádpont Jukosz-ügyben

2003.07.28. 16:09
Az orosz főügyészség hétfőn újabb vádpontot jelentett be Platon Lebegyev, a Menatep pénzügyi csoport elnöke, a Jukosz olajtáraság társtulajdonosa ellen. A legújabb, negyedik vád adócsalás.
Az előzetes letartóztatásban levő üzletembert eddig nagy összegű csalással, előre kitervelt anyagi károkozással és bírósági döntés végre nem hajtásával vádolták. Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök üzlettársát és bizalmasát, Platon Lebegyevet július 2-án vették őrizetbe egy tíz évvel ezelőtti privatizációs ügy kapcsán.

Letartóztatása óta a Jukosz adóügyeit és egyes tranzakcióit is ellenőrzik. A kiterjedt ügyészségi vizsgálat során egy ízben fegyveres biztonsági emberek kíséretében kutatták át a Jukosz irodáit. A moszkvai városi bíróság a múlt héten meghatározatlan időre felfüggesztette a Lebegyev szabadlábra helyezését célzó semmisségi panasz vizsgálatát, azzal az indoklással, hogy új dokumentumok kerültek elő.

Nem tesz jót Oroszország nemzetközi megítélésének

A Jukosz-botrány annak ellenére nem csillapodik, hogy Mihail Kaszjanov miniszterelnök is kijelentette: a Jukosz körül kialakult helyzet kedvezőtlen hatást gyakorol Oroszország nemzetközi megítélésére. A leggazdagabb orosznak tartott Mihail Hodorkovszkij meg van győződve arról, hogy Lebegyev nem bűnös. German Gref gazdaságfejlesztési miniszter a Profil magazinnak adott múlt heti nyilatkozatában felszólította a hatóságokat: minél előbb zárják le az ügyet, hogy a piac megnyugodjon.

Egyes elemzők szerint a Jukosz elleni akció hátterében azoknak az egykori KGB-s személyeknek a támadása áll, akik Vlagyimir Putyin elnök, volt KGB-főnök árnyékában vonultak be a Kremlbe, és meg akarják nyirbálni a Jelcin-éra alatt nagy politikai befolyást szerzett oligarchia hatalmát.

Egymilliárdos nyereség

A Jukosz olajtársaság tiszta nyeresége 1,27 milliárd dollár volt az első negyedévben, a tavalyi első negyedévi 462 millió dollár helyett - közölték a vállalatnál július 7-én. A bevétel 3,9 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 2,01 milliárdról, a működés legszélesebb mutatója, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) 1,66 milliárd dollárra nőtt a tavalyi első negyedévi 677 millióról, az amerikai könyvelési szabvány (GAAP) szerint.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.