Friderika
9 °C
18 °C

Washingtont is aggasztja a Jukosz-ügy

2003.07.25. 10:31
Egyre nagyobb hullámokat ver a Jukosz orosz olajvállalat körüli botrány. Az ügy az Egyesült Államokban azért kelt aggodalmat, mert attól tartanak, hogy az orosz gazdasági reformok elleni támadás kezdetét jelentik az összehangolt rendőrségi, ügyészségi és adóhivatali vizsgálatok.
A Jukosz-ügy, és különösen annak elhúzódása nem tesz jót sem Oroszország imázsának, sem a befektetői légkörnek. Ezt Mihail Kaszjanov miniszterelnök jelentette ki azt követően, hogy a bíróság elutasította a letartóztatásban lévő Platon Lebegyev szabdlábra helyezését.

Szembekerült a kormányfő Putyinnal?

Az olajtársaság fő tulajdonosának, a Menatep banknak az elnökét egy 1994-es privatizációs ügylet során elkövetett sikkasztással vádolják. A kormányfő hangsúlyozta, nem akar beavatkozni az igazságügyi szervek munkájába, de megismételte: nem tartja helyesnek, hogy gazdasági bűncselekmények gyanúsítottjait őrizetben tartsák.

A beteg Lebegyevet egy kórházból vitték a hírhedt Lefortovo börtönbe három héttel ezelőtt. A cég elleni támadás igazi célpontja sokak szerint nem ő, hanem Mihail Hodorkovszkij, a legnagyobb orosz olajtársaság, a Jukosz elnöke, és egyben az ország leggazdagabb embere.

Hodorkovszkij azzal hívta ki maga ellen Putyin elnök és a Kreml héjáinak haragját, hogy a liberális ellenzéki pártokat támogatja. A milliárdos attól tart, hogy újabb letartóztatások lesznek a vállalatánál, amely ellen már az adócsalád vádja is felmerült, és ahol a közelmúltban álarcos kommandósok tartottak házkutatást.

Az üzletemberek védenék a privatizációs döntéseket

Oroszország vezető üzletemberei és polgárjogi aktivistái a hét elején - meglepő és ritkán előforduló szövetségben - közösen intéztek levelet Vlagyimir Putyin államfőhöz. Ebben leszögezik, hogy az országnak "társadalmi szerződésre" van szüksége, amelyben az államnak felelősséget kell vállalnia a rendszerváltás eredményeinek védelméért. Ezek között az eredmények között első helyen a privatizációs döntéseket és a demokratikus intézményeket nevezik meg.

Az üzletemberek a levélben azt is jelezték: a maguk részéről készek szociális és erkölcsi felelősségvállalásra. Ennek részeként elkötelezik magukat az átláthatóság és az adók befizetése mellett, valamint fellépnek a korrupció ellen.

Eljárás 17 milliárdosból kilenc ellen

Az ügyben immár a washingtoni kormányzat is állást foglalt. Alan Larson külügyminiszter-helyettes azt közölte: a mostani helyzetben igen fontos lenne, hogy az orosz vezetés megerősítse a WTO alapelvei, valamint a tulajdonosi jogok sérthetetlensége és a jogállamiság melletti elkötelezettségét.

Az amerikai politikus szerint felmerül a kérdés, milyen hatással lesznek a legutóbbi események a gazdasági reformokra. Ebben a hónapban ugyanis a Forbes magazin listáján szereplő 17 orosz milliárdos közül kilencnek a cégei ellen indítottak eljárást.