Métereket repült egy bringás, amikor a brit közlekedési miniszter rányitotta a kocsija ajtaját

2016.12.16. 10:09

Vannak országok, ahol a közlekedési miniszter közvetlenül befolyásolja a közlekedést, például az Egyesült Királyságban, ahol Chris Grayling rányitotta a kocsiajtót egy bringásra, hogy az métereket repült. Bár magáról a balesetről nem született felvétel, egy később érkező bringás videóján látható, milyen messze fekszik a kerékpárvezető Jaiqi Liu a miniszteri kocsitól.

A közlekedési miniszter kaszálta el a bringást

A miniszter amúgy egyből kiszállt megnézni, hogy van a sérült. A Guardian teljes videóján látható, hogy miután meggyőződött róla, hogy nincs komoly baja a kerékpárvezetőnek, röviden elbeszélgetett vele, kezet ráztak, és mindenki ment a maga dolgára. 

Mindez nagyon kedvesnek tűnik, de Liu, aki rendszeresen közlekedik kerékpárral, és még soha nem volt balesete, később úgy nyilatkozott: a miniszter azt mondta, hogy túl gyorsan hajtott, ami egyrészt nem volt igaz szerinte, másrészt azt éreztette vele, hogy ő volt a hibás. Ez meg ugye szintén nem igaz. Ráadásul úgy tűnt el, hogy sem egy nevet, sem elérhetőséget nem hagyott hátra.

A baleset a Westminster-palota előtt történt, még október 12-én, vagyis jó két hónapja. Liu bár jelentette az esetet a rendőrségnek, de tulajdonképpen nem nagyon történt azóta semmi. Igaz, a miniszter (még jóval a videó tegnapi kikerülése előtt) tett egy olyan kijelentést, hogy

a kerékpársávok túl sok problémát okoznak az úthasználóknak

és az autósoknak nagyon kell figyelniük a kerékpárosokra. Liu szerint viszont ezzel a kerékpársávval van a baj, és ebben alighanem mindenki egyetért. Ennyire hülyén már nálunk sem helyeznek el sávokat, de még biztosan sokan emlékeztek rá, hogy ugyanilyen rémes volt Pesten az Andrássy út, nem is olyan rég.

Londonban amúgy elég nagy ütemben fejlődik a bringázás, elég csak a tervezett szupersztrádára, az óriásparkolóra, vagy a most bevezetett "ingyen bringákra" gondolni. Remélhetőleg ott is hamarosan eltűnnek a parkoló autók és a járda közt futó kerékpársávok.

Érdekelnek a bringás hírek? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!