Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Náciaktákat tart vissza a CIA

2005.01.31. 16:03
Több száz ezer oldal, az Egyesült Államok kormányát feltehetően kényelmetlen helyzetbe hozó második világháborús dokumentumot tart vissza a CIA. Az iratok szerint a hírszerző szervezet jogelődje több náci háborús bűnöst is beszervezett a világháború után.

Visszatartja a CIA azokat náciaktákat, amiket az ügynökség még elődszervezetétől örökölt meg a második világháború után, de egy 1998-as törvény értelmében fel kellene oldani titkosításukat, állítja az amerikai törvényhozásnak az üggyel foglalkozó bizottsága, írta vasárnapi számában a New York Times.

A CIA cáfol

A több mint kétmillió oldal irat, amiknek egyébként jó részét a CIA már tavaly nyilvánosságra hozta, az Egyesült Államok kormánya és a náci háborús bűnösök közötti, a korábbinál jóval szorosabb kapcsolatra derített és deríthet még fényt.

A bizottság, amely munkáját eddig a sajtó tudta nélkül végezte, azért lépett mégis a nyilvánosság elé, mert mandátumuk márciusban lejár, és a szerintük a CIA tudatosan erre játszik. Az iratok visszatartásának ügyére a jövő héten egy szenátusi bizottság is kitér majd.

A CIA szóvivője cáfolta a vádakat, és arra hivatkozott, hogy csak azokat a dokumentumokat nem adta ki a szervezet, amik nem esnek a törvény hatálya alá. A náci háborús bűnök feltárásáról szóló törvény szerint ugyanis minden kormányszerv köteles a nemzeti archívum részére bocsátani nácikkal kapcsolatos aktáit. Ám az ez alóli mentességet bizonyítani is kell, amit a CIA nem tett meg, írja a Times.

Beszervezték a nácikat

A New York Times szerint nem véletlen a CIA vonakodása, az akták ismeretében ugyanis több olyan konkrétumra fény derül, amit eddig csak sejteni lehet.

A tavaly közzétett iratokból annyi tudható, hogy a szervezet elődje, a Stratégiai Hálózat Hivatala (OSS) és 1947-es megalakulásától a CIA is több kollaboránst és háborús bűnöst, köztük a haláltáborok atyjának, Adolf Eichmannak öt munkatársát is beszervezte, de további tizenkét személyről is ezt feltételezik a történészek.

Az amerikai kormányzat azzal védte magát, hogy szükség volt a hatékony hírszerzésre a hidegháború elején, a náci irattárakból pedig sok információt lehetett szerezni a Szovjetunióról és később a csatlósokká váló keleti blokkról is. Az is köztudott, hogy az amerikai űrprogram elindításában fontos szerepet töltött be az a Wernher von Braun, aki a nácik fejlett rakétáján, a V-2-n dolgozott.

Azt nem tudni mekkora mennyiségű információt tartott vissza a CIA eddig, de a bizottság tagjai (akik közül csak három személy neve nyilvános) szerint több száz ezer oldalról lehet szó.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.