Szilárda
-4 °C
3 °C

Bush jelöltjét nevezték ki a CIA igazgatójának

2004.09.23. 12:34
Nagy többséggel Peter Goss republikánus alsóházi képviselőt választotta a CIA igazgatójának a szenátus. Bush jelöltjét még a demokraták többsége is megszavazta, bár néhányan bírálták az egyértelmű politikai kötődésű volt titkosügynök kinevezését.
Elfogadta Bush jelöltjének kinevezését a CIA élére az Egyesült Államok szenátusa. Peter Goss republikánus képviselőt a hetvenhét szenátor támogatta tizenhét ellenében, azaz kétpárti támogatással választották meg a hírszerzés főnökévé.

Káderpolitika

Peter Goss
Néhány demokrata szenátor ugyan bírálta az elnököt, amiért párttársát jelölte az igazgatói posztra. John Jay Rockefeller, a szenátus titkosszolgálati bizottságának demokrata tagja szerint Goss nem megfelelően független jelölt, ami megnehezítheti a CIA hitelének visszaszerzését. A Fehér Ház szerint azonban nem a párthovatartozás, hanem a szakmai alkalmasság volt a döntő.

Goss maga tagadta, hogy átpolitizálná a titkosszolgálatot, mint mondta, célja a CIA működésének jobbá tétele. "Várom a jövő kihívásait", nyilatkozta a BBC-nek.

Válságmenedzser

"Elégedett vagyok, hogy a szenátus kétpárti többsége megerősítette Peter Goss kinevezését. Ő a tökéletes ember arra, hogy vezesse a CIA-t nemzetünk eme válságos történelmi pillanatában", kommentálta a szenátusi határozatot Bush.

A hatvanöt éves Goss tíz évig dolgozott a katonai hírszerzésnél és a CIA-nál. 1989 óta egy floridai választókörzet republikánus képviselője a Kongresszusban.

Goss a júniusban lemondott George Tennetet váltja a CIA igazgatói posztján. Tenet a hivatalos indoklás szerint személyes okokból mondott le, nem sokkal azelőtt, hogy a szeptember 11-i terrortámadások előzményeit vizsgáló bizottság kiadta a titkosszolgálatok munkáját bíráló jelentését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!