Janukovicsot leváltották, de feszült a helyzet

2014.02.23. 14:39

A leváltott ukrán elnök Viktor Janukovics gépét nem engedték felszállni Donyeckből, nem tudni hol lehet most. Kiszabadult börtönéből legfőbb ellenfele, Julija Timosenko, aki szombaton megjelent a Majdanon, de vasárnap jelezte, hogy nem pályázik a miniszterelnöki tisztségre. A parlament nem hozta össze az új kormánykoalíciót, de megbízta az államfői feladatok ideiglenes ellátásával Timosenko bizalmasát, Olekszandr Turcsinovot. A kormányfőről, később döbntenek, Jacenyuk, Timosenko és az ő korábbi külügyminisztere, Pjotr Porosenko jöhet szóba. Kijevben már nyugodt a helyzet, de több kelet-ukrajnai városban meglehetősen feszült, mindkét oldalról utcára vonultak tüntetők. Közben az államcsődöt is el kéne kerülni, az EU segítséget ígért – a legfrissebb hírek szerint 20 milliárd eurót is adhatnak a reformokhoz –, Catherine Ashton külügyi főképviselő hétfőn Kijevbe érkezik tárgyalni. Az is kiderült, hogy Moszkva mégis hajlandó tovább folyósítani a tavaly megígért 15 milliárd dolláros hitelt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már azoknak, akik még nem tették meg. A tüntetők ugyanis feltartóztatják a repülőtérre tartó kocsikat, és egy fényképes lista segítségével ellenőrzik az utasokat, nincs-e köztük a Janukovics-rezsim valamelyik fejese.

  • Anne Applebaumot, a Washington Post és a Slate kiváló publicistáját aggodalommal tölti el, hogy Julija Timosenko visszatér az ukrán politikába, mivel szerinte ő is hozzájárult a mostani válság kialakulásához. 

    Applebaum férje egyébként nem más, mint Radoslaw Sikorski szintúgy kiváló lengyel külügyminiszter, akit az EU az ukrán helyzet megoldásával bízott meg. Ő volt az, aki február 21-én a Majdan Tanácsa képviselőjének azt mondta, ha nem írják alá az egyezséget Janukoviccsal, szükségállapot és vérengzés fog következni.

  • Közben egyébként itt Ungváron született egy mondás annak kapcsán, hogy bár van radikális szárnya is a tüntetéseknek, alapvetően nem jellemző az egészre:

    Ha Kijev központjában, sárga mellényben sárga bukósisakban, baseball ütővel a kezében látsz egy férfit bemenni egy étterembe és kávét kérni, akkor tudd, hogy annak az embernek három diplomája van és anyanyelvi szinten beszéli az angolt.

  • Ismeretlenek este lövéseket adtak le a Huszti járás közigazgatási hivatalának elnökének házára. A helyi polgármester házához tartozó udvarban felrobbant egy szilánkos gránát. Betörtek a földszinti ablakok.

  • Turcsinov azt kérte a képviselőktől, hogy keddig hozzák össze a parlamenti többséget biztosító koalíciót. Ehhez a batykivscsina, az UDAR és a Szvoboda mellé a független képviselők egy része is kell, hiszen a Régiók Pártja és az Ukrán Kommunista Párt most nem jön szóba partnerként.

  • Hétfő délutánig szünetet rendelt el a törvényhozás, a képviselők az ideiglenes államfő megbízásával ezek szerint mára elvégezték a legfontosabb feladatokat.

  • Holnap száraz és enyhe idő lesz Ukrajnában. Gyenge keleti szélmozgás várható, a Kárpátokban csekély havazás is előfordulhat. Kijevben 0-4 fok lehet. Milyen meglepő, hogy a legmelegebbet Gorbacsov idején 1990-ben mérték ezen a napon Kijevben, akkor plusz 15 fok volt, bezzeg Sztálin alatt 1932-ben mínusz 20 fokot mértek.

  • A magát nacionalistaként meghatározó Szvoboda párt vezetője szerint mihamarabb olyan nyelvtörvényt kell elfogadni, amely a kisebbségek érdekeit figyelembe veszi. A 2012-es törvény visszavonásával ugyanis szerinte a szovjet eredetű, 1989-es törvény vált ismét érvényessé. "Mindenkit kielégítő nyelvtörvényt kell elfogadnunk" – közölte Oleg Tyahnibok.

  • Érvénytelenítette a parlament a 2012-ben elfogadott nyelvtörvényt, amely lehetővé tette, hogy a kisebbségek nyelvei regionális szinten hivatalossá váljanak azokon a helyeken, ahol az adott kisebbség aránya eléri a tíz százalékot. Ez elsősorban az oroszajkúaknak kedvezett, de ennek nyomán Beregszászon is hivatalossá vált a magyar nyelv. Igaz, a gyakorlatban a törvény nem érvényesült – hívták fel korábban a figyelmet a magyar kisebbségek kárpátaljai képviselői.

  • Timosenko bizalmasát, Olekszandr Turcsinovot bízta meg a parlament az államfői feladatok ideiglenes ellátásával. A Batykivscsina elnökét szombaton a rada a törvényhozás elnökévé választotta, a Janukoviccsal együtt keletre menekült, lemondott Vlagyimir Ribak helyére. Turcsinov egyébként Timosenkót még a komszomolon belül létrehozott videotékás vállalkozás idejéből ismeri Dnyepropetrovszkból: a politikus 1988-ban a város komszomoljának agitációs és propaganda felelőse volt.

  • Továbbra sincs meg Janukovics, de nincs hír a leváltott legfőbb ügyész és a bukott belügyminiszterről sem. A legfőbb ügyész feladatait ideiglenesen ellátó Oleg Magnyickij – őt a parlament bízta meg, de nem számít kinevezett legfőbb ügyésznek – közölte: nemzetközi körözést is kiadnak azok ellen, akiket a 88 halálos áldozatot követelő zavargások miatt felelősnek tartanak a leváltott államfő holdudvarából.

  • Azonnal meg kell akadályozni a fosztogatást Viktor Janukovics elnöki rezidenciáján – hívta fel a figyelmet az új ideiglenes belügyminiszter. Arszenyij Avakov szerint azonnal állami védelem alá kellene vonni a Kijevtől 15 kilométerre fekvő ingatlant, amit tegnap újságírók jártak be az őrség idegenvezetésével.

  • Viktor Psonka leváltott legfőbb ügyész és Alekszandr Klimenko adóügyi minisztert hiába kapták el donyecki reptéren az új kijevi hatalommal együttműködő határőrség segítségével, végül egy fegyveres csoport kimenekítette őket a váróteremből, ahol Janukovics más miniszterei is összegyűltek. Állítólag itt volt Vitalij Zaharcsenko leváltott belügyminiszter is, akiről korábban úgy tudták, talán Belaruszba menekült. A fegyveresekkel Janukovics emberei ismeretlen helyre távoztak – közölte az új ideiglenes belügyminiszter, Arszenyij Avakov.

  • A legfőbb ügyész funkcióját ideiglenesen ellátó Oleg Magnyickij úgy rendelkezett – miután a mostanáig is ismeretlen helyen tartózkodó Viktro Psonkát leváltotta a parlament –, hogy minden, a tiltakozásokkor történ összecsapások miatt előzetesben lévő személyt szabadon engednek. Ezek után már az sem számít, hogy az elmúlt hetekben Janukovics kormánya két amnesztiatörvényt is elfogadott, amelycsak különböző feltételek mellett engedte volna szabadon a tiltakozások összes őrizetesét.

  • Három kormányfőjelölt nevét dobta be a Batykivscsina egyik parlamenti képviselője. Az Interfax Nyikolaj Tomenkóra hivatkozva azt mondta, hogy Timosenko, Jacenyuk és Pjotr Porosenko – Timosenko korábbi kormányának külügyminisztere – jöhet számításba. Az meglepő, hogy Timosenkónak versenyeznie kell bárkivel ezért a posztért, hiszen kézenfekvőnek tűnt, hogy ha ő szóba jön, akkor más nem rúg labdába.

  • Nem engedjük senkinek, hogy lőjön és az emberekre támadjon, véget vetünk ennek az esztelenségnek – ígérte a parlament tribünjén felszólalva a belügyi tárca tegnap kinevezett ideiglenes vezetője. Arszenyij Avakovszerint egy-két nap alatt sikerül véget vetni az zavargásokkal kapcsolatos erőszak minden formájának.

  • Csak annyi biztos, hogy nem szállhatott fel Donyeckből, ezután azonban elhajtatott őrségével – közölte az ukrán belügyminisztérium ideiglenes vezetője az Interfax-Ukrainával. Arszenyij Avakov saját elődjéről sem tud semmit: Vitalij Zaharcsenkóról az a hír járta, hogy Belaruszba ment, de ezt megerősíteni nem tudták. Nem tudni, azt sem, merre lehet a parlament által szombaton szintén menesztett ukrán legfőbb ügyész, Viktor Psonka.

  • A harkovi ellenzéki tüntetők attól tartanak, hogy a Janukovics párti Oplot ismét megtámadja őket. Itt a tiltakozás nem olyan intenzív, mint Nyugat-Ukrajnában volt: csupán másfélszáz EU-párti áll a főtéren. Úgy tudják, "autóikban már jönnek a zsilinek". Ők az Oplot vezetőjéről, Jegenyij Zsilinről kapták a nevüket. A férfi tegnap arra kérte a Kijev szerint szeparatista harkovi ülés résztvevőit, hogy nyújtsanak segítséget szűkebb hazájuk megvédéséhez.

  • Harkovban a Janukovicsot támogató Oplot (Támasz) tagjai megtámadták a kelet-ukrán városban összegyűlt ellenzéki tüntetőket. A beszámolók szerint az Oplot két autóval a téren álló tömegbe hajtott. Sérültek is vannak, pontosabb hírek még nincsenek.

  • Nincsen erkölcsi felhatalmazása Ukrajnát továbbiakban képviselnie Leonyid Kozsarának – közölte az Unian a külügyminisztéruim 116 munkatársának gyűlésén hozott döntésére hivatkozva. A dolgozók ezért arra kérik a parlamentet, hogy mielőbb jelöljön ki ideiglenes vezetőt a legfőbb diplomata posztjára.

  • Polgárháborúhoz vezethet, ha folytatódnak a szeparatista kísérletek Ukrajnában – idézte az Rbc.ua a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (SZNBO) közleményét. A testület ezzel a szombati kelet-ukrajnai gyűlésre utalt, ahol az oroszajkú keleti és déli megyék, valamint a Krím vezetői kijelentették, hogy a stabilizáció eléréséig Kijevtől saját hatáskörükbe vonják az őket érintő kérdésekben az irányítást. Az SZNBO-nak egyébként most nincsen vezetője, miután Janukovics még pár napja az éléről az elnöki hivatal vezetőjének helyezte át Andrej Kljujevet. Igaz, Janukovics szövetségeseként ő amúgy sem jöhetne szóba a már hatalomhoz jutott ellenzéknél.

  • Steampunk hadsereg védi az ukrán parlamentet

    Steampunk hadsereg védi az ukrán parlamentet
  • Mégis készen áll az orosz kormány a decemberben megígért hitel folyósítására – közölte Anton Sziluanov pénzügyminiszter. Moszkva a 15 milliárd dollárból decemberben hármat utalt át, most kétmilliárd lenne esedékes, amit euróalapú ukrán államkötvényekért adna cserébe. A héten Dmitrij Medvegyev kormányfő jelezte, hogy erre csak a helyzet rendeződése után hajlandó, bár az akkori nyilatkozatból úgy tűnt, a rendeződés Janukovics hatalmon maradását jelentette volna.

  • A parlamentben a várakozások szerint ma megalakul a koalíció. Egyetlen párt sincs, amelyiknek többsége volna a 450 fős radában – ahol a legnagyobb frakciót a Janukovics-féle Régiók Pártja adta, bár a héten sokan kiléptek. Batykivscsina-Szvoboda-Udar hármasának sincsen többsége, ahogyan a PR-nek és a vele szövetséges Ukrán Kommunista Pártnak (KPU) sem volt. Örök kérdés, ki felé fordítják a független képviselők a mérlegnyelvüket.

  • De azt még nem mondják meg, hogy ki jöhet szóba. A Julija Timosenko mögött álló Batykivscsinát vezető Arszenyij Jacenyuk minden bizonnyal szóba jöhet. Bár a tiltakozások élén mellett állt az UDAR-tól Vitalij Klicsko és a nacionalista Szvobodától Oleg Tyahnibok, nem valószínű, hogy ők lennének a befutók.

  • Az Európai Unió kész jelentős pénzügyi segítséget felajánlani Ukrajnának, ha már lesz új kormánya, amely "hitelesen és komolyan elkötelezi magát az intézményi és gazdasági reformok megvalósítása terén" - mondta vasárnap Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa Sydneyben egy nemzetközi pénzügyi tanácskozás után. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is azt mondta, hogy az IMF kész segítséget nyújtani Ukrajnának, ha az a nemzetközi pénzügyi szervezethez fordul. (MTI)

  • Mozgalmas nap végén reggelig zárjuk közvetítésünket, de vegyük át előbb, mik is történtek:

    • A tüntetők nem érték be a három EU-s külügyminiszter segítségével tető alá hozott, és ellenzéki vezetők által is aláírt megállapodással, mivel Janukovics nem mondott le.
    • A parlament így aztán szavazott az elnökről, 328 igen, 0 ellenszavazat mellett leváltotta az elnököt, és május 25-re írt ki választásokat. Janukovics azonban nem ismeri el a döntést, és puccsot kiált. Az is kérdés, teljesen jogszerű volt-e a parlament döntése.
    • Janukovics pontos hollétéről ellentmondó információk keringtek, olyan verzió is volt, hogy Dubajba szökött, miután luxusrezidenciájában magánállatkert és motorgyűjtemény mellett fontos iratokat is hátrahagyott. Estére azonban kiderült, hogy Donyeckből nem engedték felszállni Moszkva felé a gépét.
    • A volt főügyész és parlamenti alelnök sem tudott felszállni, ez lövöldözésbe is torkolt, de senki sem sérült meg. A volt belügyminiszternek sikerült Moszkvába menekülnie.
    • Julija Timosenko kiszabadult, a harkovi börtönkórházból kerekesszékben érkezett Kijevbe, ahol az elmúlt napok összecsapásainak áldozataira emlékezett, majd beszédet mondott a Majdanon a tüntető tömegnek.
    • Szerinte eltörték a diktatúra derekát, de arra kérte a tüntetőket, hogy maradjanak a téren, és Janukovics felelősségre vonására is felszólított. Nem mindenkit ragadott azonban magával a beszéde, többen a múlt figurájának tartották.
    • A kelet-ukrajnai Harkovban, Janukovics hátországában is több ezer ellenzéki tüntető vonult utcára, de ellentüntetők is kivonultak védeni a Lenin-szobrot.
    • Az EU támogatja az új ukrán kormányt, de az oroszok nem örülnek a megállapodás utáni fejleményeknek.
  • Visszatért a megtörhetetlen asszony

    Videótékásból gázhercegnő lett, majd a nemzeti ellenzék vezére. Bár kormányfői éveiben nem szárnyalt a gazdaság még mégis ő a legnépszerűbb politikus. Hiába övezi a 90-es években indult üzleti karrierjét korrupció, ő számít az oligarchák elleni küzdelem élharcosának.

  • A Reuters tudósítói arról beszéltek tüntetőkkel a téren, hogy hogyan tovább. Abban egyetértettek, hogy továbbra is maradnak a barikádok, amíg az új vezetés biztosan fel nem áll. Egy Ivano-Frankivszkból érkezett férfi azt mondta, hogy nem biztos, hogy Timosenkóra szavazna az elnökválasztáson, a többi ellenzéki vezetőt viszont nem tartja késznek a feladatra.

  • A kelet-ukrajnai Harkov városában több ezer ellenzéki tüntető megpróbálja ledönteni Lenin szobrát. Janukovics hívei ugyanakkor védik a szobrot, a rendőrség meg távoltartja egymástól a feleket. Az ukrán tüntetések kezdete óta sorra dőltek a Lenin-szobrok Ukrajnában, erről itt nézhet meg térképet is. (BBC)