Nárcisz
5 °C
15 °C

Az ellenségem barátja az ellen... a bará... ööö...

2016-01-20T104224Z 2034170913 GF20000100725 RTRMADP 3 MIDEAST-CR
2016.02.18. 18:28 Módosítva: 2016-02-18 18:31:45
Törökország nem az Iszlám Államot, hanem a kurdokat tartja fő ellenségének, és így már nem csak az Aszadot támogató Oroszországgal, hanem az Egyesült Államokkal is szembe került. A szíriai rendezésben Ankara megkerülhetetlen, de nehezen kezelhető partner, amely Erdogan vezetése alatt egyre kiszámíthatatlanabb. A törökországi robbantásos merényletek ezt csak fokozzák. A szíriai rendezés esélye ezzel tovább csökken, igaz, Ankara viselkedése közelítheti egymáshoz Washingtont és Moszkvát.

Két nap alatt két robbantásos merénylet volt Törökországban. A szerdai Ankarában 28, a csütörtöki Leciben hét ember életét követelte az áldozatok többsége katona.

Fél éven belül ez az ötödik nagy robbantás: júliusban Surucban 33, októberben Ankarában 103 ember vesztette életét a civilek elleni merényletben. Isztambulban januárban tíz, többségében idős német turistával végzett egy öngyilkos merénylő.

Törökország egyértelműen a Kurd Munkáspártot (PKK) illetve a szíriai Demokratikus Uniót (PYD) és katonai szárnyát, a Kurd Népvédelmi Erőket (YPG) tartja a két legutóbbi merénylet kitervelőjének. A korábbi esetekben pedig a nyomozás kurd és Iszlám Államhoz (IS) köthető merénylőket egyaránt lehetségesnek tart.

A fő ellenség a kurd autonómia

Ez nem meglepő a török vezetéstől, elvégre a 78 milliós török lakosság 15-20 százalékát adó kurdok autonómiáért  küzdő PKK harminc éve kezdett merényletekkel tarkított fegyveres harcot a török hadsereggel szemben. Többször jelentettek be tűzszünetet, legutóbb 2013-ban a 20 éve bebörtönzött, de így is a PKK vezetőjeként számon tartott Abdulah Öcalan egyenesen a fegyveres harcok végét jelentette be, megígérve a PKK erőinek teljes kivonását Törökországból Észak-Irakba.

Ezt 2015 elején azonban a PKK visszavonta. Az ok a szíriai kurdok lakta Kobani volt. A török határ mellett fekvő várost az Iszlám Állam elfoglalta – nem sokkal később már Röszkénél is lehetett Kobaniból menekült kurdokba botlani – és a PKK szerint ehhez Ankara segítséget nyújtott, szemet hunyva afölött, hogy a határán keresztül szivárogtak a városba az IS harcosai. De általában sem akadályozta meg, hogy az IS szimpatizánsai Törökországon át jussanak el az IS-hez.

Ankara sosem tagadta, hogy a szomszédos Szíriában öt éve tartó polgárháború ellenére a biztonságát nem az előretörő IS-től, hanem a PKK-tól és a neki Szíriában hátországot biztosító YPG-től félti. Az IS legfeljebb a harmadik a sorban a PKK és a PYD (a szíriai Demokratikus Unió, valamint  YPG mögött a törökök ellenséglistáján.

Ez azonban egyre nagyobb konfliktusba keveri Törökországot szövetségeseivel és partnereivel.

Posztmodern polgárháború

Szíriában már az is lehetetlen feladat, hogy feltérképezzük, ki van kivel. A képletet egyszerűsítsük le öt szereplőre:

  • Iszlám Állam
  • A tucatnyi erőből álló Szabad Szíriai Hadsereg (FSA)
  • Bassar Aszad szíriai elnök erői
  • An-Nuszra
  • YPG

Törökország az FSA-t tekinti potenciális partnerének és közvetve azt az an-Nuszrát, amely az IS-szel szemben határozza meg magát, ám ugyanúgy saríja alapú szélsőséges szunnita államot akar látni Szíria helyén, mint az IS.

A kurd erőket Törökország szerint túlértékeli Washington, de újabban már nem csak ezt állítja, hanem azt is, hogy a YPG valójában Bassar Aszad és az IS szövetségese. Ősszel még csak Aszadot és az IS-t hozta össze.

Ez a Nyugatnak még beleférne, mert az IS-t és Aszadot egyaránt felszámolandó erőnek tartja, Oroszország azonban Aszadot támogatja,

részben azért, mert az ő megerősítésétől épp az IS visszaszorítását várja. (Más kérdés, hogy az orosz légitámadások jelentős része inkább a mérsékelt erőket, illetve az an-Nuszrát érte, megerősítendő Aszad pozícióit.)

Ankara először tiltakozott Moszkvánál, majd november végén lelőtte a szíriai-török határon az egyik Szu-24-es orosz vadászbombázót. Ezzel véget vetett az elmúlt években virágba borult orosz-török stratégiai szövetségnek és Putyin és Erdogan barátságának. Innentől kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy valójában az IS-t segítik, kijuttatva a terrorszervezet ellenőrzése alatt álló területen kitermelt kőolajat.

A vadászbombázó lelövése azonban nem csak Moszkvának adott jelzés volt, hogy Törökországgal számolni kell a szíriai rendezésben, de Washingtonnak is. Ankara ugyanis azt látta, hogy a november 13-i párizsi merényletsorozat után az IS elleni harcban könnyen egymásra találhat az Egyesült Államok és Oroszország, így a törökök feje fölött dolgoznák ki a rendezési tervet.

Nagy amerikai-orosz összeborulás végül nem lett, de Törökország továbbra is tart attól, hogy megvalósul az, amit semmiképp sem szeretne: a szíriai kurd autonómiát. Ez ugyanis újabb lökést adhatna a törökországi kurd önállósodási törekvéseknek.

Törökország ezért Észak-Irakban és Szíriában is támadja a kurd erőket. Legutóbb aknatüzet irányított az aleppói repülőtérre, ami kurd ellenőrzés alatt áll. A török kormányfő a YPG erőinek kivonását követelte a területről. Ahmed Davutoglu kijelentette, hogy további katonai lépésre is készek a kurd erőkkel szemben. Mindez Washington nemtetszését is kiváltotta, ahogyan az is, amikor Észak-Irakba vonult be 150 katonájával Törökország – de pár nappal később rábírták az erők kivonására.

Pedig az Egyesült Államok egyébként megértéssel kezeli a törökök kurd erők elleni fellépését, de csak Törökországon belül. Tavaly augusztusban a PKK-t szólította fel Washington, hogy hagyjon fel az erőszakos eszközökkel – miközben épp kurd civil áldozatai voltak a török erők fellépésének.

Más azonban a helyzet Szíriával:

az Egyesült Államok a megoldás a rendezésben fontos szerepet szán a kurdoknak – bár török szempontból érthető, miért tart Ankara az északi-iraki kurd autonóm terület után egy hasonló megjelenésétől Szíriában.

A merev török álláspont viszont épp azt eredményezheti, amitől Ankara a legjobban tart: Moszkva és Washington közeledését. Ez persze még nagyon messze van. Az ENSZ égisze alatt, a több halasztás után, január 29-én indított, de néhány nap után zátonyra futott – hivatalosan csak február 25-ig felfüggesztett – tárgyalások a szíriai ellenzék és Bassar Aszad képviselői között az Egyesült Államok szerint kizárólag Oroszország miatt nem vezettek eredményre. A szíriai elnök erői ugyanis a tárgyalások alatt is előre nyomultak Aleppónál, épp a tárgyaló partnerek, és nem az IS helyzetét gyengítve.

A folytatásban azonban nem elképzelhetetlen, hogy valamiféle egyezség születik Aszad és a felkelők – Moszkva és Washington – között az IS elleni közös fellépésről. Az ENSZ-ben Oroszországot képviselő Vitalij Csurkin csütörtökön bejelentette, hogy Aszadot eltávolítását illetően enyhült az amerikai álláspont. És nem véletlen az sem, hogy az oroszok is ragaszkodnak ahhoz, hogy a genfi tárgyalásokon a szíriai kurd erők is képviseltessék magukat. Igaz, a PYD meghívására eddig a török ellenkezés miatt nem került sor.

Erdogan a múlt héten felszólította az Egyesült Államokat, hogy az IS elleni harcban választania kell Törökország és a kurdok között. A merényleteknél is azért hangoztatja Törökország hogy azok mögött kurdok állhatnak, mert ezzel akarja elérni a szakítást a YPG és az Egyesült Államok között.

Ankara tisztában van vele, hogy NATO-tagként megkerülhetetlen, ráadásul kulcsszerepet játszhat az EU-ba tartó menekültáradat feltartásában is, így a Nyugat nem szakíthat vele úgy, ahogyan ezt Moszkva megtette – szintén nagy veszteséget vállalva.

Erdogan elmegy a falig?

Egy hete a török kormányfő és Erdogan nem tartotta kizártnak, hogy Szaúd-Arábiával együtt szárazföldi erőkkel jelenne meg Szíriában, három nappal később azonban a török védelmi miniszter már kijelentette: országa nem is tervezi, hogy katonákat vetne be Szíriában. A beavatkozás elkerülhetetlenül az orosz légierővel való összecsapást is jelentette volna, és a NATO-tól Törökország minden bizonnyal figyelmeztetést kapott, hogy ott nem számíthat a katonai szövetség segítségére – írta elemzésében Gwynne Dyer.

A helyzet azonban a merényletekkel ismét megváltozhatott: Erdogan szerdán közölte, hogy folytatja a terrorizmus elleni harcot belföldön és külföldön egyaránt, ami ismét a beavatkozás lehetőségére utalt.

Az orosz sajtó előszeretettel cikkezik arról, hogy küszöbön áll Erdogan eltávolítása a hatalomból, mert a modern Törökországban évtizedeken át önálló politikai szereplőként megjelenő hadsereg nehezen viseli, hogy vele együtt az atatürki örökség is háttérbe szorult és Erdogan 13 éves hatalma alatt az ország eltávolodott a világi berendezkedéstől.

Azonban sem a hadsereg, sem a török társadalom nem olyan, mint a nyolcvanas évek végén volt, amikor a katonai vezetés nyíltan politikacsináló lehetett. Feszültség azonban mégis érezhető a hadsereg és Erdogan között: tavaly novemberben két tábornokot is letartóztattak államtitok megsértésével és kémkedéssel vádolva, mert szerepük volt abban, hogy a török kormány nem tudott titokban eljuttatni Szíriába egy segélynek álcázott fegyverszállítmányt. A hadseregnek valóban mind kényelmetlenebb a különutas Erdogan, ahogyan az Egyesült Államoknak és Oroszországnak is.

A nagy túlélő Erdogan ezt nyilvánvalóan látja – és figyelmeztetés lehet számára az is, hogy a tavaly nyári választásokon pártja a megszokott kétharmad helyett az egyszerű többséget sem szerezte meg, így novemberben előrehozott újabb választásnak futott neki, ahol végül az 50 százalékot sikerült elérnie – így valószínűbb, hogy a szíriai szárazföldi beavatkozás megmarad a nyilatkozatok szintjén. De ha mégsem, úgy egészen új, még zavarosabb helyzet lehet Szíriában.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!