Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

'Piszkos trükkökkel' szerezne háborúpárti szavazatokat az USA?

2003.03.03. 10:21
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgatja a Biztonsági Tanács diplomatáit - értesült az Observer. A lap birtokába került, egykori titkosügynökök szerint hiteles dokumentum szerint az amerikaiak a BT hat ingadozó tagjára próbáltak nyomást gyakorolni. A titkosszolgálatnál még a műveletet vezető tiszt létezését is tagadják.
"Piszkos trükk-kampányt" folytat az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsa ingadozó tagjainak megnyerése érdekében - írja az Observer. Hogy megszerezze az iraki háború megindításához szükséges támogatást, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség - a sokáig még létében is tagadott NSA - lehallgatta az ENSZ-küldöttségek New York-i telefonjait, emailjeit - állítja a brit lap kiszivárogtatott nemzetbiztonsági dokumentumok alapján.

Kiváncsiak voltak a szavazási arányokra

A feljegyzés megfigyelési tevékenysége fokozására szólítja az NSA-t "különös tekintettel a Biztonsági Tanács tagjaira", hogy a Bush kormányzat percre pontos információkkal rendelkezhessen a tagok szavazási szándékáról. A kiszivárogtatott dokumentum pontosan meg is határozza a kiemelten megfigyelt országokat.

Ezek Angola, Kamerun, Chile, Mexikó, Guinea és Pakisztán, vagyis az a hat ingadozó BT-tag, akik szavazatáért mind a háborúpárti brit-amerikai páros, mind a békepárti hármak, Franciaország, Oroszország és Kína is küzd. A felderítés célja nem csak a hat ország szavazási szándékának, hanem szövetségi rendszerük és függőségi viszonyaik kiderítése is - írja az Observer.

A külföldi hírszerzés segítségét kérték

A lap birtokába jutott feljegyzés 2003 január 31-én, négy nappal Hans Blix fő fegyverzetellenőr első beszámolója után készült, azt Frank Koza, az NSA "Regionális célpontok" munkacsoportjának vezetője készítette. Koza a külföldi hírszerzés segítségét is kérte, hiszen ők is rendelkezhetnek "hasonló, kevésbé közvetlen hozzáféréshez hasznos információkhoz".

Rice ötlete

Az Observer a megfigyelésekről tudó washingtoni forrásokból úgy értesült, hogy a Bush kormányzatban komoly vita folyt arról, hogy szükségesek-e a megfigyelések, hiszen azok nyilvánosságra kerülése "komoly következményekkel" járhat. Az akcióra a lap információi szerint Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó adott utasítást.

Hiteles információ

A kiszivárogtatott dokumentumot az Observer három volt nemzetbiztonsági ügynöknek is megmutatta, akik hitelesnek minősítették azt. A lap felhívta az NSA-t is, hogy megbizonyosodjon róla, Frank Koza valóban az ügynökségnek dolgozik-e. Hívásukat az NSA telefonközpontja a 6727-es mellékre irányította, ahol egy titkárnő megerősítette, hogy az valóban Koza irodája.

Lerázták az újságírókat

Amikor azonban a lap munkatársai a titkos megfigyelésekről kérdezték, a titkárnő azt állította, hogy "rossz számot hívtak". Hiába próbálkoztak az Observer újságírói azzal, hogy az előbb még Koza munkatársaként jelentkezett be, a titkárnő újra csak téves kapcsolásra hivatkozott.

A megfigyelésről szóló információ kiszivárgása előtt több megfigyelt diplomata is a rájuk nehezedő amerikai nyomásról beszélt. Az Egyesült Államok állításuk szerint gazdasági hátrányokkal fenyegette őket nem megfelelő szavazásuk esetére.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!