Auguszta
4 °C
22 °C

Sortűzre buzdította Kucsmát Putyin?

2005.06.03. 21:12
Karhatalom bevetésével vettetett volna véget az ukrajnai forradalomnak Vlagyimir Putyin. Soros György, a sokak szerint a forradalmat szponzoráló milliárdos szerint az orosz elnök tömegbe lövetésre buzdította ukrán kollégáját. A Kreml "a képzelet szüleményének" minősítette a vádakat.

Tömegbe lövetést javasolt Leonyid Kucsma volt ukrán elnöknek a novemberi ukrajnai forradalom idején Vlagyimir Putyin, állítja Soros György. A magyar származású milliárdos Kijevben tett nyilatkozata szerint Kucsma "szerencsére nem fogadta meg a tanácsot".

Soros, akit többen az ukrajnai és a grúziai forradalmárok egyik fő anyagi támogatójának tartanak, semmivel sem támasztotta alá állítását. Az üzletember most is a volt szovjet tagköztársaságokat látogatja sorra.

Az orosz vezetés "a képzelet szüleményének" minősítette Soros vádjait. "A valósághoz ennek természetesen semmi köze" - jelentette ki a Kreml szóvivője.

Az ukrajnai elnökválasztás első második fordulójában tapasztalt csalások miatt kitört tüntetések idején az ukrán vezetés legfelsőbb köreiben is szó esett az erőszak alkalmazásáról. A karhatalom bevetésének főleg a kormánypárti elnökjelölt, Janukovics hívei voltak a fő támogatói.

Az ellenzék által sokat kritizált és vizsgálat alá is vont Kucsma békülékenyebb volt, korábbi protezsáltjától elfordulva megakadályozta az erő alkalmazását.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!