Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Titkos akcióba kezdett Gibraltárért Spanyolország

2004.05.19. 13:50
Azonnali intézkedést követelt Spanyolországtól a brit külügyminisztérium. A madridi vezetés titkos határozattal tiltotta ki a Gibraltárt is megjárt hajókat a spanyol kikötőkből.
Kitiltotta kikötőiből a Gibraltárt is megjárt hajókat Spanyolország. Joe Holliday gibraltári kereskedelmi miniszter szerint a rendelkezés célja, hogy tönkretegye a helyi turizmust. Mint mondta, a félsziget visszaszerzésére törekvő Spanyolország mindig az aktuálisan jól teljesítő gibraltári gazdasági ágazatot próbálja ellehetetleníteni.

A spanyol lépés ellen tiltakozott a harminckét legnagyobb tengeri idegenforgalmi céget tömörítő londoni szervezet is. A Passenger Shipping Association szerint a lépés a teljes földközi-tengeri idegenforgalmat veszélybe sodorhatja.

Jogi útra terelnék

A brit fennhatóság alá tartozó félsziget régóta vita tárgya Spanyolország és Nagy-Britannia között. Spanyolország még az örökösödési háborút lezáró 1713-as utrechti szerződésben mondott le a félszigetről, elvileg örökre.

Az egyoldalú, három hete titokban bevezetett lépés miatt London hivatalosan is tiltakozott. A brit külügyminisztérium jogi útra tereli a kérdést, ha Madrid nem oldja fel "azonnal" a szankciót.

Harcias szomszéd

Jack Straw brit és Miguel Moratinos spanyol külügyminiszter csütörtökön találkozik egymással. A gibraltári kikötői hatóság a Timesnak nyilatkozó igazgatója szerint nem elképzelhetetlen, hogy a spanyolok a régebb óta tervezett találkozóra időzítették a lépést. Véleménye szerint így annak "gesztusértékű" visszavonása fejében kedvezményeket követelhetnek Nagy-Britanniától.

Gibraltár lakossága nagy arányban utasítja el a visszacsatolási törekvéseket. Spanyolországnak több más országgal is területi vitája van, Száznál is több éve de jure megszállás alatt tart egy portugál várost, 2002-ben pedig kisebb ütközeteket vívott Marokkóval egy tengeri szikláért.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!