Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Megoldás a Petrezselyem-szigeti válságban?

2002.07.20. 21:02
Az amerikai külügyminisztérium vasárnap közleményben jelentette be, hogy megoldás született a kis Földközi-tengeri Petrezselyem-sziget fölötti fennhatóság vitája miatt Spanyolország és Marokkó között kialakult válságban.
Az Egyesült Államok üdvözli a Marokkó és Spanyolország között a sziget kérdésében kialakult egyetértést, amely azt követően alakult ki, hogy mind a két fél konzultációkat folytatott az Egyesült Államokkal - jelentette ki Colin Powell külügyminiszter.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye arról tájékoztat: a két fél egyetértésre jutott abban, hogy visszaállítja a 2002 júliusa előtti állapotot. Spanyol kormányzati források vasárnap este megerősítették a megállapodás létrejöttéről szóló hírt.

Mint ismeretes, a marokkói partok közelében fekvő lakatlan szigeten - amelyet mindkét fél magáénak tekint - július 11-én néhány marokkói katona szállt partra, kitűzve a marokkói lobogót, majd július 17-én 75 spanyol katona eltávolította őket.

Az AFP egy szemtanúra hivatkozva vasárnap azt jelentette, hogy a spanyolok a nap során megkezdték erőik kivonását a kis szigetről. Egy madridi hír szerint a megállapodás nyomán Spanyolország előkészíti katonáinak távozását.

Némi árnyékot vetít a megállapodásra az a nyilatkozat, amelyet az amerikai bejelentés időpontjában a MAP-nak, a hivatalos marokkói hírügynökségnek adott Mohamed Benaisza marokkói külügyminiszter. Ebben a politikus cáfolta azt a madridi rádiójelentést, amely szerint kötelezte magát arra, hogy a spanyol erők kivonása után Marokkó nem tér vissza a szigetre.