Natália
1 °C
7 °C

Megoldás a Petrezselyem-szigeti válságban?

2002.07.20. 21:02
Az amerikai külügyminisztérium vasárnap közleményben jelentette be, hogy megoldás született a kis Földközi-tengeri Petrezselyem-sziget fölötti fennhatóság vitája miatt Spanyolország és Marokkó között kialakult válságban.
Az Egyesült Államok üdvözli a Marokkó és Spanyolország között a sziget kérdésében kialakult egyetértést, amely azt követően alakult ki, hogy mind a két fél konzultációkat folytatott az Egyesült Államokkal - jelentette ki Colin Powell külügyminiszter.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye arról tájékoztat: a két fél egyetértésre jutott abban, hogy visszaállítja a 2002 júliusa előtti állapotot. Spanyol kormányzati források vasárnap este megerősítették a megállapodás létrejöttéről szóló hírt.

Mint ismeretes, a marokkói partok közelében fekvő lakatlan szigeten - amelyet mindkét fél magáénak tekint - július 11-én néhány marokkói katona szállt partra, kitűzve a marokkói lobogót, majd július 17-én 75 spanyol katona eltávolította őket.

Az AFP egy szemtanúra hivatkozva vasárnap azt jelentette, hogy a spanyolok a nap során megkezdték erőik kivonását a kis szigetről. Egy madridi hír szerint a megállapodás nyomán Spanyolország előkészíti katonáinak távozását.

Némi árnyékot vetít a megállapodásra az a nyilatkozat, amelyet az amerikai bejelentés időpontjában a MAP-nak, a hivatalos marokkói hírügynökségnek adott Mohamed Benaisza marokkói külügyminiszter. Ebben a politikus cáfolta azt a madridi rádiójelentést, amely szerint kötelezte magát arra, hogy a spanyol erők kivonása után Marokkó nem tér vissza a szigetre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?