Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Kiürítenék a Petrezselyem-szigetet?

2002.07.19. 10:33
Nem kívánja újból elfoglalni a Petrezselyem-szigetet Marokkó, ha Spanyolország is kivonja onnan a katonáit, jelentette be a marokkói külügyminiszter. Marokkó továbbra sem bízik Spanyolországban, ezért csak tanúk jelenlétében hajlandó tárgyalni a sziget sorsáról.
Mohamed Benaisza marokkói külügyminiszter kijelentette az egyik spanyol rádiónak nyilatkozva: amennyiben a spanyol csapatok elhagyják a Petrezselyem-szigetet, országa nem szándékozik oda visszatérni. Mohamed Benaisza kijelentette azt is: ha Jose María Aznar spanyol kormányfő valóban tárgyalni akar, akkor a spanyol helyőrségeket vissza kell vonni az egész marokkói partszakaszról. Benaisza elmondta: az észak-afrikai ország tárgyalni akar, de csak a kölcsönös tisztelet elve alapján, és tanúk jelenlétében, mert nem bízik a spanyolokban. Ezért a marokkói külügyminiszter pénteken Párizsban és Brüsszelben tárgyal a Petrezselyem-sziget sorsáról.

A régi állapot visszaállítása

Ana Palacio spanyol külügyminiszter korábban jelezte: Madrid kész visszavonni 75 katonáját, amennyiben Rabat visszatér a július 11-e előtti állapothoz. A spanyol egységek szerdán jelentek meg a szigeten, és elűzték onnan a múlt héten partra szállt marokkói katonákat. Aznar spanyol miniszterelnök kijelentette, hogy Spanyolországnál jobban senki sem óhajtja a békét a Marokkói Királysággal.

Spanyol birtokok

A marokkói partoktól mintegy negyed kilométerre fekvő, lakatlan sziget 1668 óta tartozik Spanyolország fennhatósága alá. Spanyolországnak azért fontos ez a sziget, mert attól tartanak, hogy ennek elfoglalása precedenst teremtene más spanyol helyőrségek, például az észak-afrikai Ceuta és Melilla kisajátítására. Ezek esetleges feladásáról Spanyolország továbbra sem akar hallani. Az Európai Unió támogatja Spanyolországot, de ugyanolyan fontos számára a Marokkóval fennálló jó kapcsolat, jelentette a BBC.