Erzsébet
1 °C
4 °C

Kiürítenék a Petrezselyem-szigetet?

2002.07.19. 10:33
Nem kívánja újból elfoglalni a Petrezselyem-szigetet Marokkó, ha Spanyolország is kivonja onnan a katonáit, jelentette be a marokkói külügyminiszter. Marokkó továbbra sem bízik Spanyolországban, ezért csak tanúk jelenlétében hajlandó tárgyalni a sziget sorsáról.
Mohamed Benaisza marokkói külügyminiszter kijelentette az egyik spanyol rádiónak nyilatkozva: amennyiben a spanyol csapatok elhagyják a Petrezselyem-szigetet, országa nem szándékozik oda visszatérni. Mohamed Benaisza kijelentette azt is: ha Jose María Aznar spanyol kormányfő valóban tárgyalni akar, akkor a spanyol helyőrségeket vissza kell vonni az egész marokkói partszakaszról. Benaisza elmondta: az észak-afrikai ország tárgyalni akar, de csak a kölcsönös tisztelet elve alapján, és tanúk jelenlétében, mert nem bízik a spanyolokban. Ezért a marokkói külügyminiszter pénteken Párizsban és Brüsszelben tárgyal a Petrezselyem-sziget sorsáról.

A régi állapot visszaállítása

Ana Palacio spanyol külügyminiszter korábban jelezte: Madrid kész visszavonni 75 katonáját, amennyiben Rabat visszatér a július 11-e előtti állapothoz. A spanyol egységek szerdán jelentek meg a szigeten, és elűzték onnan a múlt héten partra szállt marokkói katonákat. Aznar spanyol miniszterelnök kijelentette, hogy Spanyolországnál jobban senki sem óhajtja a békét a Marokkói Királysággal.

Spanyol birtokok

A marokkói partoktól mintegy negyed kilométerre fekvő, lakatlan sziget 1668 óta tartozik Spanyolország fennhatósága alá. Spanyolországnak azért fontos ez a sziget, mert attól tartanak, hogy ennek elfoglalása precedenst teremtene más spanyol helyőrségek, például az észak-afrikai Ceuta és Melilla kisajátítására. Ezek esetleges feladásáról Spanyolország továbbra sem akar hallani. Az Európai Unió támogatja Spanyolországot, de ugyanolyan fontos számára a Marokkóval fennálló jó kapcsolat, jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?