Gusztáv
3 °C
6 °C

Újabb viszály a Petrezselyem-sziget miatt

2002.09.23. 13:00
Újból konfliktushelyzet alakult ki Spanyolország és Marokkó között Perejil 21 négyzetkilométeres szigete miatt. A marokkói külügyminiszter szerint egy spanyol helikopter "megsértve országa területi integritását" vasárnap leszállt a szigeten. Mohammed Benaissza ezért lemondta hétfői madridi tárgyalásait.
"Spanyolország ismét megsértette Marokkó területi egységét" ezért az afrikai ország külügyminisztere, Mohammed Benaissza lemondta hétfői madridi tárgyalásait - jelentette a BBC. A marokkói kormány tájékoztatása szerint a hétvégén egy spanyol katonai helikopter landolt a vitatott hovatartozású Perejil szigetén. A Margitszigetnél huszonegyszer kisebb szikla miatt a nyár folyamán a két ország puskalövések nélküli háborút folytatott.

Kiscsoportos háború

Petrezselyem-sziget
Az afrikai partoktól néhány száz méterre fekvő lakatlan sziklát előbb tizenkét marokkói katona szállta meg, majd az időközben hat főre csökkent "haderőt" hadihajók és vadászgépek támogatásával űzte el kéttucatnyi spanyol tengerészgyalogos. A viszály rendezésére a két ország között Colin Powell amerikai külügyminiszter kezdeményezésére tárgyalások kezdődtek. ezeket szakította meg az újabb incidens.

Spanyolország tagadja, hogy helikoptere leszállt volna a szigeten, bár azt elismerték, hogy járőrözött a térségben egy gépük. A tárgyalások elmaradása egyben azt is jelenti, hogy a két ország nem rendezi diplomáciai kapcsolatait. Marokkó tavaly októberben hívta vissza madridi nagykövetét, Spanyolország ezt a Petrezselyem-sziget marokkói megszállása után tette meg.

Megszállt területek

A tárgyalásokon Spanyolország az Észak-Afrikából Európába irányuló illegális bevándorlást kívánta fő témává tenni, Marokkó inkább az észak-afrikai spanyol fennhatóságú területek kérdését tárgyalta volna meg - írja a BBC. Véleményük szerint ugyanis Cuta és Melilla városok, valamint számos kisebb sziget valójában spanyol megszállás alatt álló marokkói területek. Spanyolország szerint azonban a területek hovatartozása nem képezheti vita tárgyát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!