no

Baromság a Prometheust cikiző 40 kérdés

2012.12.27. 12:17 Módosítva: 2012.12.27. 12:31
Vigyázat, extrém spoilerveszély!

Gergő nevű olvasónk idén karácsonykor meglepte magát a Prometheus háromlemezes bluray-változatával. Év végi szabadsága alatt megnézte az összes létező extra bővítményt és werkvideót, és kiröhögte a korábban a Cinematrixban is bemutatott 40 kínzó Prometheus-kérdés című videó vicceseskedni próbáló lúzereit. Olvasónk levelét kisebb szerkesztésekkel, de teljes terjedelemben közöljük:

bd prometheus bd3d

Ridley Scott Prometheusa rendkívül megosztotta a közönséget. A két tábor (az összefüggéseket kereső rajongók és a hangos, értetlenkedő kritizálók) bár egyet ért abban, hogy a film rengeteg kérdést vet fel, az egyik szerint ez hiba, míg a másik kifejezetten örül, hogy töprenghet. Amikor először megnéztem a filmet, bennem is sok kérdés merült fel, és bevallom, kicsit zavarosak voltak részek. De aztán olyan dolog történt, ami már nagyon régen: a film visszatért az álmaimban, nyomasztó, sötét, nem emberi képei és hangulata újra és újra éjszakáimat kísérték. Persze nap közben is foglalkoztatott a film, ezért utána olvastam dolgoknak fórumokon, cikkekben, és vissza-visszatértem a moziba, hogy újra láthassam.

A kérdéseim legtöbbjére hamar találtam választ, csak jobban kellett figyelnem a részletekre, és fejben összeraknom pár dolgot. Amire nem kaptam választ, mind olyan kérdés volt, amikre a film nem is akart válaszokat adni. Nyitott kérdések, melyeket az esetleges folytatások taglalnak majd, vagy mindenki saját elméletet állíthat fel róluk. Félreértés ne essék, nem tartom magamat különösebben okosnak, vagy érzem magam profinak a sci-fi és a filmelemzés terén, éppen ezért azt gondolom, hogy ha még én is tudok válaszokat találni a kérdéseimre, akkor bárki más is tud.

Az tény viszont, hogy egy melós film a Prometheus, nagyon sokat kíván a nézőtől, és ez nem való mindenkinek. Aki azt szereti, ha a film megfejti saját magát, vagy téves elvárásokkal ült be a moziba, akciót, horrorfilmet vagy Alien-előzményfilmet várva, arctámadókat és xenomorphokat áhítva, fanyalogva, sőt, felháborodva jöhetett ki (és ebben lássuk be, a film marketing csapata nagyon bűnös). A Prometheus nem egy hibátlan film. Az a kritika azonban, hogy a Prometheus ostoba film volna, mely tele van dramaturgiai lyukakkal, vagy hogy Scott és stábja eszetlenül dobált össze mindent, egyszerűen nem igaz. Ha volt is bármi kétségem efelől, a bluray extrákat, kivágott jeleneteket és audiokommentárokat megnézve teljesen elillantak. Egészen elképesztő, hogy milyen apró részletekbe menően alapos munkát végeztek, és hogy mennyire precízen és átgondoltan van helye és szerepe mindennek a filmben.

Ezek után különösen idegesítő tud lenni, ha az ember belefut valami egészen tájékozatlan kritikába. A Red Letter Media 40 kérdés a Prometheus-ról videója kimeríti az ostoba, rosszindulatú és tájékozatlan szavak minden jelentését. Úgy gondoltam hát, hogy megpróbálok választ adni a 40 kérdésre, részben azért is, hogy bizonyítsam magamnak ennek a lehetségességét, másrészt, hogy kicsit segítsek megérteni a filmet azoknak, akik kíváncsiak rá. Ennél persze sokkal több kérdés létezik, de úgy gondolom többé-kevésbé ugyanígy meg lehet válaszolni mindet.

1. Mi volt a fekete trutyi?

A fekete anyag a bioformer, egy összetett, mesterségesen alkotott, fegyverré alakított szerves massza, amely eredetileg a kulcsa volt az engineerek terraformáló tevékenységének galaxisunkban. Az anyag nagyon instabil, jelentősebb mennyiségű oxigén hatására és szobahőmérsékleten rendkívül fertőző és nehezen kontrollálható, átizzad akár szilárd anyagokon is (a 2000 éves urnák annyira rongálódtak már, hogy az oxigéndús levegő és a meleg hatására az anyag szinte azonnal elkezdte átrágni magát a tárolókon). Az Engineerekre jóval gyorsabban hat, ami alapján feltételezhető, hogy kifejezetten erre a célra fejlesztették. A hivatalos anyag szerint kétféle hatása van élő szervezetekre: a belégzése és a lenyelése két különböző, de egyaránt destruktív hatással bír.

Belégzés esetén (pl. a punk geológus Fifield, aki miután beleesik a sárral keveredett anyagba, mélyet szippant belőle, illetve a támaszpont eredeti lakói és a giliszták is így fertőződtek meg) az alany hamar sokkos állapotba kerül, pár órán belül rosszullét és gyengeség fogja el, 10 és 36 óra közt pedig az anyag lassan átalakítja sejt szinten az élőlényt, amely ha túléli az átalakulást, szuperagresszívvé válik. Az itt megadott idők fajonként váltakozhatnak (a gilisztákon sokkal gyorsabban ment végbe), a szintén mesterséges engineer harcosokon és pilótákon pedig drasztikusabb a hatása: az esetek nagy részében az anyag burjánzó sejteket hoz létre, melyek gyorsan elpusztítják az engineert, lyukakat robbantva a testen (a támaszponton állomásozók nagy része így veszett oda), és csupán kis százalékban alakulnak át agresszív mutánsokká. Feltehetőleg azért van ez, mert ők is genetikai manipuláció és mesterséges serkentés során  „készülnek", ezért érzékenyebbek a fertőzésre.

A bioformer lenyelésével egy drasztikusabb folyamat megy végbe. Mennyiségtől függő gyorsasággal az anyag elkezdi elpusztítani a szervezetet sejtszinten, így a fertőzött egyed gyakorlatilag széthullik. Ezt megelőzően kisebb adag esetén az alany végigmegy a fentihez hasonló lépéseken (rosszullét, hallucináció, gyengeség). Ez történik az első jelenet áldozati engineerével és Dr. Holloway-el is. A lebontás után a bioformer megfelelő körülmények közt (a víz és az oxigén pl. nagy szerepet játszik) elkezdi a lebontott test alkotóelemeit és DNS-ét átalakítani, hogy új organizmusokat hozzon létre belőlük. Az így elindított irányított folyamat többszöri ismétlésével indították be az emberi faj fejlődését is.

A bioformer természete meglehetősen rejtélyes, a fenti hivatalos anyag vegyületnek nevezi, de a bluray-extrák közt többen egyértelműen utalnak rá, hogy a xenomorphokkal DNS szinten rokon az anyag. Az sem világos, hogy eleve ennyire sokoldalúnak tervezték-e az anyagot, vagy a sok mellékhatása nemkívánatos az engineerek számára. A xenomorph rokonság egyértelmű a fejkamra hátsó ábrája láttán is: az engineerek biztosan találkoztak már xenomorphokkal, talán vallásos áhítattal tekintenek rájuk.

Két verzió van tehát, de erre jelenleg nincs válasz, és nem is volt a film célja, hogy ezt egyértelművé tegye. Az első, hogy a xenomorphok egy létező faj, akikkel az engineerek találkoztak, és DNS-üket felhasználva hozták létre a bioformert, mely így mindig a xenomorphok tulajdonságait örökíti tovább a fertőzött mutánsokban és a létrehozott új egyedekben. A másik lehetőség, hogy a bioformer programozásának köszönhetően a serkentett evolúció útján előbb-utóbb mindenképpen a csúcsorganizmust hozza létre, és néhány mutációs lépcsőfok után az eredmény mindenképpen a tökéletes létforma, a szupertúlélő: a xenomorph.

2. A fekete trutyi meg a zöld, foszforeszkálós trutyi nem ugyanaz?

Nem. A zöld, ragacsos anyag, amit David, az android talál a kapcsolókon a templomban, egyfajta memória-zselé. Része a biomechanikus szerkezetnek, amely az ajtót nyitja: impulzusokat és energiát továbbít.

3. A fekete trutyi akkor most biológiai fegyver vagy csak egy adag fura űrlénysperma?

Valójába mindkettő lehet, lásd az 1. kérdést.

4. Miért Ridley Scott hülye gyereke csinálta az öreg Weyland sminkjét?

A maszk bár kétségkívül nem a legsikeresebb, de annyira nem is rossz, Scott pedig ragaszkodott ahhoz, hogy ne CGI-t használjanak (ami nemcsak szerinte tiszteletlen egy színészre nézve). A lehető legkevesebb számítógépes effektet akarta használni a filmhez. Minderre nem lett volna szükség, hiszen az idős Weylandet nem Guy Pierce, hanem Max Von Sydow játszotta volna a tervek szerint. Pierce a víruskampány részeként megjelent Weylandként a TED Talk-ban, és egy-két álomszekvenciában is szerepelt volna, mint a fiatal Weyland (David kommunikál a cryo-ban alvó Weylanddel az álmon keresztül, ahol a milliárdos fiatalon egy jachton lazít, fürdőruhás modellek társaságában, és utasítja az androidot erre-arra, amit meg kell tennie a Prometheuson). Ezeket a jeleneteket azonban kivágták a hosszúság miatt a stúdió nyomására. Mivel Guy Piercenek már volt viszont szerződése a filmbeli szereplésre, Max Von Sydow-nak pedig még nem, Scott úgy döntött, hogy Pierce öregembermaszkban alakíthatja végig a karaktert. Az alakítás egyébiránt zseniális az utolsó mozdulatig, így azt gondolom nem jártunk rosszul, maszk ide vagy oda.

5. Honnan tudta az öreg Weyland előre, hogy amikor hologrammként levetítik, hogyan és merről kell ránéznie a tudósokra?

Talán mert a kamerába nézett mikor felvették? Feltételezem, tudták, hogy egy vetítőteremben szemben fognak vele ülni. Odaképzelte a közönségét, mint egy színész általában szokta.

6. Honnan tudták a tudósok, hogy a barlangban levehetik a sisakot, mert nem mérgező a levegő, holott csak oxigént találtak a légkörben?

Landoláskor elhangzik a levegőelemzés a bolygó atmoszférájáról, említik is, hogy halálos emberekre nézve. A templom azonban atmoszférát generál magának, és amikor erre rájönnek a spirális teremben, Ford, a hajóorvos, aki végig elemző eszközöket szorongat, elmondja, hogy a levegő nemcsak hogy tökéletesen alkalmas emberi légzésre, de „tisztább, mint a Föld levegője”. Ez feltételezhetően azt is jelenti, hogy semmilyen idegen anyagot, mikrobát, vírust, vagy hasonlót nem talált. Holloway, aki egyébként sem nyugodtságáról és józan eszéről híres, úgy dönt, hogy nem vár tovább, és leveszi a sisakot. Felmerülhet bennük, hogy másik járatokban vagy termekben még lehet ettől függetlenül valami a levegőben (ezért vonakodnak a többiek, Shaw meg is kísérli leállítani), de egyrészt Ford-nál ott van a műszer, másrészt arra számítanak, hogy az Engineer-ek bölcs, jóságos teremtő lények, akik szívesen látják az embereket, hiszen ide invitálták őket. Fogalmuk sincs, hogy egy régen elhagyott katonai-kutató támaszponton járnak, ahol ráadásul elszabadult egy gyilkos bio-fegyver, és még 2000 év után is aktív.

7. Mi van például az idegen járványokkal és halálos mikrobákkal?

Köszönik, jól vannak, ott várnak az urnákban, de erre a szereplők nem számítanak (lásd előző válasz).

8. Miért vittek magukkal egy olyan beszari biológust, akit nem is érdekel egy többezer éves létforma levágott fejű teteme?

Azért vitték magukkal, hogy legyen a hajón egy biológus. A 2000 éve halott dolgok egyébként főleg a régészek, és nem a biológusok szakterülete, jó reggelt. Aztán tisztázzuk, hogy Weylanden (és talán Daviden) kívül senki sem tudta, hogy a multi-cég vezetője miért indítja ezt az expedíciót. Mindenki azt gondolja, hogy egy rutin terraformáló expedíció lesz. Vickers, aki a legénység nagy részét szerződteti ugyan tud nagy vonalakban apja valódi terveiről, de egy agg, szánalmas ember kétségbeesett, utolsó próbálkozásának tartja halála előtt, és teljesen biztos benne, hogy semmiféle engineerek nem léteznek. Azért megy, hogy biztosra vegye hol és hogyan hal meg az apja. Éppen ezért nem a legnagyobb gonddal válogatja meg a legénység tagjait. Sőt, azt is feltételezhetjük, hogy ez amolyan passzív szabotázs a részéről. Meg kell értenünk azt is, hogy egy kábé 4 évig tartó űrutazásra relatíve kevés ember hajlandó elmenni; az utazás önmagában is kockázatos lehet, és legyen is szó bármennyi pénzről, 4 év elszáll az ember életéből. Addig se család, se karrier, se normális élet, semmi. Éppen ezért azokból válogatnak, akik hajlandóak ilyesmire előzetes tájékoztatás nélkül, és valljuk meg őszintén, nem csoda, hogy főleg furcsa figurák lesznek köztük (arról nem is beszélve, hogy aki dolgozott már multinál tudja, hogy a kedves kollégák nagy része dilettáns a multis szektorban). Ez nem a Föld legfejlettebb űrkutató szervezetének válogatott csapata, nem az emberiség krémje! Ez egy titokban indított, extrovertált milliárdos mágnás és két idealista áltudós által megálmodott kiruccanás, maszatolt célokkal és ellentétes irányba húzó menedzsmenttel, és mellé olyan legénységgel, amelyik éppen ráért, és elég őrült volt a titoktartás mellett is bevállalni egy 4 éves alvást.

Így egyáltalán nem csoda, ha Milburn nem a világ legremekebb biológusa. A háttérinfók és bluray extrák alapján egyébként jó szakember, csak kissé csodabogár. Egy kivágott jelenetben még a légkörképző szobában talál egy olyan gilisztát, amilyen később a fejes szobában is előfordul. A giliszta békés, ártalmatlan, és gyorsan be is fogják egy üvegbe, a társai ujjongva gratulálnak: „Az első idegenünk!”. Fifield pedig vállon veregeti: „Nem is vagy te olyan nyomi, biológuskám”.

Aztán képzeljük magunkat a helyébe egy kicsit. Megérkezünk egy bolygóra, ahol eddig példátlan módon bizonyítékot találunk idegen civilizációra (az Alien univerzumban eddig a pontig nem bizonyított az idegen élet létezése). Lemegyünk egy sötét, nyirkos, hideg, rémisztő templomromba, ahol óriás elefántszerű lények hologramjai rohangálnak, majd kiderül, hogy minden bizonnyal mindenki halott. Én személy szerint beszarnék. A fent említett kivágott jelentben már talált magának élő idegen lényt, a halott lények elsősorban a régészek szakterülete, nem a biológusoké, ezért – és mert tele a gatyája a helytől – inkább csatlakozik a majrézó Fifieldhez (ne felejtsük el, hogy vágyik a különc geológus elismerésére), és inkább visszaindulnak. Mindezek miatt szerintem aki egy kicsit figyel a filmre egy pillanatig nem csodálkozhat azon, hogy Milburn miért viselkedik úgy ahogy.

9. Nem kellett volna egy pszichológiai teszt ennek a biológusnak, mielőtt elküldik egy 4 éves űrmisszióra?

De, biztos, csak ezek a multis referenciák és ajánlások az esetek többségében agyon vannak kozmetikázva, a teszteken meg simán tudja még egy szociopata is, hogy mit kell karikázni, ha be akar kerülni.

10. Ez a biológus miért haverkodott olyan látványosan egy agresszív, szürke űrpinaszörnynel?

Már leírtam a 8. kérdésnél: kivágtak egy jelenet, amelyben Milburn talál egy gilisztaszerű lényt, ami teljességgel ártalmatlan. Nagyon hasonlít a bioformer által mutált, gyilkos kígyófélére (az Alien-szakzsargon hammerpede-nek nevezi), így Milburn joggal hiheti azt, hogy ez is ártalmatlan. Mi persze nézők azonnal vágjuk, hogy a póz fenyegető, és feltehetőleg Milburn is tudja, de ekkor éppen mind ő, mind pedig a geológus Fifield be vannak tépve. Alaposan. Az előző, egyébként rövidebbre vágott jelenetben ugyanis Fifield az űrruhája lélegeztető rendszerében bevallottan füvet cirkuláltat, hogy megnyugtassa az idegeit. Bár a filmben a stúdió nyomására éppen csak utalnak a marihuánára, azt pedig nem mutatják meg, amint Milburn is kap belőle, a dolog így is elég egyértelmű a biológus ezt követő fura viselkedéséből. Így tehát nem csoda, hogy a bizonyítani akaró, erősen befüvezett, a lényt veszélytelennek gondoló bogaras biológus barátkozni akar a girnyóval.

11. Mi volt az értelme annak, hogy Charlize Theron Weyland lánya?

Ő volt a lánya és kész. Miért nem úgy hívták? Valószínűleg azért, mert az ambiciózus nő szándékosan el akart határolódni apjától, vagy mert az anyja nevét használja, vagy mert férjezett volt. Nem számít. Nem titkolják el, de nem is kérdezi tőlük senki. A meglepetés csak számunkra, nézők számára lehet érdekes, mert sokat árul el Vickers és apja kapcsolatáról az, hogy nincs tudatosítva rokonságuk, illetve átértékeli Weyland sok megelőző kijelentését, hogy mennyire semmibe veszi a lányát. Sajnos alaposan megrövidült még az a jelent is, amiben Vickers és Weyland beszélnek a film vége felé, mert elég sokat ad hozzá mindkettejük karakteréhez.

12. Miért akarta annyira Weyland, hogy az egyik tudós megfertőződjön a fekete trutyival?

Weylandnek csak napjai voltak hátra. El akarta hinni, elhitte, hogy egy hihetetlenül előrehaladt fejlettségű civilizáció, az engineerek, örök életet adhatnak neki. Mikor kiderül, hogy a bolygó egy kihalt, elhagyatott hely, úgy fest kudarcot vall, és hamarosan meghal. Találnak viszont egy furcsa anyagot, amelynek az engineerek látszólag nagy fontosságot tulajdonítottak. Weyland, aki bármilyen lehetőséget megragad, arra utasítja Davidet, hogy tesztelje le az anyagot (ez a kivágott álomjelenetben volt kimondva, de utal rá a jelenet, amiben David és Vickers beszélnek arról, hogy mit mondott a lefagyasztott Weyland), hátha az segít majd rajta.

13. Vagy ez az android saját ötlete volt?

Nem, Weyland utasította, hogy próbálkozzon keményebben. Csak annyi volt a saját választása, hogy ki lesz a tesztalany. Mivel Holloway bánt vele a legrosszabbul, és mivel furcsa beszélgetésük során tulajdonképpen beleegyezik a kísérletbe az android saját logikája szerint („- Mit tenne meg azért, hogy választ kapjon a legfontosabb kérdésre? - Bármit és mindent.”), ezért vele itatja meg a bioformert. Ettől függetlenül egészen biztos, hogy David is kíváncsi volt az anyag hatására.

14. Meg akarta tudni, mire képes a trutyi az emberi szervezetben?

Gratulálok, az első értelmes kérdés. Ami egyben válasz is.

15. Esetleg elromlott valami az androidban?

Azon kívül, hogy már-már emberi érzései vannak, nem valószínű. Ez viszont nem hiba, hanem tulajdonság. Scott már a Szárnyas Fejvadászban is feszegette az emberi mivoltunk határának kérdését. David figurája is ezt a kérdést boncolgatja tovább.

16. Vagy csak simán seggfej volt?

Akár annak is értékelhetjük.

17. Ha a fekete trutyi az emberi DNS-t módosítja, miért jött ki egy kis hal Dr. Hollovay szeméből?

Javaslok egy szemüveget a kedves nézőnek. Mínuszosat. Egy féreg szerű dolog látszik Holloway szemében, amikor a tükörbe néz. Ezt legalább két féleképpen lehet értelmezni. Egyrészt elképzelhető, hogy a bioformer élősködő formájában létezik a testében. Másrészt (és erre utal a Bioformer elemzése, lásd 1. kérdés) valószínű, hogy Holloway már a hallucináló fázisban van az anyag hatására. (A kérdés azért is hülyeség, mert a bioformer nem csak a DNS-t módosítja)

18. Honnan tudta a droid, hogy Dr. Hollovay szexelni fog a feleségével közvetlenül azután, hogy megfertőződött a trutyival, és azonnal meg fog foganni a kis polip?

Nem tudta. Mindezek az események nem voltak eltervezve, csupán a véletlen folytán alakultak így.

19. Talán jövőbelátó képessége van?

Nincs neki, hiszen ő csak egy android.

20. Ha a DNS-ünk megegyezik az Engineerek DNS-ével, a Földön lévő többi élőlény DNS-e miért nem egyezik meg a miénkkel és az Engineerekével?

Kapaszkodj meg, megegyezik. Legalábbis részben. A majmok és az emberek DNS-e közt csupán nagyon kevés eltérés van (kb. 2%), mégis hatalmas a megjelenésbeli különbség. Másik fajoknál az egyezés kevesebb, egészen távoli fajoknál szinte elenyésző. Egyes emberek közt sincs 100%-os egyezés viszont. Amikor Shaw és Ford tesztje alapján azt mondják, hogy teljes egyezés van, azt úgy kell értenünk, hogy gyakorlatilag ők is az emberi fajba tartoznak, csak különféle körülmények miatt kissé másképpen néznek ki. Kicsit sántít tehát a 100%, de feltételezhető, hogy a DNS egy részére irányult csupán a vizsgálat, és hogy közel 100%-ról beszélhetünk. Ennek az okairól lásd a következő kérdést.

21. Ha tényleg az engineerek teremtették az életet a Földön, akkor hogy lehet, hogy előttünk 65 millió évvel emberek helyett dinoszauruszok éltek?

Az engineerek nem az életet magát hozták létre a Földön (és feltételezhetően számos alkalmas bolygón szerte a galaxisban), ennek jelei látszanak a nyitó képsorokban ahol vegetáció már létezik. Hanem az emberi életet, azzal, hogy elszórták a bioformer segítségével a génállományukat, ami az anyagnak köszönhetően addig mutálódott az élet már meglévő elemeivel, hogy végül kifejlődhettek az emlősök és végül az ember. Az is valószínű, hogy sok millió éven át többször visszatértek, és egyéb módokon beavatkoztak a törzsfejlődésünkbe, ezzel gyorsítva és segítve a folyamatot. Tulajdonképpen saját magukat teremtették újra egy enyhén mutálódott formában. A dinoszauruszok ennek a gyorsított és irányított evolúció melléktermékei lehettek.

22. Az utolsó engineer miért tökölt azzal, hogy elkapja a két űrhajósnőt?

Tudtommal csak egy nőt akart elkapni, mert Vickers addigra halott volt. A lényeg, hogy miután azt gondolta nem jelentenek rá fenyegetést az emberek (Shaw egyedül futott el, a többi ember alig tudta megsebesíteni), fel akart szállni, hogy elmenjen. Ekkor viszont egy másik űrhajóval ütközve a saját járműve annyira megrongálódott, hogy használhatatlanná vált. Feltehetőleg rájött, hogy alábecsülte az embereket, és mielőtt újabb dokkolt hajót keres, inkább levadássza a megmaradtakat, nehogy valamivel megint szabotálják. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy dühös volt Shaw-ra, ami érthető. Nem akart elvarratlan szálakat.

(Itt jegyzem meg, hogy egyesek szerint beszélt Daviddel, akitől megtudott ezt-azt a zuhanás után. Egy másik elmélet szerint nem akarta megölni Shaw-t, hanem azzal, hogy a nő megállította, kivívta az elismerését, és kíváncsi volt a nőre; saját népükben nincsenek nők az eredeti forgatókönyv szerint, így kíváncsiak az ember nőkre, vonzódnak hozzájuk. Az eredeti harcjelenetben a végén elég sok olyan jel van, amely arra utal, hogy az Engineer nem végezni akart Shaw-val. Láthatóan többször egy mozdulattal eltehetné láb alól, de ehelyett fogócskázik vele. Hogy pontosan mit akart, beszélni vele, megvizsgálni, megkínozni, stb, azt feltehetőleg sosem tudjuk meg.)

23. Miért nem ment egyből a Földre?

Nem tudjuk, hogy hová indult, de egyből oda akart menni, miután végzett az őt felébresztő emberekkel. Aztán a Prometheus nekiment a hajójának, amely lezuhant és működésképtelen lett. Mielőtt új hajót keresett volna egy másik templom alatt, Shaw után ment a fent említett okokból (22. kérdés). Hogy a Föld volt-e a cél, és hogy befejezze a feladatot, azt nem tudhatjuk, de Shaw ezt feltételezte.

24. Hogy tudott az a két hülye fickó eltévedni a barlangban, mikor a Prometheuson komplett 3D-térkép volt az alagutakról, végig működött a rádiókapcsolat és a hajó legénysége minden lépésüket látta?

Úgy, hogy nem volt náluk az eszköz, amivel láthatják a térképet. Azt ugyanis ott hagyták az expedíciónak, míg ők ketten úgy voltak vele, hogy fejből visszatalálnak. Annak a tényét, hogy leléptek, nem mondták el a hajón lévőknek, hiszen később, mikor Janek rákérdez, hogy hol van Milburn és Fifield, látszik, hogy végig azt gondolta, hogy egy helyen vannak Shaw-val. Ez persze Janek-et és Shaw-t minősíti, akiknek jobban kellett volna a legénységre figyelni, de talán érthető, hogy az óriási felfedezés küszöbén (egy idegen hulla és a fejkamra) nem a két gyáva fickóval voltak elfoglalva. Azt se felejtsük el, hogy ekkor tört ki az évszázad vihara, és közben felgyorsultak az események a fej-kamrában is (Shaw rájön, hogy mivel megváltoztatták a szoba levegőjének összetételét, valami folyamat elindult), és a hajón levők a viharra koncentrálnak. Mikor Shaw-ék kiérnek, a nagy csapatszállító jármű már elindult vissza. Ezen volt a közben kint várakozó néhány biztonsági ember, akik gyáván visszaindultak a hajóra anélkül, hogy megvárták volna a többieket. Shaw-ék azt feltételezték, hogy Fifield és Milburn a nagy járművön vannak, mert addigra kiértek, amazok pedig azt, hogy Shaw-val és társaival jönnek a motorokon. A hajón maradtak pedig feltehetőleg a hajót készítették fel a viharra. A teljes fejetlenségben mindenki megfeledkezett a két balfékről, a vihar miatt pedig nem működött a kommunikáció. Persze mindezek mellett is cinkes kicsit, hogy ők ketten miért nem hallották a vihar bejelentését, miért nem voltak rádiókapcsolatban. Az egyszerű magyarázat az, hogy a filmben szükség volt arra, hogy a két karakter elkeveredjen, és a sok zavaros forgatókönyv-átírás miatt kicsit gyengére sikerült az ok.

25. A Prometheus legénysége hogy írhatott alá egy 4 éves küldetésre szóló szerződést úgy, hogy magát a feladatot csak az űrben mondták el nekik?

Egy hatalmas, ultragazdag vállalat ajánlott nekik nem kevés pénzt. A megfelelő emberek vállalják az ilyen feladatokat manapság is. Feltehetőleg igen jól megfizették őket. A cég hírneve, az expedíció vezetője és az ilyen expedíciók relatív gyakorisága pedig elég biztosíték volt számukra. Megannyiszor elhangzik, hogy pénzért, terraformáló expedícióra indultak a szereplők szerint. A titoktartási paranoia miatt pedig a céges szektorban gyakoriak az utolsó pillanatban történő tájékoztatások.

26. Mi lett volna, ha csak a Prometheuson derül ki, hogy egy gangbang pornó forgatásához kellettek?

Feltehetőleg megkérdezték volna, hogy mennyit fizetnek nekik. De most komolyan ezt el kell magyarázni?

27. Weyland miért hitette el mindenkivel, hogy halott?

Mikor elindultak a Földről, Weyland a legénység tudomásával életben volt (és a nyilvánosság előtt is). A tudtukon kívül cryo-sztázisban a hajóra ment, mert már csak napjai voltak hátra. Ez az út volt számára az utolsó esély. A holofelvételen elülteti a gondolatot bennük, hogy már nem él. Nyilván, ha tudnák a valódi okot az útra (idegen lényektől akart halhatatlanságot kérni, vagy ellopni tőlük a tudást egy vélhetően veszedelmes akció keretében), nagyjából senki sem ment volna el, visszafordították volna a Prometheust mikor kiderül, illetve kitudódhatott volna a nyilvánosság számára a titok (az engineerek és csillagtérképük létezése) ha még a Földön nyilvánosságra kerül. Ezekért volt szükség a színjátékra. Ha kiderül, hogy Weyland cryo-ban utazik a hajón, sok kérdést vetett volna fel mind a Prometheuson, mint otthon. Mivel pedig tényleg csak napjai voltak hátra (amit a fagyasztás sem tud végtelen ideig kitolni), kénytelen volt személyesen menni.

28. Az Engineerek miért helyeztek el a Földön egy olyan térképet, ami csak az egyik katonai létesítményükhöz vezet?

Nem a katonai létesítményhez vezetett. Elmondják a film elején, hogy a konstellációra kerestek rá, és találtak egy naprendszert, ami egyezik. Ebben a megelőző mérések és megfigyelések szerint van egy hold, ami alkalmas az életre, ezért szerintük oda kell menni, mert meggyőződésük szerint ott laknak a teremtő idegenek. Ez persze tévedés volt, így több mint valószínű, hogy az expedíció pontosan olyan helyre érkezett, ahol semmi keresnivalójuk nem volt, és ennek köszönhető legtöbbjük halála. A másik hihető verzió, hogy a csillagtérkép figyelmeztetés volt az embereknek, hogy ott ne háborgassák őket, vagy az egyik engineer frakció küldte a másikról.

Lehetséges persze az is, hogy szándékosan oda ’invitálták’ az embereket. Ha elég fejlettek az űrutazásra, akkor egy jól őrzött katonai támaszponthoz jönnek, így az engineerek felkészülten várják őket és megakadályozzák, hogy többet tudjanak meg róluk (persze amikor ezt kitalálták még nem pusztult el a holdbázis és a kutatóállomás).

29. Miért szarta le mindenki, amikor kiderült, hogy Weyland nem is halt meg évekkel korábban?

Feltételezem azért, mert akik nem tudtak róla, Shaw kivételével mind halottak voltak. Vegyük sorba kik éltek akkor. Vickers, David, és a biztonságiak tudtak róla. Janek és a hajót irányítók nem tudtak róla, de míg Shaw lábadozott, feltehetőleg elmondták nekik (később ezért is nem foglalkoztak ezzel). Ford pedig a viselkedéséből adódóan tudott róla, vagy ha nem, ugyanúgy elmondták neki a dolgát off-screen.

30. És miért nem érdekelte őket, amikor Weyland tényleg meghalt?

Nem érdekelte őket? Vickers látványosan lereagálja, akárcsak Janek és a többiek a pilótafülkében. A lánya figyelmeztette Weyland-et, hogy ez lesz, így reakciója teljesen hiteles. Janek is sejtette mi lesz, hiszen előtte már beszéltek Shaw-val. Egyikük sem lepődik meg azon, hogy az idegenek ellenségesek. Shaw pedig túl elfoglalt azzal, hogy fusson az életéért.

31. Nem jöttek rá, hogy valami nem stimmel a küldetéssel, amikor Weylandről kiderült, hogy végig velük jött a Prometheuson?

Dehogynem. Janeknak nyilván parancsba adták offscreen, hogy készüljön fel a legénységgel a visszatérésre, míg a góré elmegy beszélni az idegennel. Ford pedig hasonlóan követett minden utasítást. Feltehetőleg hozzá voltak szokva, hogy a céges agendák és titkolózás gyakran ilyen meglepetéseket produkál. Ja és persze végig Weyland parancsolt a fegyvereseknek is, tehát nem nagyon volt ellentmondás.

Érdekes lehet az is, hogy eredetileg a Fifield-mutáns támadása és Weyland-ék indulása egy időben zajlott. Később ezt máshogy vágták. Így lehetséges, hogy ha nagyon figyelünk, látható Weyland és az őt menekítő biztonságiak harca a régi traileren és a filmen is itt-ott. Shaw száll be a csapatszállítóba és hajt át Fifield-en, ezzel megidézve az Aliens hasonló jelenetét. Az eredeti verzióban tehát több idő volt megemészteni Weyland visszatérését, illetve Shaw-nak kiheverni a műtétet. Innen több jelenetet is kivágtak, beszélgetéseket, amelyek feloldják a látszólagos hiányosságokat. Vickers például utal apjának a „szomszédban vonagló” rémre, egyértelművé téve, hogy David, Weyland és Vickers tudtak a medilaborba zárt idegen csápszörnyről (Shaw „gyermekéről”), és feltehetőleg haza akarták vinni tanulmányozni. A legénység többi része elől pedig persze eltitkolták mindezt.

32. A végén a két picsa miért úgy futott, hogy pont rájuk zuhanjon az űrhajó? Miért nem futottak oldalra?

Miután többször is megnéztem a jelenetet és a hozzá kapcsolódó extrákat, bátran kijelenthetem, hogy nem úgy futottak. Először is, hirtelen visszaesik egy hatalmas hajótest az égből. Az ember (egy normális ember) nem kezd el matekozni, hogy merre kell futni. Elkezd őrülten rohanni az ellenkező irányba, gondolván leesik, és kész, messze akarok kerülni tőle. A két nő nem gondolta, hogy a hajó gurulni fog leérkezés után, és jól láthatóan egészen addig nem néztek hátra, míg már nagyon közel volt a roncs. Ekkor Shaw elesik, és azonnal oldalt kezd gurulni, mert rájön, hogy így megúszhatja. Ha Vickers teszem azt megáll neki segíteni, láthatta volna ő is, hogy merre kell futni. Amikor ő elesik, már késő. Aztán persze Shaw megint bajban van, mert arra sem számít, hogy az egész kóceráj eldől, pontosan rá.

Scott amúgy az extrákon elmondja, hogy amikor a hajó leesik, és elkezd gurulni, nem egyenes irányban gurul, hanem félkörben, mert az egyik oldalra húz kicsit, plusz egyenetlen a talaj és az is dől. Ez alatt végig roncsdarabok zuhannak lángoló meteorként csapódva a földbe, kivéve egy síkban a guruló hajóval, mert az felfogja a darabokat (ez is jól látszik a jeleneten, illetve ahogy a két nőt miként tereli a meteorzuhatag középre). Így még ha az elejétől valami természetellenes késztetést érezve keresztbe futnak sem futottak volna igazán jó felé. Arról nem is beszélve, hogy mindez a filmen lassítva látható kívülről, így bár nekünk van időnk és perspektívánk mindezen agyalni, számukra teljesen más a helyzet.

33. Az Engineer miért akart elmenni a Földre megölni az emberiséget, holott pont ők teremtettek minket?

Fogalmunk sincsen, hogy ezt akarták-e tenni. Ez a halálra rémült és félőrült Shaw és a legénység kitalációja. Könnyen lehet, hogy erről van szó, de a szigorúan vett tények a következők: a hajó, amin az utolsó Engineer aludt a földre készült, és a rakterében egy csomó urna volt, mely vegyi fegyvernek is használható. Persze hogy arra gondoltak, hogy az Engineerek ki akarták irtani az embereket, de erre a filmben nincs definitív bizonyíték (méghozzá szándékosan). Meg aztán eltelt hihetetlen sok idő mióta beleavatkoztak az evolúcióba és hozzásegítették az embereket a kifejlődéshez. Ki tudja az óta mi minden történt az ő házuk táján? Illetve ki tudja, hogy nem eleve azért teremtették az embereket, hogy aztán használhassák rajtunk a bioformert?

34. Vagy a teremtés csak egy kapitális hiba volt a részükről? Miért volt az?

Nem tudjuk. A film nem is kell, hogy választ adjon ezekre.

35. Mi volt az a holofelvétel, amin az Engineerek látványosan menekülnek valami elől?

Az Engineer bázis holografikus felvétele a folyosóról, mely 2000 év alatt igencsak megrongálódott. Azt mutatja, hogy az Engineer-ek rohannak valamilyen fenyegetés felől. Természetesen az történt, hogy a Bioformer kicsúszott a kezükből, és elkezdte elpusztítani őket.

36. A fekete trutyi elől futottak?

Igen.

37. A fekete trutyi támadta meg az Engineereket?

Igen, belélegezték és/vagy lenyelték, így elkezdte szedni az áldozatait. Az is lehet, hogy mutációk során lények jöttek létre, amik vadászni kezdték az Engineereket, vagy akár mindkét verzió egyszerre igaz lehet. A lényeg, hogy mind egy szálig odavesztek, kivéve a négy pilótát (pilótafülke hologram), akik társaik nagy részét rakásba hordták, és akik közül három cryo-sztázisba feküdt mielőtt elindultak volna valahová, feltehetőleg a Földre. A negyedik vezette volna a hajót, később pedig váltják egymást. Hármuk tudtukon kívül fertőzött volt, és hamarosan meg is haltak. A negyediket pedig nem volt ki felébressze a cryo-ból, így ott feküdt kb. 2000 évet, míg Weylandék fel nem keltették.

38. Ha tényleg a fekete trutyi kergette őket és meg akarta őket ölni, akkor az az egy Engineer miért akart annyira bemenni abba a terembe, ahol az urnákban még több fekete trutyi van és az ajtó még le is vághatja a fejét?

A terem alapvetően, bezárt ajtók mellett, oxigén nélkül megállítja a bioformert, ami így alvó állapotba kerül (ezért is tárolják az urnákat ott, és ezért csak akkor olvadnak le a 2000 éve ott rohadó urnák mikor az expedíció kinyitja az ajtót). A menekülők abban reménykedtek tehát, hogy ott egy időre biztonságban lesznek, legalábbis míg elül a járvány, és odakint mindenki meghal. Így is történt. Egyikük azonban lemaradt, és mivel fertőzése előrehaladottabb volt, elkezdett haldokolni, összeesett az ajtóban, és mikor a társai lezárták, pont levágta a fejét. Valaki az extrák közt elmondja, hogy a másik kijáraton (a szoborfej mögött) távozott a többi pilóta később a fej-kamrából, és ők mentek vissza a hajóra. A sors fintora, hogy hárman megfertőződtek (talán éppen a társuk levágott fejétől), csak a tünetek nem jelentkeztek, mert a fejes szobában egy időre alvó állapotba került a fertőzés.

39. Nem pont a teremtől legtávolabbi helyre kellett volna futnia?

Nem, a terem volt a legbiztonságosabb. Lásd 38. kérdés.

40. Vagy benn felejtette a pénztárcáját?

Igen bazdmeg. Bent.