10 film, amit látnunk kell a nyár közepéig

2014.03.25. 19:45
Év elején nagyon vártuk a Grand Budapest Hotelt, a Műkincsvadászokat, a Non-stopot és a 300 2-t, de mindegyikben óriásit csalódtunk. Idén eddig talán csak a Nimfomániás 1-2 volt jó, de reméljük, nyárig ez az arány még változik, hiszen Johnny Depp és Tom Cruise is sci-fivel jelentkezik, jön egy rakás szuperhős, Seth McFarlane westernje és a démonszarvakat növesztett Angelina Jolie. Ön melyik blockbustert várja a legjobban?

1. A hasonmás (április 3.)

Az eddig inkább csak színészként megismert Richard Ayoade második rendezése kicsit olyan, mintha Az elveszett gyerekek városának mesésen szürreális látványvilágával forgatták volna újra a Schwarzenegger-féle Hatodik napont, amiben a jó öreg Arnoldnak a saját klónját kellett legyőznie, miután az átvette a helyét.

Szürreális sci-fiben klónozzák az ál-Zuckerberget

A kettős szerepben a Zombieland és A közösségi háló óta egyre felkapottabb Jesse Eisenberg látható, aki persze még most sem tudott kitörni a jewfro-frizurás lúzer szerepéből. De talán majd most sikerül neki, hiszen az év egyik legígéretesebb filmjében a tesiből felmentett gyógyegér mellett a munkájában határozott, nők (például Mia Wasikowska) bálványa élet császárát is hihetően el kell tudni játszania.

2. Transzcendens (április 17.)

Bár már a 2013-as évet úgy jellemeztük, mint a sci-fik éve, az idén mozikba kerülő Transzcendensben könnyen lehet, hogy az új Mátrixot köszönthetik a műfaj szerelmesei. Johnny Depp szürreális techno-thrillerében ugyanis lelőnek egy mesterséges intelligenciát fejlesztő kutató, de a tudatát a társai feltöltik egy szuperszámítógépbe, így a főhős digitális mása lesz egy személyben Neo és a Skynet mindenható szerelemgyereke.

Johnny Depp leforgatta az évtized sci-fijét!

A bonyodalmat az okozza, hogy Depp filmbéli exfelesége (Rebecca Hall) nem tudja (vagy nem akarja?) leállítani ezt a bizarr ember-gép Frankensteint, amikor az már igazi világot veszélyezteti. A film igazi sztárparádét vonultat fel: Depp és Hall mellett szerepel benne Paul Bettany, Morgan Freeman és Cillian Murphy is. De a legérdekesebb az elsőre névtelen senkinek tűnő rendező, személye, Wally Pfister ugyanis egyáltalán nem kezdő a filmszakmában: ő volt az eddigi összes jó Christopher Nolan-film operatőre a Mementótól a Tökéletes trükkön át a Batman-trilógiáig.

3. Joe (április 17.)

Nicolas Cage-et divat fikázni, mert mióta többmilliós adótartozást halmozott fel (és még a képregényritkaságait is el kellett adnia), tényleg minden szutykot elvállalt, a lángot brunyáló Szellemlovastól kezdve a Magyarországon forgatott Boszorkányvadászatig. Most viszont nagyon úgy tűnik, hogy a Joe című drámájával végre feltámadt az a Coppola-rokon, aki 20 éve Oscart kapott a Las Vegas, végállomásért.

Nicolas Cage végre forgatott egy jó filmet!

Cage ezúttal egy jó útra tért, Mikulás-szakállú sittest alakít, aki favágóként tengeti az életét Amerika egyik Isten háta mögötti porfészkében. És ezúttal nem a világot menti meg, csak egy jobb sorsra érdemes fiút, akit folyton ver az alkesz apja, de már ez is elég ahhoz, hogy az álmos kisvárosban fejreálljon a rend, és újra zsaruk loholjanak hősünk nyomában. "Erőteljes! Briliáns! Kihagyhatatlan! Nicolas Cage egyik legjobb alakítása!" - így áradoztak a filmről a máskor kőszívű kritikusok, mi pedig hajlamosak vagyunk nekik látatlanban is hinni.

4. X-Men: Az eljövendő múlt napjai (május 22.)

Bryan Singer  annak idején pont a bénára sikerült, 2006-os Superman miatt nem tudta megrendezni az X-Men 3-at, az X-Men: Az elsők pedig azért nem lett az ő előzményfilmje, mert inkább a szintén elég vérszegény Óriásölőt választotta. Az eljövendő múlt napjaival viszont zárójelbe akar tenni minden eddigi jól és rosszul sikerült X-Men előzményfilmet, folytatást és spin offot (itt a Farkasra tessék gondolni). Az már biztos, hogy az új film időutazásos sztorijával szépen összeterelte az eddigi X-Men-filmek közönségkedvenc karaktereit. 

X-Men az eljövendő múlt napjai

távoli, mutánsgyűlölő jövőben ugyanis a kopasz Xavier professzor ( Patrick Stewart) és az ősz Magneto (Ian McKellen) visszaküldik  Rozsomákot (Hugh Jackman)  a trapéznadrágos-hippiszemüveges '60-as évekbe, hogy ott barátkozzon össze a hosszú hajú, fiatal Xavierrel (James McAvoy) és a barátból épp ellenséggé váló Magnetóval (Michael Fassbender). Aki épp a Lee Harwey Oswalddá átalakuló Mistique-kel (Jennifer Lawrence) készül megölni Kennedy elnököt. Izgalom persze jövőbeli szálban is lesz, hiszen ott egy szemét tudós (Peter Dinklage) terrorizálja Sentinel robotokkal a mutánsokat. A képregénygeekek örömére íme még pár név a filmben felbukkanó X-ek közül: Vihar, Plazma, Bishop, Kitty Pryde, Kolosszus, Bestia, Higanyszál, Naptűz, Hadiösvény, Bestia, valamint Jégember és Vadóc (bár ők csak a dvd-kiadás extrái közt lesznek láthatók).

5. A lázadás kora: Kohlhaas Mihály legendája

Ezt a francia-német filmet főleg a főszereplő, a mindenben nagyszerű Mads Mikkelsen miatt várjuk, akit legutóbb a remek A vadászatban láttunk. De A lázadás kora már begyűjtött egy cannes-i Arany Pálma-jelölést és két César-díjat is.

Mads Mikkelsen középkori Charles Bronson-bosszúfilmben!

A XVI. században játszódó történet ismerős, nem egyszer feldolgozták már, a férfiról, aki "a maga korában a legderekabb és legszörnyűbb emberek közé tartozott". Pont olyan, mint egy kardokkal és kovás pisztolyokkal leforgatott, középkori Charles Bronson-bosszúdráma: a brandenburgi Michael Kohlhaas, miután elvették két lovát, és brutálisan megölték a feleségét, a jog pedig nem szolgáltatott neki elégtételt, saját kezébe vette az igazságszolgáltatást, és felgyújtotta a fél tartományt.

6. Demóna (június 5.)

A Disney négy éve egymilliárd dollárt kaszált azzal, hogy leporolt egy olyan mesét, amit egyszer már eladott családbarát rajzfilmként: így lett cukros cukros habcsóktól fuldokló dark fantasy az Alice Csodaországban-ból. A receptet időközben lenyúlta a Universal is egy sötét Hófehérke-adaptáció erejéig, de most újból a Disney térfelén pattog a labda a levágott fej: jön a Csipkerózsika horrorváltozata.

Angelina Jolie olyan gonosz, mint amilyen dögös!

Az új verzióban ugyanis a hagyományosan gonosznak beállított mostoháról, Demónáról derül ki, hogy annyira nem is gonosz: a hercegnő elaltatását, meg az egész hókuszpókuszt a démoni erőkkel csak azért csinálta, hogy megvédje a királyságot valamitől, ami még nála is sokkal veszedelmesebb. Az mindenesetre biztos, hogy a démonian kacagó, ördögszarvas Angelina Jolie miatt tódulni fog a mozikba a jónép.

7. Így neveld a sárkányodat 2 (június 12.)

A volt Disney-igazgató, Jeffrey Katzenberg animációs cége, a Spielberggel együtt megalapított DreamWorks az utóbbi 20 évben szinte csak a Sherk-szériával tudta megszorongatni a bevételi versenyben nagy riválisát, a Pixar/Disney-konglomerátumot. Egészen 2010-ig, amikor mozikba került a skandináv mitológiát a Beowulf-legendával és az angolszász fantasy irodalom többi tiritarka sárkányával összeházasító mese, a fergeteges Így neveld a sárkányodat.

A vikingek még a galloknál is hülyébbek!

Ami 494,8 millió dollárt kaszált, így nemcsak második, de harmadik rész is készül majd hozzá. A folytatásban Hablaty és házisárkánya, Fogatlan olyan vizekre felhőkbe merészkednek, ahol még nem járt viking: többszáz idomítatlan, vad tűzokádó sárkányt találnak egy jégvilágban, és egy sárkányokra vadászó, gonosz szerzetet, aki könnyen a pusztulást hozhatja az Asterix galljainál is hibbantabb, ősgermán rajzfilmnépre.

8. Hogyan rohanj a veszTEDbe (június 12.)

Lehet, hogy a vicces kedvű magyar címfordítóknak igaza lesz, és Seth McFarlane is akkorát fog bukni a mókásnak szánt vadnyugati kalandjával, mint korábban Will Smith a Wild Wild Westtel, Olivia Wilde-ék a Cowboyok és űrlényekkel vagy Johnny Depp A magányos lovassal. De persze az is lehet, hogy a hosszú című A Million Ways to Die in the West lesz az idei év tahóvígjátéka.

A Million Ways To Die In The West - előzetes

A film főhőse egy balfék kamucowboy lesz, akit maga a rendező, Seth McFarlane alakít. Vadnyugati bénázásához fél Hollywood asszisztál majd: Charlize Theron és Amanda Seyfried is dögös nőként domborít mellette, a tévés komikus Sarah Silverman pedig mindent bevállaló prosti lesz. Liam Neesont dohányon és whiskyn érlelt hangú, öreg pisztolyhősként láthatjuk viszont (micsoda meglepetés!), Neil Patrick Harris huszárbajszos ficsúr lesz, Giovanni Ribisi meg... nos, ő valószínűleg ezúttal is a nyári blockbusterekben megszokott, Giovanni Ribisi-arcú, gülüszemű hülyét játsza majd.

9. Transformers 4 (június 26.)

Bár 2011-ben úgy volt, hogy Michael Bay nem csinál több gigarobotos mozifilmet, úgy tűnik, mégis van az a pénz, amiért még egyszer leült játszani a kétméteres Transformers-babáival. Az új részből Shia LaBeoufot szerencsére már kihajította: ezúttal egy Mark Wahlberg-arcú autószerelő haverkodik össze Optimusz fővezérrel és a többi autobottal, Megan Fox és Rosie Huntington-Whiteley helyett pedig egy 19 éves szöszi fog egy szál férfiingben rohangálni a vásznon (de ne örülj, kedeves olvasó, kufirc nem lesz köztük, mert apa-lánya kapcsolatban vannak). 

Robodinoszauruszt szecskáznak fel a Transformers 4-ben

Transformers fanatikusoknak jó hír: ez lesz a 2,6 milliárd dollárt termelő franchise történetében az első mozifilm, amiben felbukkanak a dinobotok. De azért a régi közönségkedvencekről sem feledkeztek meg Bay-ék: Optimusz fővezér mellett visszatér Űrdongó és Racsni is, a gonosz Megatron pedig egy Galvatron nevű, még gonoszabb gigarobotként éled újjá.

10. A holnap határa (június)

Tavaly már a trailerek alapján is kikiáltottunk egy-egy űrhajós-robotos filmet "az év sci-fijének". Most viszont nem a szokásos újságírói túlzás mondatja velünk azt, hogy Tom Cruise űrlényinváziós blockbustere tényleg 2014 legütősebb látványfilmje lesz, hanem a tény, hogy már láttunk belőle 20 percet. És micsoda 20 perc volt az, kérem!

Tom Cruise leforgatta az évtized sci-fijét!

Aki hátast dobott '97-ben a Ryan közlegény brutális partraszállós jeleneténél és imádta ugyanezt belső nézetből végigcsinálni a Medal of Honorban, ráadásul a Csillagközi inváziót is többször újranézte, az A holnap határát is imádni fogja. Az alapsztori ugyanis ezeknek a mixe, az Idétlen időkigből ismerős időhurokkal megfejelve: vigyorgó akcióhősünk (naná, hogy Cruise) folyton arra ébred, hogy újonc katonaként ledobják az űrlényinvázió kellős közepébe, ahol megölik a polipszörnyek, ő pedig megint a frissen behívott bakák közt találja magát, és kezdődik az egész elölről. Idővel persze kiismeri a csatateret meg a csápos űrizék harcmodorát, és összefut egy szintén idősíkok közt ugráló űrgárdista nővel (Emily Blunt), de mivel ezek már a trailerben is benne voltak, reméljük, valami nagy csavart is tartogat a sztori vége.

A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs, regisztrálj .

Melyik filmet várja a legjobban?

  • 305
    A holnap határát, hátha tényleg ez lesz az év sci-fije
  • 179
    A Transzcendens Johnny Depp-pel
  • 156
    Az X-Men: Az eljövendő múlt napjait egy szekérderéknyi sztárral
  • 98
    A Godzillát! Nem is értem, hogy maradhatott ki!?!
  • 84
    A Transformers 4-et
  • 69
    Valami egészen mást, kókler szerzők! Megírom a kommentekben!
  • 61
    Az Így neveld a sárkányodat 2-t
  • 49
    Mads Mikkelsen bosszúfilmjét
  • 28
    A Hogyan rohanj a veszTEDbe című vicces westernt
  • 23
    A Demónát Angelina Jolie-val
  • 22
    A Joe-t Nicolas Cage-dzsel
  • 13
    A hasonmást Jesse Eisenberggel