Tényleg őszre tolják a tavalyi Filmhét díjátadóját

2015.02.19. 11:45

Az első Magyar Filmdíjak ünnepélyes átadására a Filmakadémiával történt egyeztetések szerint várhatóan csak 2015. őszén kerül sor - közölte csütörtökön az MTI-vel  Magyar Nemzeti Filmalap. Azaz jól értesült az Index, amikor azt írtuk, hogy februárban sem adják át a tavaly őszi Filmhét díjat. 

Az eredeti tervek szerint februárban lett volna az őszi Filmhét díjkiosztója, ezt a különös döntés akkor azzal indokolták, hogy lehetőséget akartak adni a díjakért folytatott versenyben minden olyan filmnek, amelyet még 2014. december 31-ig bemutatnak a mozikban vagy a televíziókban, de a Magyar Filmhéten még forgalmazási vagy egyéb okból nem tudott részt venni. Havas Ágnes az Indexnek még azt is hozzátette, hogy a Magyar Filmakadémia tagjai fognak szavazni a filmekre, és ezt az egyesületet még nem jegyezték be. A Filmakadémia az eredeti tervek szerint 17 díjat osztott volna ki, 6 műfaji és 11 alkotói elismerést.

Andy Vajna már Cannes-ról álmodik

Már mi is megírtuk, hogy valószínűleg azért csúszik a díjátadó, mert a tavaly alapított Magyar Filmakadémiának nem sikerült elég tagot összeszedni ahhoz, hogy döntésképes legyen, pedig több száz magyar filmest, rendezőt, színészt, animációs filmest, vágót, operatőrt, egyéb szakembert kerestek meg, hogy csatlakozzanak a szervezethez. A Magyar Filmhét története eddig is zűrös volt, a Magyar Nemzeti Filmalap szándékoltan próbált szakítani a Magyar Filmszemle hagyományaival, így viszont a filmhét lényege az volt, hogy tavaly októberben az előtte levő két évben készült magyar filmeket olcsón lehetett megnézni a MOM Parkban. Hogy idén ősszel díjazzák-e a majd az azóta bemutatott magyar filmeket, például a héten mozikba került Liza, a rókatündért, még nem tudni. 

Az Apollónak nevezett filmes díjak átadását a TV2 közvetítette volna, ezek szerint ez lett volna a második műsorblokk, amit Andy Vajna megkapott volna a csatornán . Arról nincsen információnk, hogy a felesége, Vajna Tímea elnökségével szervezett Miss World Hungary ott fogják-e közvetíteni. Úgy tudjuk, hogy a műsor nem a TV2 gyártásában készült volna, ők csak közvetítették volna az eseményt.