Perelnek a szülők a Star Trek-filmek színészének halála miatt

2016.08.02. 10:45

A Fiat Chrysler autógyártó céget hibáztatják Anton Yelchin halála miatt: a színész halálát okozó autó váltója korábban is több sérülést okozott a tulajdonosoknak, Yelchin lehet az első halálos áldozat.

Ahogy júniusban megírtuk, 27 éves korában balesetben meghalt Anton Yelchin orosz születésű amerikai színész, a Star Trek-filmek Pavel Chekovja. Yelchint a saját autója és a háza előtti biztonsági kapu közé ékelődve találták meg a meredek behajtóút végén. Az autó üresben volt, a motorja még járt.

Később kiderült: a Fiat Chrysler áprilisban több mint 1,1 millió olyan autóját hívta vissza világszerte az elektronikus sebességváltó rendszer miatt, amilyen Yelchint is elgázolta. A Jeep váltókarját ugyanis a megszokotthoz képest máshogyan kellett parkolás-fokozatba állítani, és fény sem jelezte, ha ez megtörtént, így sokszor üresben maradtak az autók, és semmi sem akadályozta meg, hogy elinduljanak. 

A probléma miatt eddig 700 panasz érkezett a gyártóhoz, ebből 266 szólt balesetről, 68 esetben pedig sérülés is történt. Yelchin esete ügyében még zajlik vizsgálat, de eddig úgy tűnik, ez az egyetlen, az autók váltójával összefüggő haláleset.

A színész szülei, Viktor és Irina Yelchin ügyvédje most elmondta a Varietynek: a bírósághoz fordulnak fiuk halála miatt. A keresetük egyrészt a Fiat Chrysler ellen fogalmaz meg vádakat, de a szülők beperelnek egy autóértékesítő kereskedőláncot és a váltó gyártóját is.

Ne maradjon le semmiről!