Kevin Spacey-t zaklatással vádolják, erre bejelentette, hogy mostantól meleg

2017.10.30. 06:54

A Weinsten-botrány egyik legszürreálisabb hozadéka ma reggel csapódott le az internetre: fél órán belül derült ki az, hogy

  • Kevin Spacey-t egy színész azzal vádolja, hogy zaklatta – amikor még csak 14 éves volt;
  • Spacey bejelentette, hogy eddig is biszexuális volt, csak nem verte nagydobra;
  • mostantól melegként él.

És hol van még a nap vége.

Spacey vádlóját Anthony Rappnak hívják, jelenleg a Star Trek Discovery című sorozatban szerepel. Rapp a Buzzfeednek adott egy interjút, amiben az állítja: amikor 14 éves volt, és egy Broadway-darabban szerepelt, az akkor 26 éves Spacey „megpróbálta elcsábítani”. 1986-ot írtunk a történtekkor, Rapp a Precious Sons című darabban szerepelt Ed Harris és Judith Ivey oldalán, a kritikusok imádták, és mivel ennek híre ment, több fogadásra is meghívást kapott.

Egy ilyen fogadáson ismerkedett meg Spacey-vel, aki meghívta egy buliba a saját lakásába. Itt történt a zaklatás is, legalábbis Rapp elmondása szerint:

Spacey az ágyára fektette, rámászott, és fogdosni kezdte,

de Rapp valahogy ki tudott mászni alóla, majd bezárkózott a fürdőszobába, ahonnan csak később jött elő. Közölte Spacey-vel, hogy hazamegy, és elindult kifelé. A idősebb férfi az ajtóban érte utol, és azt kérdezte tőle, biztos-e abban, hogy haza akar menni. Ő erre igent mondott, és lelépett.

Mivel Rapp akkor még nem állt készen arra, hogy akár csak a családja előtt felvállalja homoszexualitását, az incidensről mélyen hallgatott, és úgy volt vele, hogy Spacey-t amúgy sem nagyon ismerik New Yorkon kívül, kismillió hasonló kvalitású színész van, soha nem fognak összetalálkozni még egyszer. Aztán 1988-ban a Dolgozó lány című filmben a filmvásznon látta viszont, amitől felébredtek az emlékei. 1990-ben és 1992-ben is beszélt a zaklatásról a barátainak, de soha nem tett hivatalos feljelentést.

Évekig beszéltek róla, de botrány nem lett belőle

A Buzzfeednek arról beszélt, hogy minél öregebb lett, annál inkább képtelen volt elhinni, hogy valaki ilyesmit tegyen egy 14 éves fiúval. Illetve arról is beszélt, hogy utólag belegondolva az egész helyzet túlságosan ismerős volt a számára, hiszen a darabban, amiben ekkor játszott (Precious Sons), éppenséggel pont volt egy jelenet, amiben az édesapját alakító Ed Harris rámászik a fiúra, mert részegen összetéveszti valaki mással. „Valamilyen szinten a testem hozzá volt szokva a helyzethez, hogy egy idősebb férfi rám mászik, hiszen a darabban is benne volt” – nyilatkozta Rapp.

1995-ben, amikor Spacey a Közönséges bűnözőkért Oscar-díjat kapott, Rapp egy Oscar-partin több embernek is elmesélte a történetet, de senki nem foglalkozott vele. A történet időről időre előkerült, Rapp 2001-ben – egy évvel azután, hogy Spacey Oscar-díjat kapott az Amerikai szépségben nyújtott alakításáért – az Advocate magazinnak adott egy interjút, amiben név nélkül elmesélte a történetet, akkor azzal kapcsolatban, hogy bizonyos színészek karrierjét segítheti, ha egynémely dolgot titokban tartanak a magánéletükkel kapcsolatban.

Úgy tűnik, az egész ügy nem pattanhatott volna ki a Weinstein-botrány nélkül, hiszen paradigmaváltásra volt szükség a szexuális erőszakkal és erőszaktevőkkel szemben. A 2000-es évek elején egy ügyvéd még azt tanácsolta Rappnek, hogy ez nem egy olyan eset, amivel megéri bíróságra menni.

Spacey nemi beállítottsága 1997 óta téma, akkor jelent meg az Esquire borítóján a képe alatt ezzel a mondattal:

Kevin Spacey-nek van egy titka.

A színész soha nem beszélt arról, kivel és mit csinál, magánéletét szigorúan őrizte, de a biszexualitására vonatkozó pletykák a House of Cards második évadában felerősödtek, akkor egy jelentben Spacey „túl hitelesen” smárolt egy férival.

Mindezzel a színész tegnapig nem foglalkozott hivatalosan, de nem sokkal a Rapp-interjú megjelenése után kiadott egy közleményt a Twitteren, amiben azt írja: nem emlékszik a dologra Rapp-pel, de ha valóban így történt, akkor a legőszintébben bocsánatot kér 

a szörnyen helytelen, részeg viselkedésért.

A közleményben ezek után azt írja: éveken át biszexuális volt, több férfit és nőt is szeretett, de mostanra rájött, hogy meleg férfiként kíván élni, és ennek első lépése, hogy tart egy alapos önvizsgálatot.

A meleg közösség nem kér belőle

A meleg közösség egy emberként állt ki Kevin Spacey ellen, szerintük ugyanis nyilvánvaló, hogy a színész ezzel próbálja a saját kezébe venni az ügy tálalását, hogy ne a zaklatásról legyen szó, hanem arról, hogy részeg volt, illetve hogy mostantól meleg emberként él tovább. Manapság sokkal kevésbé számít politikai tettnek, ha valaki vállalja homoszexuálitását, ennek ellenére a közösség úgy érzi, Spacey ezzel sokat árt az ügyüknek.

Az itthon nem igazán ismert, az Egyesült Államokban viszont nagy népszerűségnek örvendő és nyíltan meleg komikus, Billy Eichner elsők között írt véleményt a Spacey-ügyről Twitteren: „Kevin Spacey nyilatkozata. Nem. Ki van zárva. Nem.”

Rose McGowan, a Weinstein elleni ügy egyik kulcsfigurája a médiának üzent, és azt kérte: a sajtómunkások továbbra is segítsenek abban, hogy felerősítsék az áldozatok hangját, illetve működjenek közre, hogy egyenlőbbek legyenek a feltételek Hollywoodban. 

A legnagyobb tiltakozást az váltotta ki, hogy Spacey-nek miért kellett egy ilyen súlyos ügyet összemosnia azzal, hogy vállalja szexuális identitását. Ráadásul ezzel rengeteget árthat az LMBTQ-közösségnek, hiszen – ahogy írják – attól, hogy valaki meleg, még nem lesz elfogadható a 14 éves fiúk molesztálása.

A Harvey Weinstein-ügy az egész világon órisái hullámokat vert. Hollywoodban sorra jöttek elő az emberek a saját szexuális zaklatási történetükkel. Megvádolták George H. W. Busht, Gianni Versacét, Lars Von Tiert, és még több tévés és stúdiós főnöknek kellett távoznia azok után, hogy szexuális zaklatással hozták összefüggésbe a nevüket. Ezekről a cikkeket a Weinstein-ügyről készített aktánkban lehet megtalálni.

Magyarországon is a Weinstein-ügy kapcsán állt elő Sárosdi Lilla azzal, hogy Marton László, a Vígszínház korábbi igazgatója és főrendezője évekkel ezelőtt molesztálta. Az esettel kapcsolatban arról is írtunk, hogy nem a filmes és színházi világ az egyetlen, ahol mindennaposak a szexuális visszaélések.

A pedofília Hollywood időzített bombája?

A felszólalók száma egyelőre nem érte el a kritikus tömeget, de egyre többen adnak hangot annak, hogy a nőket érintő zaklatás mellett van egy másik nyílt titok is Hollywoodban, mégpedig a pedofília. A téma egyik szószólója Corey Feldman, korábbi gyerekszínész, aki többször nyilatkozott már a frusztrációjáról, hogy nem tud mit tenni, a nyilvánosság előtt megnevezni a támadókat, és hogy Kalifornia állam törvényei is kedveznek annak, hogy az ilyen ügyek titokban maradjanak. 

Bryan Singer rendező karrierje nem érezte meg azt, hogy 2014-ben azzal vádolták, hogy kiskorúkat kötelezett meztelen zuhanyzásra egy 1997-es film forgatásán. Ezenkívül azzal is vádolták, hogy 1999-ben megerőszakolt egy akkor 17 éves fiút. 

2015-ben Amy Berg An Open Secret (Nyílt titok) címmel készített egy dokumentumfilmet, amiben több korábbi gyerekszínész nyilatkozik arról, hogy hiába nevezték meg zaklatóikat, azokat nem ítélték el. Azok, akik látták a filmet, odavoltak érte, a stúdiók azonban mégsem mentek a közelébe, két évvel ezelőtt Hollywood még nem igazán ment volna elébe annak, hogy kiteregesse a saját szennyesét, de talán az elmúlt hetek botrányai ebben is változást tudnak elérni.

Ne maradjon le semmiről! (PREVIEW)