Cine hírblog

Elhunyt Anita Björk svéd színésznő

2012. október 24., 16:23 Módosítva: 2012.10.24 16:23
8

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Anita Björk svéd színésznő, Ingmar Bergman egyik kedvelt művésze - közölte a család szerdán a svéd közszolgálati rádióval.

Björk Dalarnában született 1923-ban. Színházi színészként kezdte karrierjét, és filmsikerei ellenére sem lett hűtlen a stockholmi Királyi Színházhoz, ahol először a negyvenes évek közepén aratott sikereket, majd további legalább száz szerepet játszott el.

Világhírnévre 1951-ben tett szert az August Strindberg darabjából készült Julie kisasszony című film címszerepében. Az Alf Sjöberg által rendezett film a cannes-i filmfesztivál fődíját is elnyerte.

Bergmannal a De Sade márki színpadi változatában, a Kvinnors väntan (Várakozó asszonyok) című filmben és a Dúl-fúl és elnémul című tévéfilmben dolgozott együtt.

Férje a novellista és drámaíró Stig Dagerman volt. Dagerman öngyilkossága után viszonyban volt a világhírű angol regényíróval, Graham Greenenel.

Elhunyt Vakamacu Kodzsi japán rendező

2012. október 18., 13:56 Módosítva: 2012.10.18 15:06
25

A rendezőt az idei Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon az év ázsiai filmese díjjal tüntettek ki. A több mint száz filmet jegyző alkotó a hatalmat provokáló, szexuális és politikai tartalmú független produkcióival vált híressé. A 76 esztendős Vakamacu, akit pár napja egy taxi gázolt el Tokióban, szerdán halt bele sérüléseibe a kórházban.

A japán filmes a hatvanas évek elején az akkoriban roppant kelendő szoftpornó filmek rendezésével hívta fel magára a figyelmet. Később fajsúlyosabb témák kezdték foglalkoztatni: a baloldali diákmozgalmak idején népszerűek voltak az erőszakot szexuális tartalommal ötvöző munkái. Az alacsony költségvetésű, saját produkcióban készült filmjeiben megjelenő politikai utalások miatt egyes elemzők a politikai hatalom birtokosait támadó szándékos provokációt olvastak ki belőlük.

Az 1980-as években forgatott filmjeire a kritika is kedvezően reagált, elismerően fogadták a Mizuno nai puuru (Medence víz nélkül) című alkotását, amely egy sorozatos szexuális erőszaktevőt ábrázolt, és Vare ni ucu joi ari (Lövésre készen) című munkáját, amely a háború utáni diákmozgalmakban részt vevők küzdelmeiről számolt be.

Tovább

Elhunyt Harris Savides operatőr

2012. október 12., 13:58 Módosítva: 2012.10.12 13:58

Ötvenöt esztendős korában elhunyt New Yorkban Harris Savides, Gus Van Sant és David Fincher filmjeinek elismert operatőre. Savides halálhírét csütörtökön ügynöksége erősítette meg, arról azonban nem nyújtott tájékoztatást, hogy mi okozta a filmvilágban nagy tekintélynek örvendő filmes halálát.

Az operatőr a hetvenes évek elmosódott színárnyalatait idéző munkáival hívta fel magára a figyelmet. Többek között Fincher Zodiákus, Ridley Scott Amerikai gengszter és Sofia Coppola Made in Hollywood című filmjeit fényképezte. Van Santtal Az utolsó napok, az Elefánt és a Gerry című produkciókon is együtt dolgozott, de a rendező közismertebb Fedezd fel Forrestert! és Milk című munkáinak is ő volt az operatőre.

Utoljára Sofia Coppola The Bling Ring című drámáját forgatta, amely hírességek otthonait kifosztó Los Angeles-i kamaszokról szól. A film jövőre kerül a mozikba.

Az eredetileg divatfotósnak készülő Savides a kilencvenes évek közepén számos nagy hatású zenés videót is készített. Gyakran dolgozott Mark Romanek klipjein, együtt forgatták Michael és Janet Jackson híres és hírhedten drága, fekete-fehér Scream című videóját és Madonna Rain című klipjét.

Elhunyt Spielberg jobbkeze

2012. szeptember 10., 13:26 Módosítva: 2012.09.10 15:13
2

78 éves korában elhunyt Ron Taylor ausztrál környezetvédő és cápaszakértő, akinek lenyűgöző vízalatti felvételeit Steven Spielberg is felhasználta A cápa című filmklasszikusban.

A két éve leukémiával küzdő Taylor vasárnap halt meg Sydney egyik kórházában. Taylor és felesége, Valerie, éveken át filmezték a nagy fehércápákat. Minden erejükkel igyekeztek meggyőzni a nagyközönséget arról, hogy ezek a retteget tengeri élőlények valójában gyönyörű, tiszteletet érdemlő teremtmények.

Ron Taylor és felesége, Valerie 1969-ben "Blue Water White Death" című filmjük fogatásán Dél-Afrikában
Ron Taylor és felesége, Valerie 1969-ben "Blue Water White Death" című filmjük fogatásán Dél-Afrikában
Fotó: Films Cinema Centre

Lenyűgöző közeli felvételeikkel Steven Spielberg figyelmét is felkeltették, aki felkérte a házaspárt, hogy készítsenek néhány felvételt egy nagy fehércápáról a készülő filmjéhez. Taylorék nevéhez fűződik egyebek között az 1975-ös kasszasiker azon híres jelenetének nagy része is, amelyben az állat megtámadja az egyik főszereplő cápabiztos ketrecét.

Elhunyt Chris Marker

2012. július 30., 19:48 Módosítva: 2012.07.30 20:33
10

Egy nappal 91. születésnapja után, vasárnap elhunyt Chris Marker francia filmrendező – közölte a francia kulturális minisztérium. Marker a kísérleti dokumentumfilmek úttörőjeként lett ismert, sajátos stílusával a II. világháború utáni francia filmművészet egyik legnagyobb alakja volt.

Tovább

Elhunyt a Mad Men társírója

2012. július 24., 14:24 Módosítva: 2012.07.24 17:20

87 éves korában elhunyt az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Frank Pierson, a Kánikulai
délután szerzője.

Pierson többek között olyan filmekkel szerzett hírnevet, mint az Oscarra jelölt, Paul Newmann főszereplésével készült Bilincs és mosoly, a Cat Ballou legendája, vagy
az 1976-ban Oscarral jutalmazott Kánikulai délután, Al Pacinóval a főszerepben.

Frank Pierson 2011-ben
Frank Pierson 2011-ben
Fotó: Araya Diaz / Europress / Getty

Az Amerikai Írószövetség elnökévé kétszer is megválasztották, míg a 2000-es évek elején az Akadémia elnöke is volt. Bár forgatókönyvíróként volt ismert, több filmet is rendezett: a 76-os Csillag születiket Barbra Streisanddal, és a 78-as A cigányok királyát.

Az utóbbi években visszatért a televízióhoz, ahol karrierjét is kezdte: utolsó munkája a Mad Men és című sorozat epizódjai, amit számtalan író között Matthew Weinerrel közösen jegyzett. A férjem védelmében sorozatban is közreműködött.

Elhunyt Richard Lynch horrorszínész

2012. június 21., 11:53 Módosítva: 2012.06.21 12:02
34

Elhunyt Richard Lynch aki félelmet ébresztő, sebhelyes arcával számos olyan horror-, illetve akciófilmben tűnt fel, mint a Halloween vagy a Tomboló terror. A 76 esztendős színészt egy barátja találta holtan kedden Palm Springs-i otthonában, a konyhakövön fekve - mondta el szerdán Mike Baronas, Lynch szóvivője, hozzáfűzve, hogy a haláleset ügyében nem indult nyomozás, a holttestet egyenesen a halottasházba szállították.

Fotó: Albert L. Ortega

Az ír szülőktől New Yorkban született Lynch előbb a tengerészetnél szolgált, majd színészi tanulmányai után színpadon debütált. Első filmjét, a Cannes-ban díjazott Madárijesztőt 1973-ban forgatta. Később is rendszerint a gonosz, intrikus hősök megformálását bízták rá, többek között játszott A kis Nikitában és a Rob Zombie rendezte 2007-es Halloweenben.

Több évtizedes pályafutása alatt televízió-sorozatokban is megismerhette a közönség, szerepelt többek között a Battlestar Galactica és a Galactica 1980 című sorozatokban, illetve a Starsky és Hutchban vagy a Gyilkos sorokban. Lynch arca akkor sérült meg, amikor 1967-ben LSD hatása alatt felgyújtotta magát. A történtekről később nyíltan beszélt az LSD: The Trip to Where? című dokumentumfilmben.

Náci tábornokként a Formula című háborús filmben
Náci tábornokként a Formula című háborús filmben
Fotó: Michael Ochs Archives

Rob Zombie szerdán Facebook-oldalán rótta le tiszteletét a színész előtt: "Nagyszerű volt együtt dolgozni Richarddal, tényleg mindent beleadott. Sohasem fogom elfelejteni, hogyan rémítgette a Halloween gyerekszereplőit." Lynch utolsó szerepét Zombie új filmjében, a még idén megjelenő The Lords of Salem című produkcióban játszotta.

Elhunyt Varga Csaba animációs filmrendező

2012. június 15., 16:44 Módosítva: 2012.06.15 22:02
116

Elhunyt Varga Csaba Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, a Varga Stúdió társalapítója. A nemzetközileg elismert művészt 67 éves korában pénteken érte a halál - közölte Sztilkovics Szávó, a Varga Stúdió egykori gyártásvezetője.

C  ZA20020425021
Fotó: Balaton József
Tovább

Elhunyt Sindo Kaneto

2012. május 30., 16:23 Módosítva: 2012.05.30 16:23
43
shindo kaneto

Elhunyt Sindo Kaneto, a Hirosima gyermekei és a Kopár sziget című filmdráma rendezője. A százéves filmest Japán legidősebb, még aktív filmrendezőjeként ünnepelték egy hónapja a születésnapján. A jelentések szerint kedden, természetes halállal halt meg.

A Hirosima prefektúrából származó Sindo forgatókönyvírást tanult és az ismert rendező, Mizogucsi Kendzsi művészeti asszisztenseként ismerkedett a filmkészítéssel. Rendezőként 1951-ben mutatkozott be Asura hangan (A szeretett feleség története) című munkájával. A világhírű filmes pályafutása hat évtizedében 49 filmet rendezett, számos filmje forgatókönyvét maga írta. Az 1952-ben készült Hirosima gyermekei, amelyben az atombombával elpusztított város tragédiáját ábrázolta, a Brit Filmakadémia díját is elnyerte.

1960-ban A Kopár sziget című filmet saját produkciós cégével forgatta. Mivel a vállalkozás éppen a csőd szélén állt, csupán az átlagos költségvetés egytizedéből dolgozott. A produkció 1961-ben elnyerte a Moszkvai Filmfesztivál fődíját; az imdb.com mozis adatbázis szerint a zsűriben Luchino Visconti is ott ült. Az alkotás, amelyet manapság Sindo egyik legfontosabb művének tekintenek, megmentette a produkciós céget az összeomlástól.

Sindo Kaneto 2010-ben fejezte be utolsó, Icsimai no hagaki (Levelezőlap) című filmjét, amely Japán idei nevezettje volt a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára, és elnyerte a Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál különdíját. A japán kormány a matuzsálemi kort megért filmest 2002-ben tüntette ki a Kultúra Érdemrenddel.

Meghalt a Die Hard 5. magyar díszlettervezője

2012. május 15., 09:39 Módosítva: 2012.05.15 20:18
14

Életének 57. évében váratlanul elhunyt Stork Csaba díszlet- és látványtervező. Az Aglaja, a Szomorú vasárnap és a Látogatás díszlettervezőjét Budapesten, május 6-án érte a halál, de a hírt csak napokkal később tették közzé.

Stork Csaba
Stork Csaba
Fotó: Facebook

Stork Csaba dolgozott a részben Magyarországon forgatott Underworld-ön és Hellboy 2-n, valamint év eleje óta dolgozott a Budapesten forgó Die Hard - Drágább, mint az életed című szuperprodukcióban is. Legutolsó munkái közé tartozott az HBO Terápia című, most készülő sorozatának díszlete. 2010-ben a legjobb látványtervező kategóriájában jelölte az Osztrák Filmakadémia az akkor alapított Osztrák Filmdíjra a Látogatás című filmért. A Die Hard-stáb gyűjtést szervez az elhunyt  tervező családjának.

Elhunyt Dick Clark, a világ legidősebb kamasza

2012. április 19., 11:27 Módosítva: 2012.04.19 11:27
tk3s 19950808 reg h84 723

Nyolcvankét éves korában elhunyt Dick Clark legendás amerikai tévés műsorvezető.

Halálhírét családja jelentette be szerdán. Dick Clark kedden egy Santa Monicai-i kórházba ment ambuláns vizsgálatra, ott szívrohamot kapott és meghalt.

Dick Clark számos népszerű tévés szórakoztató műsort vezetett, produceri irodája, a Dick Clark Productions pedig az amerikai szórakoztatóipar egyik legbefolyásosabb vállalatává nőtte ki magát.

Az amerikai nézők számára emlékezetesek az ABC televízióban a New York-i Times Square-ről sugárzott szilveszteri közvetítései. Harminc év alatt műsora az újév legfontosabb eseményévé vált az Egyesült Államokban. Clark 2004-ben szélütést kapott, de a rákövetkező évben újra a tévékamerák elé állt, hogy rajongóival együtt köszöntse az új esztendőt. Mivel idős korára is kisfiús kinézete volt, és fiatalos odaadással vezette műsorait, "a világ legidősebb kamaszának" nevezték el.

Dick Clarknak nagy érdemei voltak a rock and roll műfaj népszerűsítésében. Az American Bandstand című könnyűzenei műsorát harminc éven át sugározta az ABC televízió, és számos világsztárt indított világhódító körútjára, kezdve Buddy Hollytól egészen Madonnáig. 1973-ban Dick Clark a Grammy-díj "ellensúlyaként" megalapította az American Music Awards zenei díjat.

Barack Obama amerikai elnök szerint Dick Clark műsorai fémjelezték és örökre megváltoztatták az amerikai tévézést.

Meghalt Pintér Tamás kaszkadőr

2012. március 14., 12:19 Módosítva: 2012.03.15 01:34
126
D MTI20120314001

Az 1941-es születésű Pintér a Magyar Kaszkadőr Szakszervezetének elnöke volt, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt tulajdonosa, belváros-Lipótváros Díszpolgára. 1965 óta a Színház és-Filmművészeti Egyetemen tanította a színészeket akrobatikára, vívásra és lovaglásra. A jelenlegi összes kaszkadőrnek ő volt a tanítómestere, és benevezték a kaszkadőrök Oscar-díjára is.

Több mint 400 filmben dolgozott, köztük Jancsó Miklós Magyar rapszódiájában, Bereményi Géza Eldorádójában, a Gérard Depardieu-féle Cyrano de Bergerac-ban, Alberto Negrin Perlasca - Egy igaz ember története és Goda Kriszta Kaméleon című filmjében. Színházban mozgástervezőként és akciórendezőként vett részt.

Március 9-én a Facebookon terjedt az az üzenet, hogy a Daróczi úti vérellátóban gyűjtenek vért: Pintér Tamás Oroszlánnak. "Betegségéből kifolyólag sürgősen A Rh-negatív vérre lenne szüksége" - állt az üzenetben.

Március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, amit kedden felesége vett át.

Az Úpesti rakparton 2001-ben a Perlasca-film munkálataiban Stohl András, Rudolf Péter és Pintér Tamás
Az Úpesti rakparton 2001-ben a Perlasca-film munkálataiban Stohl András, Rudolf Péter és Pintér Tamás
Fotó: Sándor Katalin

Meghalt Hável László színművész

2012. március 12., 15:18 Módosítva: 2012.03.12 15:29
57

Hosszan tartó, súlyos betegség után vasárnap elhunyt Hável László Aase-díjas színművész - jelentette a Budapesti Kamaraszínház igazgatósága hétfőn.

Hável Lászlót életének 75. évében, Budapesten érte a halál. "Számtalan karakterfigura megformálásával, jellegzetes groteszk figuráival mind színpadon, mind tévé- és játékfilmeken a nézők szívébe lopta magát, alakításai örökre emlékezetesek maradnak" - áll a teátrum közleményében.

Hável László Thuróczy Katalin: Finálé című színművében, a Budapesti Kamaraszínházban, 2002-ben.
Hável László Thuróczy Katalin: Finálé című színművében, a Budapesti Kamaraszínházban, 2002-ben.
Fotó: Sándor Katalin

A tévénézők többek között a Szomszédok című teleregényből ismerhették, Mágenheim doktor kollégáját alakította a mentőknél.

1937-ben született Budapesten. 1960-ban végezte el a Színházművészeti Akadémiát, 1964-ig rendező szakon képezte tovább magát. 1958-ban az Egyetemi Színpadon, 1959-ben a budapesti Irodalmi Színpadon játszott. 1960-tól az Állami Déryné Színház, majd az Irodalmi, 1966-tól a Mikroszkóp Színpad tagja. 1969-től a Déryné, később a Népszínházban (a mai Kamaraszínház) szerepelt. 1982-ben egy évig a Nemzeti Színház, aztán ismét a Budapesti Kamaraszínház társulati tagja lett - olvasható a Magyar Színházművészeti Lexikonban. Hável László temetéséről később intézkednek.

Elhunyt a Star Wars-látvány megálmodója

2012. március 5., 13:18 Módosítva: 2012.03.05 14:19
44
Ralph McQuarrie látogatáson az Industrial Light and Magicben 2008-ban
Ralph McQuarrie látogatáson az Industrial Light and Magicben 2008-ban

82 évesen elhunyt az Oscar-díjas Ralph McQuarrie, Darth Vader, Chewbacca, R2-D2 és sok más Star Wars-hős megrajzolója, akinek munkája sokat segített George Lucasnak a csillageposz megalkotásában.

A honlapjára kitett bejegyzés szerint az idős művész - aki a hetvenes években a Star Wars mellett Steven Spielberg E.T. és Harmadik típusú találkozások című filmjén is dolgozott - szombaton hunyt el.

A nyolcvanas évek közepén annak a látványtervező csapatnak a tagja volt, ami Oscar-díjat nyert Ron Howard Selyemgubó című sci-fijének különleges effektusaiért. Munkái nagy hatással voltak a látványtervezésre.

George Lucas közleményt adott ki: "Ralph McQuarrie volt az első, akit megbíztam, hogy segítsen nekem megálmodni a Star Wars világát. Zseniális közreműködése, páratlan produkciós festményei hajtották, és ösztönözték az eredeti Star Wars-trilógia szereplőgárdáját és stábját. Mikor szavakkal nem tudtam elmondani, mire gondolok, csak rámutattam Ralph valamelyik mesés képére, és azt mondtam: csináld így" - idézte fel emlékét Lucas, aki egyúttal a konceptuális művészet kiemelkedő alkotójaként emlékezett meg McQuarrie-ről.

Tovább

Elhunyt David Kelly ír színész

2012. február 14., 14:39 Módosítva: 2012.02.14 14:59
17

82 évesen elhunyt David Kelly ír színész, aki az 1998-as Lottózsonglőrök című vígjátékban lett nemzetközileg is ismert. Az ötvenes években színházi színészként kezdte, majd tucatnyi filmes és tévés szereplés után 2009-ben életműdíjat kapott az ír filmes és televíziós díjátadón. Első nagyobb filmes szerepe a 1969-es Az olasz meló volt, később látható volt Polanski 1986-os filmjében, A kalózokban, a 92-es Lovaskaland a vadnyugaton című Mike Nevell-filmben, és játszott Tim Burton Charlie és a csokigyárjában is. Az imdb szerint hosszabb szerepe utoljára a 2007-es Csillagporban volt.

Teo Angelopuloszt halálra gázolta egy rendőr

2012. január 25., 10:02 Módosítva: 2012.01.25 10:21

76 évesen, balesetben hunyt el a görög filmművészet egyik legismertebb alakja, Teo Angelopulosz. A rendezőt kedden délután elütötte egy szolgálaton kívüli motoros rendőr Athén kikötőjének közelében, amikor a filmes át akart menni az úttesten. Angelopulosz súlyos koponya- és agysérüléseket szenvedett, több csontja eltört, és állapotát tovább súlyosbította a belső vérzés. A kórházban négy órán át küzdöttek érte, de végül kedden este belehalt sérüléseibe.

Angelopulosz 2009. októberében
Angelopulosz 2009. októberében
Fotó: Volker Hartmann

A szemtanúk elmondása szerint 45 percig kellett várni, mire a mentő kiérkezett a baleset helyszínére. A rendezővel dolgozó forgatócsoport tagjainak személyesen az egészségügyi miniszter kellett felhívniuk és megkérniük, hogy azonnal küldjön orvosokat a helyszínre és vigyék kórházba Angelopuloszt. Angelopulosz súlyos sokkot kapott az ütközéstől, de nem veszítette el eszméletét. Válságos állapotban szállították kórházba, és miközben az életéért küzdöttek, többször is megállt a szíve. A balesetben a motoros megsérült, kórházba szállították.

Angelopulosz 1935. április 27-én született. Rendezői karrierje során számos díjjal jutalmazták, négyszer nyert Berlinben, a 88-as Táj a ködbent Velencében Ezüstoroszlánnal és öt másik díjjal jutalmazták, a 95-ös Odüsszeusz tekintetéért Cannes-ban Aranypálmát kapott. Nemrég kezdte meg legújabb filmjének forgatását, amelyben Görögország és Európa válságát akarta ábrázolni. „Európa egy álom volt, amely nagyon gyorsan összeomlott” –- mondta még tavaly júniusban.

Elhunyt Az Orion űrhajó egyik női főszereplője

2012. január 2., 11:44 Módosítva: 2012.01.02 15:29
12

Hosszú betegség után, 84 éves korában elhunyt Charlotte Kerr német színésznő, Friedrich Dürrenmatt svájci író, drámaíró és képzőművész második felesége, aki Az Őrjárat a kozmoszban - Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjaiban domborított a Hydra űrcirkáló parancsnokaként.

Charlotte Kerr 1984-ben ment feleségül a nagy svájci drámaíróhoz, Dürrenmatthoz, halála után a szerző végakaratának megfelelően Charlotte Kerr a neuchateli Dürrenmatt Központ létrehozásának és működtetésének szentelte életét.

Tovább

Meghalt Csita, Tarzan kedvenc csimpánza

2011. december 28., 11:08 Módosítva: 2011.12.28 13:08
276

Krácsonykor, 80 éves korában veseelégtelenségben hunyt el Hollywood legismertebb csimpánz filmsztárja, Csita, aki 1934-től volt a Johnny Weissmüller-féle Tarzan-filmekben az ágyékkötős dzsungelharcos társa, írja az Entertainment Weekly.

A sztárként ünnepelt főemlős egy ideje már a CHEETA (Creative Habitats and Enrichment for Endangered and Threatened Apes) majommenhelyen élt, imádott tévézni, focizni és zongorázni, de cukorbetegsége miatt csak diétás kólát ihatott. Az ujjaival festett portrékat árveréseken adták el, a neki nem szimpatikus embereket viszont rendszeresen megdobálta ürülékkel. Eddig négy sikertelen kísérlet történt arra, hogy Csita csillagot kapjon a hollywoodi Hírességek Sétányán.

Tovább

Elhunyt az egyik leghíresebb mexikói filmszínész

2011. december 27., 15:45 Módosítva: 2011.12.27 15:45
1

71 éves korában elhunyt Pedro Armendáriz jr., az egyik leghíresebb mexikói filmszínész. Halálát daganatos megbetegedés okozta. Ifjabb Pedro Armendáriz több mint 140 játékfilmben és számos teleregényben szerepelt. Többször volt Antino Banderas partnere, például a Zorro legendája című filmben, de játszott Julia Roberts és Brad Pitt partnereként is A mexikói című mozifilmben, és feltűnt A magányos ügynök című James Bond-filmben is.

Többnyire kemény legényeket alakított, legutóbb azonban többször brillírozott korrupt politikusok szerepében is. A mexikóvárosi születésű színész eredetileg építésznek tanult, de végül apja, Pedro Armendáriz (1912-1963) nyomdokaiba lépett, aki Mexikón kívül is mozilegendává vált. A fiatalabb Armendáriz 2006 és 2010 között a Mexikói Filmakadémia élén állt.

Meghalt John Neville

2011. november 22., 13:57 Módosítva: 2011.11.22 15:08

Nyolcvanhat évesen hunyt el John Neville színész, miután évek óta szenvedett Alzheimer-kórban. Terry Gilliam Münchausen báró kalandjai című filmjének címszereplője hosszú betegeskedés után egy torontói kórházban hunyt el családja körében.

tk3s 19880101 alb a90 309558

John Neville 1925-ben született Londonban. A neves Royal Academy of Dramatic Arton tanult, később belépett a Királyi Hadseregbe. Színházban kezdte pályáját: az 50-es években játszotta az Old Vic társulatban Rómeót és Richárd királyt. Richard Burtonnel például felváltva alakították Othellót és Jágót.

1972-ben Kanadába költözött családjával, és a Citadel Theatre művészeti vezetője lett. Több tucatnyi brit és amerikai sorozatban is feltűnt, legismertebb sorozatszerepe, az X-Akták misztikus széria Ápolt körmű férfi karaktere lett a kilencvenes évek végén.

Az ítélet - John Neville és Tilda Swinton
Az ítélet - John Neville és Tilda Swinton

Filmes karrierje Terry Gilliam 1988-as Münchausen báró kalandjai című filmjével indult be. Olyan alkotásokban szerepelt még, mint a Kisasszonyok, Az ötödik elem, a Veszélyes kölykök, A napfény íze és a Rémségek könyve.

Meghalt Norman Corwin

2011. október 19., 20:32 Módosítva: 2011.10.19 20:32

Százegy éves korában elhunyt Norman Corwin Oscar-díjas forgatókönyvíró, neves újságíró. A számos díjjal kitüntetett Corwint Los Angeles-i otthonában érte a halál.

Hét évtizedes karrierjét az 1930-as években kezdte, a második világháború alatt készített riportjaival várt híressé. Emellett filmek, televíziók és színdarabok szerzőjeként és producereként is hírnevet szerzett.

Corwin munkáját több Emmy- és Golden Globe-díjjal is jutalmazták. A Vincent van Gogh-ról készített A nap szerelmese című film forgatókönyvéért 1957-ben kapott Oscar-díjat.

Elhunyt Herskó János filmrendező

2011. október 13., 13:11 Módosítva: 2011.10.13 14:55
64

Herskó János Kossuth-díjas filmrendező 85 éves korában hunyt el.

Herskó János halálhírét egy közeli barátja erősítette meg a hvg.hu kérdésére, miután egy Facebook-csoport falán órákkal ezelőtt megjelent az információ. A filmrendező tegnap Magyarországon hunyt el hosszú betegeskedés után.

Herskó János a 2007-es filmszemlén
Herskó János a 2007-es filmszemlén

Herskó János 1926-ban született Budapesten, 1949-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezután ösztöndíjjal Moszkvában tanult a Filmművészeti Főiskolán. Egy ideig a Hunnia Filmstúdió vezetője volt, majd 1970-ben emigrált, családjával Svédországban telepedett le.

Tovább

Meghalt David Hess

2011. október 11., 11:03 Módosítva: 2011.10.11 12:50
7

Hatvankilenc éves korában szívroham végzett David Hess-szel. A színész-zenész Az utolsó ház balra című 1972-es horrorfilmje főgonoszaként ismert.

Hess karrierje zenészként indult: az All Shook Up című számból százezer példányt adtak el kislemezen, majd Elvis Presley feldolgozásában lett világsiker. Hess szerzeménye a Come Along és a Sand Castles is.

Wes Craven 1972-ben adta neki Az utolsó ház balra című kultikus horrorfilmjének főszerepét, és a film zenéjét is ő komponálta. Innentől kezdve olyan horrorfilmekben szerepelt, mint az 1980-as Ház a park szélén, az 1982-es Mocsárlény vagy az 1987-es Camping del terrore, a nézők ezért többnyire félelmetes karakterek megformálójaként emlékeznek rá.

David Hess a Mocsárlényben
David Hess a Mocsárlényben

Utolsó befejezett a filmje a 2009-es Smash Cut, de halálát megelőzően több projekten is dolgozott, köztük a Ház a park szélén folytatásán, amelynek 2012-ben lett volna a bemutatója.

Elhunyt Huszár Zsolt

2011. szeptember 17., 12:17 Módosítva: 2011.09.21 03:58
1058

A 41-es villamos hajnalban a Dohány utca és a Károly körút találkozásánál elütötte az éppen bicikliző Huszár Zsoltot, az Új Színház színészét. A negyvenéves férfi a helyszínen meghalt.

Legutolsó előadása a zámbéki színházi bázison a Caligula helytartója volt. Sok kisjátékfilmben szerepelt, többek között Pokorni Liával együtt a Szakítópróbában és a Kínai hóban, illetve az Intim fejlövés című remek low-budget moziban alakított pisztollyal hadonászó féltékeny férjet.

Huszár Zsolt Leonardo szerepében Carlo Goldoni: Nyári kalandok című háromrészes vígjátékának próbáján 2009. április 16-án az Új Színházban.
Huszár Zsolt Leonardo szerepében Carlo Goldoni: Nyári kalandok című háromrészes vígjátékának próbáján 2009. április 16-án az Új Színházban.
Fotó: Illyés Tibor

Színházai: 1994-95 RS 9 Színház. 1995-2000 Krétakör (alapító tag), 1996-97 Kecskeméti Katona József Színház, 1997-2000 Debreceni Csokonai Színház, 2000-2002 Tatabányai Jászai Mari Színház, 2003- Új Színház

Elhunyt a Warner Bros. korábbi elnöke

2011. szeptember 14., 12:08 Módosítva: 2011.09.14 12:08
3

Elhunyt John Calley hollywoodi filmmogul, számos kasszasiker, köztük A Da Vinci-kód producere. A 81 esztendős Oscar-díjas filmes hosszú betegség után vasárnap halt meg Los Angeles-i otthonában.

Calley 21 éves korában szállt be a szórakoztatóiparba. Filmipari pályafutása kezdetén előbb 1969-től 13 éven át a Warner Bros. stúdióban dolgozott, ahol végül az elnöki székig jutott. Keze alatt került ki a stúdióból a Piszkos Harry és Stanley Kubrick Mechanikus narancs című munkája. Kubrickhoz legendás barátság fűzte.