- Kultúr
- Degusztátor
- Pierre kóstolgat! Gasztro podcast az indexen
- Kultrovat podcast
- Podcast
- alsó-ausztria
- bor
- szőlő
- garnéla
- éghajlatváltozás
- időjárás
- gasztronómia
- pierre
Szőlő helyett mogyoró, kurkuma és garnéla: szédítő tempóban alkalmazkodnak a sógorok
Veszélybe került a bortermesztés Alsó-Ausztriában. De nem csak az. A helyi gazdák közül ugyanis egyre többen hagynak fel a szőlőkultúrával, vagy éppen a kukoricatermesztéssel, és helyette ültetnek inkább
- földimogyorót, kurkumát, sáfrányt, gyömbért vagy éppen vaszabit, vagyis japán vízitormát.
Garnéla az Alpokban
És bármennyire hihetetlen is, de a sógoroknál megjelentek a garnélarák-nevelő gazdaságok is. Mindez azt mutatja, hogy valami megváltozott. Főként az időjárásban. A régió klímája ugyanis úgy alakul, hogy már azt is lehetővé teszi, hogy a hegyekben ne csupán a muflon és az egyéb agancsos vad legyen az értékes, hanem a vízben tenyésztett rák is.
Azt nem tudni, hogy mindezt lehet-e hegyi vízi kultúrának nevezni, de alighanem hozzá kell szokni, hogy a változás megfordíthatatlan. S ha a gazdák nem alkalmazkodnak, farmjuk, üzemük, vállalkozásuk nyom nélkül eltűnik. Akár az erdőben a vadnyom...
Pierre gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Aki lemaradt volna a legutóbbi Pierre-podcastról, amelyben mást is kóstolgat, ide kattintva meghallgathatja.
Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEM
Rovataink a Facebookon