A szocialisták ki akarják csinálni az MTV-t

2009.11.17. 11:34
Az MTV ügyvezető alelnöke szerint az MSZP ki akarja véreztetni a Magyar Televíziót, amiért szerződést bontottak a Napkeltével. Az MSZP hét és fél milliárdot vont el a köztévétől, és egy apró módosítással a megmaradó két és fél milliárdot is inkább a Duna Televíziónak adná.

Az MTV megbízott alelnöke szerint a kormánypárt bosszúhadjáratot folytat a nagyobbik közszolgálati televízió ellen. Olyan mértékben vonnak el költségvetési forrásokat az intézménytől, hogy Medveczky Balázs szerint nem lehet másra gondolni, mint hogy az MSZP ki akarja véreztetni a Magyar Televíziót.

Medveczky Balázs szerint "a politika büntetőakciót hajt végre" az évek óta nyereségesen gazdálkodó, tényszerűen, hitelesen tájékoztató Magyar Televízió ellen, miközben a kormányoldal "a műsorfolyam meghatározása érdekében politikai nyomást is gyakorol a közszolgálati intézményre, ami nem lehet más, mint bűntetőakció".

Mindezt arra alapozza az ügyvezető alelnök, hogy az eddigi 9 milliárd forintos éves támogatás helyett a költségvetésben jövőre már csak 2,5 milliárdot szánnak az MTV-nek. A kuratórium időről időre leszavazza annak a 2,4 milliárd forintos hitelnek a felvételét, amely a költözés miatt megnövekedett költségeket fedezné.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy jövőre csak 2,5 milliárdból gazdálkodhat az MTV, hiszen 10,4 milliárdot kap a kormány által az adófizetőktől átvállalt televíziós díjból, 1,2 milliárdot koncessziós díjként, 7,8 milliárdot a sugárzási díjra. Vagyis ha az Antenna Hungáriának utalandó összeget nem vesszük figyelembe, akkor is 14 milliárd forint jut, amit körülbelül 3,5 milliárd forint reklámbevétellel egészíthetnek ki. Ez a 17,5 milliárd valamivel kevesebb, mint például a Tv2 költségvetése: a kisebbik országos kereskedelmi csatorna 22 milliárdot költ évente a sugárzási díjon kívül.

Az MSZP büntetőakciójára utal Medveczky szerint az is, hogy a gazdasági válsággal indokolt megszorítások csak az MTV-t sújtják, mert a Magyar Rádió ugyanannyit kap jövőre, a Duna Televízió pedig félmilliárddal többet .

Megbüntetik

Medveczky állításait látszik alátámasztani, hogy Jánosi György, az MSZP médiapolitikusa a költségvetés egyik módosító javaslatában egyértelműen az MTV ellen tör: a még megmaradó 2,5 milliárdos költségvetési támogatást indoklás nélkül inkább a Duna Televíziónak adná. Így mindössze 15 milliárd forintból gazdálkodhatna az MTV.

Az MTV első, 7,5 milliárdos elvonását a szocialisták a válság mellett az intézmény rossz gazdálkodással indokolják, és a kuratórium kormánypárti delegáltjai is ezzel az indokkal nem szavazták meg a 2,4 milliárdos hitelt.

Az Index információi szerint az MSZP költségvetési kínzásának két oka van: egyrészt az MTV vezetése magára haragította a szocialistákat, miután kirúgták Gyárfás Tamás műsorát, a Napkeltét, másrészt szerintük Medveczky a Fideszhez húz, és a kormányváltás után pályázni szeretne az MTV elnöki posztjára.

Úgy tudjuk, a viszony szeptemberben romlott meg végleg, amikor Medveczky a hitelkérelem első elutasítása után felmondott az összes külsős beszállítónak, nem kímélve az MSZP-közeli producereket, köztük Gyárfás Tamást, a Napkelte tulajdonosát sem.

Nem lesz műsor, de leépítés sem

"Előre korlátoznunk kell hír- és hírháttér-, érdekvédelmi, kulturális, történelmi, kisebbségi és vallási műsoraink időkeretét" – magyarázta Medveczky.

Az m2 bezárása az ügyvezető alelnök szerint nem mentené meg az intézményt, mivel azzal mindössze másfél milliárdot lehetne spórolni.

A jelenleg az MTV-nél dolgozó 1650 ember közül mindössze kétszázat lehetne elküldeni, hogy továbbra is a megszokott minőségben sugározza közszolgálati műsorait az MTV, de Medveczky szerint a leépítésekhez szükséges másfél milliárd forintot sem tudja kigazdálkodni jövőre az intézmény. Eközben a Tv2-nél 430-an dolgoznak a legnagyobb beszállító, az Interaktív munkatársaival együtt, és az RTL Klub műsorát is mindössze 450-en készítik; ebben a számban már a kisebbségi tulajdonos IKO leányvállalatainak munkatársai is benne vannak.

Az MTV szinte tényként kezeli, hogy lemond az úszó Európa-bajnokság és a futball-vb jogairó. Előbbit nehéz lesz eladni, de az MTV háromszázmilliót spórolhat vele, míg a világbajnokság a jogdíjjal, a műholdbérléssel, a stáb kiutaztatásával együtt közel egymilliárd forintba kerülne, így ezt meg lehetne tartani, sőt 700 milliós bevételhez is juthatnának a jogdíjak eladásából. Már ha lesz vevő.