Megmentették az ATV-t és a Hír tv-t

2008.10.14. 13:35
Az ATV és a Hír tv nemhogy nem fog fizetni a digitiális földfelszíni sugárzásért, de információink szerint előfizetési díjat fog nekik fizetni az Antenna Hungária. A politikai háttéralku részeként váltottak hd-adásra a közszolgálati csatornák, hiszen a több pixel több bevételt is jelent a sugárázás koncesszióját elnyerő cégnek.

Tegnap derült ki, hogy a Tv2 és az RTL Klub igent mondott az Antenna Hungáriának, így felkerülnek a digitális földfelszíni műsorszórásba, és ezért évente legalább 230 millió forintot kell fizetniük (Ennyi lenne a közszolgálati televízió kedvezményes, éves sugárzási díja, ha nem hd-minőségben sugároznának), viszont most úgy tűnik, hogy a Hír tv és az ATV éppen ellenkezőleg, pénzt fog kapni azért, hogy társadalmilag hasznos műsorait szétszórja az éterbe.

Szeptember végén írtunk arról, hogy a politika kiszúrt a Fidesz-közeli Hír tv-vel és a szocialistákhoz húzó ATV-vel, mivel a törvény erejével kényszerítették őket be az új, digitális földfelszíni sugárzásba, hiszen így a két csatorna még több emberhez juttatná el híreit és persze az azokhoz tartozó kommentárokat. Csak sajnos a szakpolitikusok elfeledkeztek arról, hogy ha a két csatorna ingyenesen is elérhetővé válik, akkor le kell mondania a kábelszolgáltatóktól kapott előfizetési díjakról, amelyekből éves szinten minimum 150, de akár 350 millió forint bevétele is lehet egyenként a két csatornának. Az ATV és a Hír tv éppen ezért kódoltan, előfizetési díjért cserébe lesz majd fogható a második digitális multiplexeken, de még így is elvileg 200-250 millió forint sugárzási díjat kellett volna évente fizetniük a rendszert fenntartó Antenna Hungáriának. Most úgy néz ki, hogy még ők kereshetnek az üzleten.

Az október 2. és 4. között megrendezett tihanyi Kábelkonferencián kezdtek el először arról suttogni, hogy az ATV-t és a Hír tv-t megmentette a politika, és egy háttéralkuval még ők kereshetnek némi pénzt a földfelszíni sugárzáson. A hangsúly a szavakon, sőt a szakszavakon van, ugyanis az általunk megkérdezett iparági szereplők szerint az Antenna Hungária a rendszer elindulásakor különválasztja majd azokat a csatornákat, amelyek továbbít, és amelyeket eloszt. A műsortovábbításért ugyanis a csatorna fizet majd, hiszen tartalmát egy másik cég eszközeivel juttatja el a nézőkhöz, míg a műsorelosztásért az Antenna Hungária fizet majd a csatornáknak, hiszen értékes tartalmukat adja el a nézőknek. A szóbűvészkedés mögött mindössze egyetlen különbség van: a sugárzott csatornákat szabadon, bárki foghatja majd, míg az elosztott adókra elő kell fizetni (Mint ahogy azt már megírtuk, valószínűleg prepaid kódkártyák megvásárlásával).

Persze mindkét modell létezik Magyarországon, a kábelszolgáltatók például tartalomelosztók, az Antenna Hungária pedig továbbít, de olyan cég, amely mindkét tevékenységet végezné Európában sem nagyon van. Ráadásul nem is olyan régen az Antenna Hungária még azt mondta, hogy ők csak a technikai hátteret akarják nyújtani a műsorszóráshoz, ehhez képest most fent kell tartaniuk egy egyáltalán nem gazdaságos, két csatornás fizetős csomagot is.

A digitális földfelszíni sugárzásból az általunk megkérdezett iparági szereplők szerint az első években nem sok bevétele lesz a Hír tv-nek és az ATV-nek, hiszen a potenciális közönség a most még antennával tévéző 2,1-2,3 millió ember, akik ráadásul a lakosság legszegényebb rétegéből kerülnek ki. De nem is ez a lényeg, hiszen minden előfizető (az általunk megkérdezett szakértők közül senki sem jósolt tízezernél több kódkártyavásárlót egyik csatornának sem) plusz nyereség a két adónak, ráadásul nemcsak a sugárzási díjat nem kell befizetniük, hanem úgy tűnik, hogy az előfizetés árusításának és az adminisztrációnak a terheibe sem kell majd beszállniuk.

Valamit valamiért

Az Antenna Hungáriának a két pártközeli adó költségvetésének tehermentesítése jelentős összegbe kerül, egyrészt le kell mondaniuk két csatorna sugárzási díjáról, és ki kell építeniük a kódkártyavásárlás vagy az előfizetés rendszerét. Egy az Indexnek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő bennfentes szerint azonban a politikai háttéralkuk kárpótolják ezekért a veszteségekért a céget.

Úgy tudjuk, hogy az alku részeként az Antenna Hungária készségesen segít a két pártközeli adónak, cserébe mindhárom közszolgálati csatorna nagyfelbontású adással jelentkezik az első digitális multiplexen, amely minimum háromszoros sávszélességet vesz igénybe, vagyis háromszor több bevételt jelent az Antenna Hungáriának.

Iparági szakértők szerint gazdaságilag és műsorpolitikailag is irracionális döntés volt az m1-et és az m2-t is hd-minőségben továbbítani az új rendszerben, amikor jelenleg a műsorok 95 százaléka hagyományos felbontásban készül, ráadásul ez az arány az MTV új gyártóbázisának megépülése után is még évekig nem megy majd ötven százalék alá. Ennél is furcsább, hogy a Duna Televíziót is nagy felbontásban továbbítják majd, amikor a tévének jelenleg még nincsenek is megfelelő berendezései a hd-minőségű adás rögzítésére is továbbítására.

A hd-sugárzás azonban nemcsak azért jó, mert így a három közszolgálati csatornával megtelik az első multiplex, amire akár tíz hagyományos felbontású csatorna műsora is felférne, de végül is az államtól több mint kétmilliárd forinttal többet kaphat az Antenna Hungária évente.

Kérdéseinkre nem akartak válaszolni az Antenna Hungáriánál, mivel a két csatorna és a cég közötti együttműködés pontos részletei még csak most dolgozzák ki. (Kerestük az ATV és a Hír tv vezetőit is, de többszöri próbálkozásra sem sikerült őket elérnünk). Ha az itt felvázolt rendszer megvalósul, akkor tulajdonképpen az állam a közszolgálati tévék és az Antenna Hungária közbeiktatásával a két pártközeli adót finanszírozza majd.