Megszületett a politikai alku a digitális átállásról

2008.07.25. 15:25
Az Antenna Hungária üzemeltetheti a földfelszíni digitális tévé- és rádiósugárzást is, pedig tíz napja még visszadobták a tender végeredményét, mivel nem a Magyar Rádió nyert. Azóta azonban több politikai háttéralku született, többek közt két évre még a köztévén marad a Napkelte. Hírek és értesülések a digitális átállásról.

Az Antenna Hungária Zrt.-vel köthet szerződést a hazai digitális földfelszíni televíziós és rádiós műsorszórásra is a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), és ezt a döntést elfogadta az Országgyűlés digitális átállásért felelős ad hoc bizottsága, azaz a politika is.

Pedig tíz napja még úgy tűnt, hogy nincs nyertese a digitális földfelszíni tévé- és rádiósugárzásra kiírt tendernek, mivel az Országgyűlés ad hoc bizottsága visszadobta a Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázati értékelését, mondván nem stimmel valami a végeredménnyel, legyenek szívesek újból összeszámolni a végeredményt.

A parlamenti bizottság a törvény szerint egyedül formai és pontszámítási hibára hivatkozva dobhatta vissza a javaslatot, az NHH-nak pedig tíz napja volt arra, hogy újból összeadja a pontokat, és megnézze, hogy akkor most ki is nyert. A Nemzeti Hírközlési Hatóság másodszor is ugyanazt mondta: mindkét tenderen az Antenna Hungária nyert.

Senkinek nem érdeke

A helyzet kissé szokatlan, hiszen az ad hoc bizottság ezúttal elfogadta az NHH megismételt végeredményét. Akkor miről is szólt ez a tíz nap?

Információink szerint eddig mindenki az időhúzásra játszott, hiszen igazán senki nem érdekelt a digitális átállásban. Az országos kereskedelmi tévéknek új konkurensekkel kéne versenyezni, immár egyenlő esélyekkel, a rádiók nem nagyon érdekeltek az átállásban, hiszen egyenlőre nem is nagyon lehet kapni digitális készüléket a magyar piacon, az Antenna Hungáriának jelentős beruházásokat jelent az átállás, miközben az egyre gyorsabban diigtalizáló kábelszolgáltatók és a műholdas cégek miatt egyre kisebb üzletet jelenthet a digitális földfelszíni adások elindítása. A szocialisták érdeke, hogy a választásokhoz minél közelebb játsszák le az átállást megelőző alkukat, hiszen így szerezhetnek hosszútávon is jó médiapozíciókat, akár egy sikertelen választás esetén is, a Fidesz pedig akkor kaszálhat nagyon, ha esetleg a kormányzása idején indul el a digitális műsorszórás. Na ebből a bonyolult helyzetből született most mégis döntés.

Politikai háttéralkuk

Az Index információi szerint a pályázatokat először nem a televíziós műsorszórásra kiírt, hanem a digitális rádiósugárzásra meghirdetett tender eredménye miatt dobta vissza az Országgyűlés ad hoc bizottsága. A pályázati kiírásba ugyanis az utolsó hónapokban került bele, hogy akár a közrádió is indulhat a rádiós multiplexek üzemeltetési jogáért (vagyis nem csak felkerülhetnek a Magyar Rádió adói a digitális frekvenciákra, de ők határozhatják meg, hogy milyen más adók sugározhatnak még), végül mégsem nyertek. Pedig a Magyar Rádió indulása és győzelme értesüléseink szerint része volt a Fidesz és az MSZP közti háttéralkunak, hiszen így közvetlen politikai ellenőrzés alá kerülhettek volna a rádiók, és biztosítani lehetett volna, hogy a jobb- és a baloldali politikai- és hírrádiók is sugározhatnak az új platformon. Ráadásul más érvet nem is nagyon lehetett volna a Magyar Rádió pályázata mellett felhozni, hiszen a közrádiónak nincs meg a digitális sugárzáshoz szükséges technikai háttere, így ha nyer, úgyis a szintén induló Antenna Hungáriával kötött volna szerződést a rendszer üzemeltetésére.

Hárman pályáztak

Az NHH által március 25-én kiírt tenderekre az április 24-ei határidőig összesen négy pályázat érkezett: az egy csomagban meghirdetett öt földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózat üzemeltetésére az Antenna Hungária Zrt. és a Digital Broadcasting Kft., a VHF sávban működő földfelszíni digitális rádiós műsorszóró hálózat üzemeltetésére pedig az Antenna Hungária Zrt. és a Magyar Rádió Zrt. pályázott.

Időközben azonban megszületett néhány politikai háttéralku, többek közt még két vére meghosszabbították a Nap-Kelte szerződését, ami megnyugtathatja a szocialistákat. Emellett úgy tudjuk, hogy az Antenna Hungária is biztosította a két nagy pártot, hogy a digitális rádiós multiplexbe nem csak a jobboldalnak kedves Katolikus Rádió és Inforádió, a Lánchíd, illetve a baloldal számára fontos Klubrádió kerülhet biztosan, de ezek a rádiók akár több mutációt, változatot is indíthatnak majd, ha úgy tartja kedvük.

A váratlan döntés információink szerint azzal magyarázható, hogy az átállás már az Unió előtt sem halogatható, ezért inkább gyorsan megegyeztek a pártok. Így most az Antenna Hungária is gyorsan belekezdhet a fejlesztésbe, hátha még sikerül némi piacot szereznie a kábelszolgáltatóktól.

A lakosság 94 százaléka számára

A pályázati kiírás szerint a nyertesek 12 évre szóló jogosultságot szereznek a digitális programcsokrok (multiplexek) üzemeltetésére. A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak két multiplexen 2008-ban el kell indulnia, míg a nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobil-TV (DVB-H - Digital Video Broadcasting- Handheld) szolgáltatást is nyújthat. A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után indulhat be. Az Európai Unióban - és így Magyarországon is - a földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania.

Mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérnie. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége.