Halva születik a MinDig

2008.12.01. 12:45
A december elsején induló digitális földfelszíni sugárzás egyelőre nem azt nyújtja, amit ígértek. Nincsenek olcsó dekóderek, nincsenek kereskedelmi csatornák. Csak a Duna televízió nagy felbontásban, de nem igazi HD-minőségben. Ha az Antenna Hungária számításai nem jönnek be, akkor is tizenkét évig fizethetnek az adófizetők.

Hétfőn éjfélkor indul a digitális földfelszíni sugárzás, ugye, újabb mérföldkő az információs szupersztrádán, amin mi köztudottan amúgy is az előzősávban száguldunk a tudásalapú társadalom felé. A kormányzat és az ellenzék szakpolitikusai is lelkesedtek, és médiaforradalomról beszéltek még pár éve, aztán most, hogy végre elindul a szolgáltatás, már inkább senki sem beszél róla. Merthogy a digitális földfelszíni sugárzásra egyelőre senki sem lehet büszke.

A pályázaton nyertes Antenna Hungáriának a digitális átállásról szóló törvény szerint december elsején kell elindítania a szolgáltatást. Azt ígérték, hogy bárki ingyen foghatja majd a négy közszolgálati csatorna műsorát, ráadásul HD-ban, a két országos kereskedelmi adót, a Viasat3-at és a kifejezetten erre a platformra induló Prime elnevezésű kulturális csatornát. És persze az ATV-t és a HírTv-t, hogy politikailag is képzett legyen a magyar. Mindehhez ráadásul olcsó dekódereket, sőt havi hatszáz forintos részletfizetést ígért az Antenna Hungária.

Csak a Duna

Hétfőn azonban csak a Duna televízió nagy felbontású és a Duna Autonómia hagyományos adását érheti el az a pár száz fanatikus, aki már vásárolt mpeg4-es dekódert, mert ugye a mindenki számára ingyen elérhető adáshoz ilyen is kell. Az Antenna Hungária ugyanis csak a kisebbik közszolgálati csatornával tudott megállapodni, a Magyar Televízió még ki sem írta a digitális sugárzásról szóló közbeszerzési pályázatot (amire ugyan csupán egy jelentkező lehet, de hát a törvény, az törvény). A hétfőn már nagy felbontásban is elérhető Duna televízió műsora viszont nem lesz igazi HD-minőségű. A csatorna úgy fizet a hagyományos sugárzásnál háromszor-négyszer nagyobb sugárzási díjat a nagy felbontású jel továbbításáért, hogy nincs is HD-felvevője, vágóasztala és egyéb berendezése. A hagyományos jelet egyszerűen felkonvertálják, ami legfeljebb arra jó, hogy az Antenna Hungária örüljön.

Ráadásul információink szerint a gazdasági világválság miatt a pénzügyminisztériumban nem nagyon örülnek annak, hogy a hagyományos digitális jel továbbításának költségéhet képest közel négyszeres áron szórja jövőre programját HD-minőségben három állami támogatásból élő csatorna, főleg, hogy egyelőre csak a műsorok kis hányada lesz nagy felbontású, arról nem is beszélve, hogy mindössze a lakosság nyolc százalékának van HD-felbontású tévéje. Felmerült az is, hogy a HD-sugárzásra a válságra hivatkozva mégsem kapnak pénzt a közszolgálati csatornák, de valószínűleg végül mégiscsak fizet az állam, hiszen az Antenna Hungáriát ezzel kárpótolják azért, amiért mindenképpen fel kell vennie kínálatába a szocialista kötődésű ATV-t és a Fideszhez húzó HírTv-t, ráadásul ez a két csatorna nem is fizet a továbbításért. Sőt az Antenna Hungária fizet majd nekik.

Lesznek a pártadók, de minek

A digitális átállás másik félresikerült lépése ugyanis a két pártközeli hírcsatorna belobbizása az újonnan kialakított multiplexekbe. A politikusok két éve, amikor az ötlet felvetődött, még úgy gondolták, hogy ezzel a két nagy párt véleménye mindenkihez eljut majd, ezért nagy egyetértésben törvénybe is foglalták, hogy ezt a két adót mindenképpen fel kell venni az új platformra. Csak azt felejtették el, hogy ha ezek az adók ingyen elérhetők lesznek, akkor lemondhatnak a kábelszolgáltatók által fizetett előfizetési díjakról, és elveszíthetik bevételeik több mint kétharmadát. Így maradt az a megoldás, hogy az Antenna Hungária rendszerére is kódoltan, előfizetési díjért kerülnek fel, vagyis ugrott a propagandacsatornák terve. Arról már nem is beszélve, hogy a két adó csak többletköltséget jelent az Antenna Hungáriának, hiszen ki akarna előfizetni egy ATV-ből és HírTV- ből álló minicsomagra?

Ráadásul december elsején erre még nem is lesz lehetősége senkinek, hiszen az Antenna Hungária még nem állapodott meg a két csatornával, és információink szerint később sem könnyítik meg azoknak a dolgát, akik valamiért mégis a kétcsatornás politikai csomagra akarnának előfizetni. Az Antenna Hungáriának ugyan a törvény szerint előfizetési rendszert kéne kiépítenie, vagy legalább meg kéne állapodnia valakinek a dekóderbe illő kódkártyák forgalmazásáról, de a magas költségek és a nullához közelítő fogyasztói érdeklődés miatt eddig nem tudtak senkivel sem megállapodni. Ezért, úgy tudjuk, csak az Antenna Digital elnevezésű, csak Budapesten elérhető fizetős szolgáltatás két ügyfélszolgálatán lehet majd előfizetni a csomagokra. Miközben a kábel- vagy műholdas előfizetéssel nem rendelkező, potenciális nézők túlnyomó többsége éppen vidéken él. Vagyis, aki HírTv-re vágyik, de valamiért nem hajlandó előfizetni egy havonta ezer forintba kerülő műholdas szolgáltatásra, az felugorhat a Sugárba, hogy szerződést kössön. A MÁV állítólag mentesítő járatokat indít a szokatlanul nagy érdeklődés miatt.

Mit lehet majd nézni?

A kereskedelmi csatornákkal sem áll jól az Antenna Hungária, pedig a rendszer akkor lesz életképes, ha legalább azokat az adókat elérhetik a nézők, amelyeket ingyen vagy egy minimálcsomag áráért eddig is tudtak nézni. A Viasat3, amely szándéknyilatkozatot írt alá az Antenna Hungáriával, mégsem megy fel a rendszerre, erre utal az is, hogy jövő évre szóló ajánlatában jelentősen drágábban kínálja műsorait a kábelszolgáltatóknak, mint eddig, pedig ha felmenne a digitális rendszerbe, akkor ugyebár ingyenessé válna.

Az RTL Klubban is tulajdonrésszel rendelkező IKO Prime elnevezésű új kulturális adója információink szerint fel szeretne menni az új rendszerbe, de a szerződést még nem írták alá. A Prime így december elsején biztos nem kezdi meg a sugárzást, sőt úgy tudjuk, hogy indulása is bizonytalan, mivel a tervek szerint közép-európai Mezzóként működő csatorna nem reklámbevételekből, hanem nagyrészt uniós támogatásokból szeretné fenntartani magát, és a világgazdasági válság miatt ezek a források is elapadni látszanak.

A két nagy kereskedelmi csatornával, a Tv2-vel és az RTL klubbal sem írt még alá szerződést az Antenna Hungária, pedig az adók a törvényben meghatározott feltételek szerint az október 14-ei határidőig jelezték, hogy fel szeretnének menni a digitális földfelszíni rendszerbe. A szándéknyilatkozat azonban úgy volt megfogalmazva, hogy igazából nem ígért semmit: a Tv2 azt mondta, hogy ha sikerül megállapodni a műszaki és a gazdasági kérdésekről, míg az RTL Klub azt írta, hogy szeretne megegyezni. A szavaknak nagy jelentőségük van, a két csatorna ugyanis információink szerint arra készül, hogy bíróságon perelje be az Antenna Hungáriát, amiért szerintük vállalhatatlan feltételekkel hajlandó csak szerződni. Ezzel a két adó is időt nyer, hiszen nem kell a kezdeti, nehéz időkben fent lenniük a rendszeren, ráadásul akár előnyösebb feltételeket is kicsikarhatnak az AH-ból.

Nincs olcsó dekóder

Az Antenna Hungária ráadásul az adás vételére alkalmas dekóderekkel is megjárta. Ugyan a nagy elektronikai áruházaknál már lehet kapni mpeg4-es dekódert, de egyelőre egyiken sincs ott a MinDig Tv-jel, vagyis ezek még nem az AH által bevizsgált készülékek. Pedig az HH-val kötött szerződés még arról szól, hogy akár online is árusítani kell majd a készülékeket, nem beszélve arról, hogy a megyeszékhelyeken is irodákat kellet volna nyitniuk. És persze az általunk szúrópróbaszerűen felkeresett boltokban az eladók mindenhol lebeszéltek minket a vásárlásról, hiszen amíg 20 ezer forint a legolcsóbb dekóder, addig abból ugyebár 20 hónapnyi minimálicsomagot vehetünk bármelyik szolgáltatónál sokkal több csatornával, garanciális ingyen dekóderrel és készséges ügyfélszolgálattal.

Emellett az Antenna Hungáriának a törvény értelmében havi hatszáz forintos díjért cserébe is kéne készüléket biztosítania, ehhez hosszú hónapokig egy hitelintézettel próbáltak megállapodni. A gazdasági világválság miatt azonban nem nagyon kapkodnak az ajánlaton a bankok, arról nem is beszélve, hogy ilyen kis havi törlesztő részlettel nem nagyon éri meg a hitelezés. Ráadásul a hitelezés elég rizikós, hiszen az adás vétele ingyenes, vagyis a dekóderért nem fizetőket sem lehet letiltani, egy húszezer forintos dekóderért meg nem éri meg kiküldeni a behajtókat.

Késik a mobiltévé

Sokak szerint az igazi bevételkiesést mégiscsak az okozza majd az Antenna Hungáriának, ha nem jönnek össze a mobiltévézésről szőtt tervek. Pár hónapja a három nagy mobiltársaság még lelkes volt, azóta viszont egyre kevesebbet hallani a DVB-H indulásáról.

A Vodafone, a Pannon és a T-Mobile is azt nyilatkozta, hogy még folyamatban vannak a tárgyalások az érintett szereplőkkel, és még nem kötöttek szerződést. Emiatt nem kaphattunk választ arra a kérdésünkre, hogy vajon milyen tartalmak lesznek mobillal elérhetők.

Az emberek ugyanis ugyanazt szeretnék látni a mobilon, amint a tévén, de ezt jogi problémák miatt nem könnyű megoldani. A külföldi tartalomgyártók ugyanis többletbevételt várnak a műsorok mobiltévés közvetítéséből, ezért a kereskedelmi tévék hiába veszik meg egy népszerű sorozat tévés közvetítési jogait, ebből nem következik, hogy azt automatikusan a mobilokon is lejátszhatják. Emellett a külföldi jogtulajdonosok arról is gondoskodnak, hogy a mobilos sugárzásból befolyó összeg elég nagy legyen: minimálgaranciát kérnek, azaz a tévétársaságnak akkor is fizetnie kell, ha a senki sem nézi az adott műsort.

Mindezt azonban információink szerint nem nagyon akarja megérteni az Antenna Hungária, amely a magas költségek ellenére is túlárazta a sugárzási díjat, ráadásul a hálózat kiépítését külön is ki akarja fizettetni a három szolgáltatóval.

Nem jön össze

Az Antenna Hungária nagyra törő terveiből (négy kereskedelmi tévé, négy közszolgálati HD-műsor, mobiltévé, olcsó dekóder, gyors piacszerzés) tehát nem lesz semmi, sőt kétséges, hogy egyáltalán valaha sikerül-e megállapodniuk például a három mobilszolgáltatóval. Szakértők szerint Magyarországon, ahol a háztartások nyolcvan százaléka már most kábelen vagy műholdon nézi a tévét, és csak a legszegényebbek állítgatják esténként a szobaantennát, nem is lehet sikeres a digitális földfelszíni sugárzás. Persze ettől az Antenna Hungária még járhat jól, hiszen a négy köztévével tizenkét éves szerződést ír alá, vagyis minimális fenntartási költsége mellett akkor is biztos profithoz jut, ha egyáltalán senki sem nézi majd az új rendszert.