ORTT: jogfosztott Big Brother-szereplők

2002.09.24. 12:52
Videofelvételekkel illusztrált sajtótájékoztatón indokolta meg az ORTT a Big Brothert elmarasztaló határozatát, amelyben hétmilliós kötbér megfizetésére kötelezte a tv2-t. A testület ugyanakkor a párbeszéd híve: pénteken kerekasztal-beszélgetésre invitálják a műsorszolgáltatókat, amivel az a céljuk, hogy közösen elfogadható mederbe tereljék a reality show műfaját.
Gumióvszer-használati bemutató, az ondó tápértékéről és kozmetikai alkalmasságáról folytatott beszélgetés, maszturbáció és szexuális ajánlattétel - többek közt ezekkel a felvételekkel támasztotta alá az ORTT a Big Brothert elmarasztaló határozatát. Az említett események kivétel nélkül este nyolc és kilenc óra között kerültek adásba, amivel a műsort sugárzó tv2 megsértette a kiskorúak személyiségfejlődését óvó törvénycikket. A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény 5. paragrafusának 4. bekezdése ugyanis kimondja: az ehhez hasonló műsorszámok csak 23 óra után tehetők közzé.

Súlyosbító tényezőként értékelte a médiahatóság, hogy a Big Brother műsorvezetője, Till Attila egy alkalommal - mackóval integetve - külön is felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy a műsor nekik is szól. Az ORTT adatai szerint a Big Brother kora esti kiadását átlagosan 200 ezer kiskorú kíséri figyelemmel.

Elidegeníthetetlen jogok

Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke elmondta: a reality show legsúlyosabb problémája nem is a szexualitás olykor öncélú ábrázolása, hanem az, hogy a szereplők önként lemondanak alapvető, elidegeníthetetlen jogaikról. (A magánélethez való jogot a magyar Alkotmánybíróság is az emberi méltósághoz való jogból vezeti le, és ennek megfelelően védi.) Mint elhangzott, a reality show magyarországi története során a hatóság már találkozott hasonló esettel: a két éve a Viasat 3 adón futó Bár című show nem vette figyelembe az egyik szereplő kérését, és annak ellenére adásba került egy olyan jelenet, amely súlyos magánéleti válságot idézett elő az érintett játékosnál. Körmendy-Ékes utalt a - szintén a tv2-n sugárzott - Bázis című sorozatra, ahol a szereplők fizikai és pszichológiai terhelése meghaladta az elfogadható mértéket. Mint elmondta, a Big Brothernél ilyen helyzet eddig nem fordult elő.

realitynaplo.index.hu

Volkssturm - Big Brother-megnyitó

Realitynapló 1. - Lehet matyizni

Realitynapló 2. - És provokátorok

Realitynapló 3. - Tulajdonképpeniségek

Születési agónia - Való Világ-megnyitó

Realitynapló 4. - A valóság odaát van

Realitynapló 5. - Mindörökké valóság

Realitynapló 6. - A Nagy testvért figyeljétek?

Realitynapló 7. - Szerencseherék

A médiahatóság elnöke ismertette a Franciaországban sugárzott reality show, a Loft Story esetét. A francia szabályozó hatóság, a CSA döntését követően a műsorszolgáltató változtatott a műsor szerkezetén, és naponta egy óra "kameramentes" időt biztosított a szereplőknek.

Az ORTT aggályosnak találta azt is, hogy a reality show-k szereplői szerződésükben nem csupán a magánélethez való jogukat adják fel, hanem a felvételek felhasználási joga is a műsorkészítőt illeti, mégpedig korlátlan ideig. A médiahatóság álláspontja az, hogy a felvételek felhasználhatóságát körülbelül két évre kellene korlátozni.

Békés megoldás?

Körmendy-Ékes Judit bejelentette: az ORTT azon van, hogy ne szankciókkal oldják meg a felmerült problémákat. Ezért szeptember 27-én, pénteken kerekasztal-beszélgetésre invitálják az érintett műsorszolgáltatókat és a sajtó képviselőit. "A reality show-val önmagában nem lenne baj, csak a vadhajtásokat kell lenyesegetni" - tette hozzá. Mint elmondta: a mostani büntetésnek már volt annyi foganatja, hogy a hétfői Big Brotherben a tv2 felhívta a nézők figyelmét a képernyőre kerülő jelenetek szexuális tartalmára.

A tv2 kész a párbeszédre
A tv2 és a Big Brother vezetői örömmel veszik tudomásul az ORTT kezdeményezését és nyitottságát a párbeszédre - tudta meg az Index Hofherr Krisztinától, az adó sajtóreferensétől. A csatorna képviselői részt vesznek a pénteki találkozón; jelen lesz Kereszty Gábor, a tv2 vezérigazgatója és Sváby András, a Big Brother produkciós vezetője is.

A csatorna az ORTT hivatalos határozatát még nem kapta meg, így ennek tartalmáról egyelőre nem nyilatkoznak, azonban jelezték: a határozatot tiszteletben fogják tartani, és a műsor ennek megfelelően folytatódik.