Gyulay: meg kell rendszabályozni a Big Brothert

2002.09.16. 17:56
Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök e-mailben juttatta el lapunkhoz a Big Brother valóságshow-val kapcsolatos állásfoglalását. Gyulay hangsúlyozza: a műsor betiltására nincs lehetőség, azonban "megrendszabályozására" a gyermekek védelmében szükség lenne. A levelet csorbítatlanul, eredeti formájában tesszük közzé.
realitynaplo.index.hu

Volkssturm - Big Brother-megnyitó

Realitynapló 1. - Lehet matyizni

Realitynapló 2. - És provokátorok

Realitynapló 3. - Tulajdonképpeniségek

Születési agónia - Való Világ-megnyitó

Realitynapló 4. - A valóság odaát van

Realitynapló 5. - Mindörökké valóság

Szomorú szívvel ülök a gépem mellé. A tv2 adássorozata, a Big Brotherrel kapcsolatban emelek panaszt.

Egy hete voltak nálam egy megbeszélésen igazgatók (négy katolikus iskola vezetője), és ők mellesleg említették, tegyek valamit e sorozat ellen. Az általános iskolás gyerekek témája az iskolában ennek kiértékelése, és nem tudnak mit tenni ellene. Az este megnéztem kb. fél órát belőle, meztelen tusolás stb... A beszédstílus sem egészen nevelő jellegű.

Gondoltam, épp kifogtam, biztos nem ez az általános. Pár napig nem volt módomban betekinteni e műsorba. Hazajövet az internetes levelezési rovatban több beszámoló a politikai megnyilatkozásokról, amit szerintem az illetők becsületsértés stb. miatt törvényes kivizsgálást is kérhetnének. Ma kezembe került a helyi lap (Délmagyarország). Klubot alakítanak és szurkolnak, hogy a szegedi fiút ki ne szavazzák, és minden este a törzshelyen, cukrászda, vagy vendéglő, ahol nagy képernyőre kivetitve nézik e sorozatot, összejönnek, arcukat nézve az újságban, jó része nem fiatal, hanem gyerek. Ma este is körülbelül fél órát töltöttem el e sorozat mellett, benyomásom az ún. játék, az ún. tánc, meg ágyjelenet, stb-t látva nem hiszem, hogy nevelő jelleggel hat rájuk.

Szeretném kérni az ORTT Panaszbizottság tárgyalóit, fordíttassanak nagyobb gondot a tv-adások nívójára, vegyék figyelembe, mivel táplálják a gyerkeket, és fiatalokat, milyen jövő-magyar társadalmat készítenek elő. Gondolom, a közvélemény ellen szólni eredménytelen és hiába kérem e műsor megszüntetését, pedig nem alaptalanul kérném, de megrendszabályozását és az összes csatorna adásainak normáját mindenképpen meg kell határozniuk és megjavítaniuk.

Tisztelettel
Gyulay Endre
Szeged-csanádi megyéspüspök