Olivér
5 °C
8 °C

Születési agónia

2002.09.10. 02:16
A Való Világ első része hangos premier helyett csak visszafogott főpróba lett, aminél még a Duna Televízió éjszakai komolyzenei akváriuma is izgalmasabb, ráadásul több benne az egy másodpercre jutó valóság. Médiataktikai ballépés a kritikus idősávban!
Hétfő este nyolc óra huszonegy perckor televízió-történeti eseménynek lehettek szem- és fültanúi azok, akik az RTL Klubra tévedtek, hiszen Stohl András, a nemzet Bucija egy töküres stúdióban feszengve bejelentette, hogy márpedig itten most televízió-történeti esemény zajlik, és ugyan semmi jel nem utal rá, de elindult az első magyar valóságshow. Pár perc múlva a képernyő elsötétült és felkúszott a stáblista is, az egyszeri tévénéző pedig a döbbenet és a csalódottság első bamba percei után eldönthette, hogy kicsoszog-e egy újabb adag élőflórás joghurtért a frigóhoz, vagy inkább átkapcsol a Big Brotherre, ahol Évi és Renato éppen ambuláns testi örömökben részesítette egymást, természetesen az éjjellátó kamerának legmegfelelőbb szögben és pozitúrában.

A Való Világ, és ami mögötte van

Nóci és Buci a VV-villában
Jobban jártak tehát azok a realityshow-függők, akik nem dőltek be az RTL Klub hecckampányának, és a szexszel és politikai tahóságok felböffentésével tarkított Big Brother hétvégi összefoglalóját választották, hiszen a Való Világ bemutatkozó adásában egyelőre nemhogy valóság, de még show sem volt igazán. Egyszerűen körbevezettek minket a luxusvillának álcázott tévéstúdión, meghallgathattuk, ahogy az utca embere számtalan alakban és formában lenyilatkozza, hogy szerinte a Való Világ sokkal jobb lesz, mint az a másik, az a nem magyar és erkölcstelen műsor, aztán mindennek ellenpontjaként láthattuk Nócit, a Viva+ Lilu-hasonmásverseny debreceni elődöntőjének különdíjasát, ahogy tenyérnyi méregzöld bikinijében kikászálódik a pezsgőfürdőből. Ezek után már csak három bemutatkozó videoklipre volt idő, amikben - a konkurens adón egy hete lefektetett műfaji szabályok alapján - a rokonok és üzletfelek elismerő szavai közé ékelve feltűntek a jelentkezők is, amint lassított felvételben lóbálják frissen mosott hajukat.

A Big Brother első adása ugyan nem volt több egy flitteres nagyestélyibe csomagolt méretes fenék produkciójánál, de legalább nagyot pukkant, ami az RTL Klub nyöszörögve induló műsoráról nem mondható el. A Való Világ visszafogott játékszabály-ismertetéssel kezdődött, mintha az Olimpia ünnepélyes megnyitóján színes zászlók és hungarocell jelmezbe bújtatott önkéntesek felvonulása helyett felolvasnának egy esszét a fair playről, köszönetet mondanának a gyeptéglákat szállító cégnek, és aztán még sötétedés előtt hazazavarnának mindenkit. A valóság érdeklődés hiányában elmarad?

Az RTL Klub tehát egyelőre nem vágott vissza a megújuló tv2-nek, sőt az eddig látottak alapján nem is számíthatunk arra, hogy Stohl Buci és csapata könnyedén lenyomja majd a Nagy Testvért. A Való Világ ugyanis annak ellenére nem igazán tér el a klasszikus mintától, hogy a csatorna píárszakemberei hónapok óta azt döngölik az agyunkba, hogy ez a reality show minden ízében magyar lesz, akár a túrórudi. A hazai kreatív arcok legfeljebb annyit változtattak a jól bevált sablonokon, mint az a távol-keleti kereskedő, aki egy multinacionális sportszergyár ismert modelljeiből próbál ihletet meríteni új, Nuku márkanevű termékei formatervezésekor. A ház szinte pontos mása a tv2-n már belakott luxusbörtönnek, még a jakuzzi is ugyanott van, a szabálymódosítások pedig a jó ötletek ellenére is elég rázósak, elég, ha csak arra gondolunk, hogy mi lesz, ha a nép kifürkészhetetlen szeszélyéből tíz izmos férfiembert zárnak össze pár hónapra.

A tv2 szakemberei most biztos pezsgőt isznak eldobható műanyagpohárból a Big Brother ház stúdiójában, laposan szálló vicceket eregetnek Czifra Noémiről, és abban reménykednek, hogy a nézők már az elején ráunnak a beszavazás teljesen fölösleges és unalmas procedúrájára, vagy ha mégsem, akkor legfeljebb jön Évi és Renato egy újabb fotogén koitusszal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?