Születési agónia

2002.09.10. 02:16
A Való Világ első része hangos premier helyett csak visszafogott főpróba lett, aminél még a Duna Televízió éjszakai komolyzenei akváriuma is izgalmasabb, ráadásul több benne az egy másodpercre jutó valóság. Médiataktikai ballépés a kritikus idősávban!
Hétfő este nyolc óra huszonegy perckor televízió-történeti eseménynek lehettek szem- és fültanúi azok, akik az RTL Klubra tévedtek, hiszen Stohl András, a nemzet Bucija egy töküres stúdióban feszengve bejelentette, hogy márpedig itten most televízió-történeti esemény zajlik, és ugyan semmi jel nem utal rá, de elindult az első magyar valóságshow. Pár perc múlva a képernyő elsötétült és felkúszott a stáblista is, az egyszeri tévénéző pedig a döbbenet és a csalódottság első bamba percei után eldönthette, hogy kicsoszog-e egy újabb adag élőflórás joghurtért a frigóhoz, vagy inkább átkapcsol a Big Brotherre, ahol Évi és Renato éppen ambuláns testi örömökben részesítette egymást, természetesen az éjjellátó kamerának legmegfelelőbb szögben és pozitúrában.

A Való Világ, és ami mögötte van

Nóci és Buci a VV-villában
Jobban jártak tehát azok a realityshow-függők, akik nem dőltek be az RTL Klub hecckampányának, és a szexszel és politikai tahóságok felböffentésével tarkított Big Brother hétvégi összefoglalóját választották, hiszen a Való Világ bemutatkozó adásában egyelőre nemhogy valóság, de még show sem volt igazán. Egyszerűen körbevezettek minket a luxusvillának álcázott tévéstúdión, meghallgathattuk, ahogy az utca embere számtalan alakban és formában lenyilatkozza, hogy szerinte a Való Világ sokkal jobb lesz, mint az a másik, az a nem magyar és erkölcstelen műsor, aztán mindennek ellenpontjaként láthattuk Nócit, a Viva+ Lilu-hasonmásverseny debreceni elődöntőjének különdíjasát, ahogy tenyérnyi méregzöld bikinijében kikászálódik a pezsgőfürdőből. Ezek után már csak három bemutatkozó videoklipre volt idő, amikben - a konkurens adón egy hete lefektetett műfaji szabályok alapján - a rokonok és üzletfelek elismerő szavai közé ékelve feltűntek a jelentkezők is, amint lassított felvételben lóbálják frissen mosott hajukat.

A Big Brother első adása ugyan nem volt több egy flitteres nagyestélyibe csomagolt méretes fenék produkciójánál, de legalább nagyot pukkant, ami az RTL Klub nyöszörögve induló műsoráról nem mondható el. A Való Világ visszafogott játékszabály-ismertetéssel kezdődött, mintha az Olimpia ünnepélyes megnyitóján színes zászlók és hungarocell jelmezbe bújtatott önkéntesek felvonulása helyett felolvasnának egy esszét a fair playről, köszönetet mondanának a gyeptéglákat szállító cégnek, és aztán még sötétedés előtt hazazavarnának mindenkit. A valóság érdeklődés hiányában elmarad?

Az RTL Klub tehát egyelőre nem vágott vissza a megújuló tv2-nek, sőt az eddig látottak alapján nem is számíthatunk arra, hogy Stohl Buci és csapata könnyedén lenyomja majd a Nagy Testvért. A Való Világ ugyanis annak ellenére nem igazán tér el a klasszikus mintától, hogy a csatorna píárszakemberei hónapok óta azt döngölik az agyunkba, hogy ez a reality show minden ízében magyar lesz, akár a túrórudi. A hazai kreatív arcok legfeljebb annyit változtattak a jól bevált sablonokon, mint az a távol-keleti kereskedő, aki egy multinacionális sportszergyár ismert modelljeiből próbál ihletet meríteni új, Nuku márkanevű termékei formatervezésekor. A ház szinte pontos mása a tv2-n már belakott luxusbörtönnek, még a jakuzzi is ugyanott van, a szabálymódosítások pedig a jó ötletek ellenére is elég rázósak, elég, ha csak arra gondolunk, hogy mi lesz, ha a nép kifürkészhetetlen szeszélyéből tíz izmos férfiembert zárnak össze pár hónapra.

A tv2 szakemberei most biztos pezsgőt isznak eldobható műanyagpohárból a Big Brother ház stúdiójában, laposan szálló vicceket eregetnek Czifra Noémiről, és abban reménykednek, hogy a nézők már az elején ráunnak a beszavazás teljesen fölösleges és unalmas procedúrájára, vagy ha mégsem, akkor legfeljebb jön Évi és Renato egy újabb fotogén koitusszal.