Judit
-2 °C
8 °C

Robbantás a Sorstalanságban

2004.05.25. 15:02
Légitámadást vesz fel kedden a dunaújvárosi salakgödörben a Sorstalanság stábja Koltai Lajos rendező és Sík Endre, a Sorstalanság új produkciós vezetője irányítása alatt. Közben Hámori András, az új producer külföldön tárgyalásokat folytat, hiszen nincs aláírt koprodukciós szerződés a birtokukban.
"Most készülünk a robbantásra! Légitámadás van, a háttérben repülőgépek látszanak, az emberek a salakgödörbe bújtak" - közvetítette az Indexnek kedd délután a forgatás eseményeit Dunaújvárosból Sík Endre a produkció új vezetője. Még három napot tölt a Dunaferr területén Koltai Lajos rendező a stábjával "teljes biztonsági felügyelet mellett", ahol többek között azt is rögzítik, ahogy "a régi Martin acélcsarnokban a rabok és a kényszermunkások dolgoznak".

Koltai: ütemterv szerint robbantunk
"A több hónapos kényszerleállás után három hete kezdtünk újra forgatni" - magyarázta Gréczy Zsolt, a produkció sajtófőnöke az Indexnek. "Eddig Fóton vettük fel a tábori jeleneteket, ma ment a stáb Dunaújvárosba. A munkálatok tehát a rendező alakította ütemterv szerint folynak végre."

Gréczy elmondása szerint már csak a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) által elrendelt pénzügyi vizsgálat zavarja a film ütemtervét.

Az MMK részéről viszont nem várható gyors vizsgálati eredmény, hiszen a Közalapítvány még a Producerek Szövetsége által neki címzett nyílt levél megválaszolását is (melyben az MMK-t többek között a Sorstalanság pénzügyeinek tisztázására szólítják fel) június 3-ra halasztotta - derült ki az MMK főtitkárának az Indexnek hagyott üzenetéből.

Nincs koprodukciós partner

"Jelenleg koprodukciós partnerrel nincs aláírt szerződés a birtokunkban" - árulta el Gréczy. A produkciót ugyanis egy hónapja a londoni székhelyű Film Finance Ltd. már átvizsgálta és 200 millió forintos indokolatlan hiányt talált a költségvetésben. Barbalics Pétert ekkor menesztették produceri tisztjéből, hogy Hámori András kanadai producer és az MMK részéről Sík Endre produkciós vezető vegye át az irányítást.

De nemcsak a hiány miatt nem írták alá a nemzetközi partnerek a szerződést: "Miután a nyilatkozatokban a Sorstalanság kényszerleállásának felelősségét a külföldi partnerekre kenték, a felháborodott angol (RenegadeFilms - a szerk.) és német (Euroarts - a szerk.) fél megbízhatatlannak nevezte a Cannes-i Filmfesztiválon az egész magyar filmes szakmát" - számolt be franciaországi tapasztalatairól az Indexnek Cirkó József a Magyar Producerek Szövetségének elnökségi tagja.

Ez a negatív hírverés a többi magyar reménybeli nemzetközi koprodukció létrejötte mellett hátráltathatja magának a Sorstalanságnak a további koprodukciós tárgyalásait is, melyek Gréczy elmondása szerint azért "folyamatban vannak". "Hámori hétvégén tér haza a külföldi tárgyalásokról" - tette hozzá.

A produkció 2,5 milliárd forintos költségvetése változatlan, 920 millió forintot a magyar állam már teljes egészében átutalt. A filmet eddig nyolc héten át forgatták, összesen még három hét munka van hátra Fóton, Dunaújvárosban, Piliscsabán, budapesti helyszíneken és Németországban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.