Bertalan
10 °C
28 °C
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az ITV Lunchtime News című műsora épp egy érintett kisfiút szólaltatott volna meg a tejérzékenység témájában, ami nagyon fontos téma, de negyed ennyi emberhez nem jutott volna el a videó, ha a fiút kísérő anyuka nem viszi be a stúdióba a kislányát is:

   A műsorvezető becsületére legyen mondva, hogy remekül állta a sarat, a végén még le is pacsizott az előtte kúszó-mászó kislánnyal.

 • Természetesen a jó cél érdekében: egy kanadai startup, a Zipline ötlete volt, hogy rossz infrastruktúrával rendelkező afrikai országokban orvosi rendelőkbe és klinikákra drónnal szállítsanak vért.

  A Zipline október óta működik Ruandában, csütörtökön jelentették be, hogy Tanzániában is elkezdik működésüket. A vállalkozás hasonlóan működik, mint az Uber: a doktorok WhatsApp-on keresztül rendelhetnek vért, amit fizetés után útnak is indítanak az elosztóközpontokból: a drónok sebessége akár a 100 km/órát is elérheti, ezért akár húsz percen belül is megérkezhet a kért helyre.

  Amikor a drón a közelbe ér, automatikusan üzenetet küld a rendelőnek, aki át is veheti az ejtőernyővel földet érő és életet mentő szállítmányt. A Zipline ráadásul vér mellett gyógyszereket, valamint orvosi segédeszközöket is szállít.

  (Quartz)

 • Redditen nem törődtek bele, hogy a legutóbbi rész falon túli jelenetében valami, khm, SEMMI, nem stimmelt az idővel (pedig, ezt még a sorozat készítői is elismerték), és kiszámolták, megsaccolták, mennyi idő kellett ahhoz, hogy az a sok esemény, amit egymásra pakoltak, valóban megtörténhessen. 

  Itt vannak a fontosabb pontok:

  - Gendry futása a falhoz kb. 6 óra lehetett, mert a csoport eleve nem ment messszebb a faltól egy jó napnyi sétánál.

  6-details-you-might-have-missed-on-season-7-episode-6-of-game-of

  - Sárkánykő nagyjából 3000 kilométerre van a Faltól, egy mesebeli holló a valódi postagalambok sebességével repülve kb. két nap alatt teljesíthette ezt a távot.

  - Hogy milyen gyorsan repülnek a sárkányok, ahhoz nincs igazán jó viszonyítási alap, de biztos gyorsabban, mint egy holló, szóval ez az út valahol 1-2 nap között lehet.

  game of thrones season 7 episode 6 review beyond the wall dragon

  Már csak az a kérdés, valóban kibírhattak-e négy napot Johnék a kis jégszigeten. Az élőhalott hadsereg, ugye, körbevette őket, de nem támadtak, mert beszakadt a jég. Meg kellett várniuk, amíg újra elég vastag lesz, hogy ráléphessen egy hadseregnyi csontváz.

  Ha a Falon túl ~ mínusz 28 Celsius fokok vannak, négy nap alatt 30 centi vastag jég képződhetne egy tavon. Ahhoz, hogy egy autóval például a jégre hajthassunk, legalább 20 centi jég kell, de egy hadsereg nyilván nehezebb egy autónál.

  (Itt mondjuk elbukik a matek, hiszen, ha eleve ilyen mínuszok vannak, miért nem volt eleve vastagabb jégtakaró a tavon, na mindegy.)

  Szóval, a megoldás: 4 nap és kb. 6 óra. Négy napnak kellett eltelnie, ami, ha nagyon nem vagyunk szigorúak, még el is telhetett, és akkor mégsem volt teljes, időbaszó-hülyeség-katyvasz az egész.

 • A budapesti közbringarendszer szolgáltatási területe kibővült a MÜPA és a Nemzeti Színház környékével, írja a BKK. Innen MOL Bubi kerékpárokkal augusztus 24-étől lehet majd elbringázni a naplementébe. 

  A Bubinak már 124 állomáson összesen 1486 biciklije gurul a városban, elindulása óta a gyűjtőállomások száma 62%-kal, a kerékpárok száma 35%-kal nőtt, írja közleményében a társaság.

  A legnépszerűbb MOL Bubi gyűjtőállomások a Jászai Mari téren, az Erzsébet téren, a Kálvin téren, a Fővám téren, a Városháza Parkban, illetve a Szent Gellért téren működnek.

  A „Bubi III.” c. projektben foglalt, a közbringarendszer komplex fejlesztését magában foglaló innovációkat Budapest Főváros Önkormányzata Fejlesztési Megállapodás keretében támogatja. A projekt összköltsége nettó 340 millió forint. A most megvalósított MOL Bubi gyűjtőállomáson túl tehát további állomások üzembe helyezése és a már meglévő hálózat felhasználóbarát fejlesztése várható. További információk a közbringarendszerről a molbubi.bkk.hu olvashatók.

 • Hát jól beszívnak, az történik.

  Persze ez nem lenne túl érdekes, ha közben nem beszélgetnének mindenféle komoly közéleti kérdésről. Gyakran egyáltalán nem is értenek egyet, de a feszültséget egész hatékonyan oldja, amikor gyújtanak egy cigit vagy rápöffentenek a bongra:

  A fenti videó egyébként egy sorozat része, amelyben eltérő hátterű embereket ültetnek össze beszélgetni és szívni.

  Van még potenciál a témában, érdekes videó lehetne például abból is, ahogy egy-egy Fidesz-, MSZP- és Jobbik-szavazó kedélyesen elketaminozgat.

  (Disclaimer: A drog rossz, értem?)

 • Rossz hír az emberiségnek, még rosszabb a halaknak, hogy jelentős mikroműanyag található a Tiszában, írja a Laboratorium.hu.

  mikromuanyagamikroszkopalatt.png

  Fotó: Wessling Hungary Kft.

  „Bár ez az emberi egészségre jelen ismereteink szerint közvetlen veszélyt nem jelent”, írja a lap, de hosszabb távon mindenképpen veszélyes a további műanyagtermelés, amíg annak hulladékként feldolgozása megoldatlan.

  Ilyen kis izékből állnak az élő vizeink (amúgy globális probléma), de most Magyarországon először a Tiszán sikerült megvizsgálni őket. „A leggyakoribb kimutatott műanyagfajták a polipropilén, politetrafluoretilén (teflon) és a polietilén voltak. Az üledékminták eredményei alapján 1 kg tiszai üledék átlagosan 1,76 db mikroplasztikot tartalmaz” (amik infravörös mikroszkópos vizsgálat szerint politetrafluoretilén és polisztirol részecskék voltak).

  Mikroműanyagnak az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik. Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből a szennyvíztisztítókon keresztül, valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján. 

 • Én még mindig egy D800-ast gyűrök, mert a legőszintébb pillanataimban mindig bevallom magamnak, hogy nincs szükségem jobb gépre, de ma reggel fél órát csorgattam a nyálam a villamoson a most bejelentett D850-re.

  45,7mpx, ISO102400, 9 FPS, 4k@30fps, 3300+USD, 2017 szeptember, meg minden, ami kell. Kell.

  De, az igazán fontos újítás:

  ki-hajt-ha-tó LCD:

  D850 24 70E tiltup back34r

  Mirrorless shooting - teljesen hangtalan üzemmód, de cserébe nem lehet újrafókuszálni.

  Focus stacking - ugyanazt a képet megcsinálja többféle élességi tartományban, és aztán a kapott képsorozatot összeilleszthetjük, vagy választhatunk egy olyat, amin máshol van a fókusz (mondjuk pont jó helyen).

 • Ausztrália híres arról, hogy a lakói szinte bárhol nagy eséllyel botlanak kígyóba, a hálószoba, a konyhapult vagy éppen a vécé se kígyóbiztos terület. Ennek megfelelően külön biznisz is épült a tilosban tekergő kígyók befogdosására.

  Egy ilyen cég, a Sunshine Coast Snake Catchers posztolt Facebookra egy képet, és arra buzdította a követőit, hogy találják meg a sunyiban sikló kígyót. Tényleg, ön megtalálja?

   Később egy újabb bejegyzésben a megfejtést is megosztotta a cég.

 • A használt ruha egész más tészta, azt könnyebb eladni, elajándékozni, de eladományozni is, a cipővel mindig nehezebb dolgunk van. Én is itt kerülgettem még a 2 pár átmeneti cipőt, ami eladásra és elajándékozásra ócska, de csak úgy kidobni biztosan nem fogom.

  És akkor szembe jött a megoldás: szeptember 8-ig tudsz segíteni súlyos nélkülözésben, Budapesttől távol, kis falvakban élő gyerekeken. Ők is szeretnének megfelelő felszereléssel iskolába (óvodába) indulni. A helyi segítség nagyon ritka, pedig a tankönyveken kívül rendes cipő, táska, tolltartó, körző kell nekik is. Sőt! Nekik a legjobb kell, mert nem tudják pótolni, ha megrongálódik.

  "Várjuk a gyerekek által hordható (magas sarkú nem), jó minőségű, állapotú lábbeliket egészen kicsi mérettől negyvennégyesig. Ha van időd és szükséges, hozd rendbe, mert nekünk itt nincs csak egy lavór, kefe, amivel több száz cipőt tisztogatni nagyon időigényes. Cél háromezer pár őszi, téli cipő, csizma és egyéb, iskolában hasznos felszerelés. Tavaly megcsináltuk!! Most is segítsetek! A Jurányi portán éjjel-nappal átveszik. infó: 70 451 8681 és a plakát (ezt nyomtatva is kirakhatjátok iskolákba, óvodákba). Mindenkinek nagy köszönet, aki egy szalmaszálat is megmozdít ezért az akcióért!"

 • Saype francia művész földfestménye egy Volkswagen kisbuszt ábrázol egy domboldalon, a svájci Chateau d'Oex-ben. 

  A körülbelül 4200 négyzetméteres kép 400 liter biológiailag lebomló, természetes pigmenteket, vizet és tejfehérjét tartalmazó festékkel készült a 20. nemzetközi Volkswagen-fesztiválra.

 • Szerdán délután a Nyugati pályaudvartól nem messze egy férfi feküdt a sínek mellett. Valaki riasztotta a rendőröket, akik egy idős férfit találtak a helyszínen kórházi karszalaggal a kezén, de az illető annyira legyengült állapotban volt, hogy magától nem tudott felállni.

  Nem volt egyszerű kimenteni, ezért azonnal értesítették a vasútszolgálatot valamint a mentőket, és a vasúti közlekedést a mentés idejére korlátozták. Végül a 78 éves férfit kézben hozták ki a 100 méterre található járható útszakaszhoz, ahonnan kórházba szállították, írja a rendőrség.