Bertalan
10 °C
28 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A budapesti közbringarendszer szolgáltatási területe kibővült a MÜPA és a Nemzeti Színház környékével, írja a BKK. Innen MOL Bubi kerékpárokkal augusztus 24-étől lehet majd elbringázni a naplementébe. 

  A Bubinak már 124 állomáson összesen 1486 biciklije gurul a városban, elindulása óta a gyűjtőállomások száma 62%-kal, a kerékpárok száma 35%-kal nőtt, írja közleményében a társaság.

  A legnépszerűbb MOL Bubi gyűjtőállomások a Jászai Mari téren, az Erzsébet téren, a Kálvin téren, a Fővám téren, a Városháza Parkban, illetve a Szent Gellért téren működnek.

  A MOL Bubiról

  A „Bubi III.” c. projektben foglalt, a közbringarendszer komplex fejlesztését magában foglaló innovációkat Budapest Főváros Önkormányzata Fejlesztési Megállapodás keretében támogatja. A projekt összköltsége nettó 340 millió forint. A most megvalósított MOL Bubi gyűjtőállomáson túl tehát további állomások üzembe helyezése és a már meglévő hálózat felhasználóbarát fejlesztése várható. További információk a közbringarendszerről a molbubi.bkk.hu olvashatók.

 • Hát jól beszívnak, az történik.

  Persze ez nem lenne túl érdekes, ha közben nem beszélgetnének mindenféle komoly közéleti kérdésről. Gyakran egyáltalán nem is értenek egyet, de a feszültséget egész hatékonyan oldja, amikor gyújtanak egy cigit vagy rápöffentenek a bongra:

  A fenti videó egyébként egy sorozat része, amelyben eltérő hátterű embereket ültetnek össze beszélgetni és szívni.

  Van még potenciál a témában, érdekes videó lehetne például abból is, ahogy egy-egy Fidesz-, MSZP- és Jobbik-szavazó kedélyesen elketaminozgat.

  (Disclaimer: A drog rossz, értem?)

 • Rossz hír az emberiségnek, még rosszabb a halaknak, hogy jelentős mikroműanyag található a Tiszában, írja a Laboratorium.hu.

  mikromuanyagamikroszkopalatt.png

  Fotó: Wessling Hungary Kft.

  „Bár ez az emberi egészségre jelen ismereteink szerint közvetlen veszélyt nem jelent”, írja a lap, de hosszabb távon mindenképpen veszélyes a további műanyagtermelés, amíg annak hulladékként feldolgozása megoldatlan.

  Ilyen kis izékből állnak az élő vizeink (amúgy globális probléma), de most Magyarországon először a Tiszán sikerült megvizsgálni őket. „A leggyakoribb kimutatott műanyagfajták a polipropilén, politetrafluoretilén (teflon) és a polietilén voltak. Az üledékminták eredményei alapján 1 kg tiszai üledék átlagosan 1,76 db mikroplasztikot tartalmaz” (amik infravörös mikroszkópos vizsgálat szerint politetrafluoretilén és polisztirol részecskék voltak).

  Mikroműanyagnak az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik. Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből a szennyvíztisztítókon keresztül, valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján. 

 • Én még mindig egy D800-ast gyűrök, mert a legőszintébb pillanataimban mindig bevallom magamnak, hogy nincs szükségem jobb gépre, de ma reggel fél órát csorgattam a nyálam a villamoson a most bejelentett D850-re.

  45,7mpx, ISO102400, 9 FPS, 4k@30fps, 3300+USD, 2017 szeptember, meg minden, ami kell. Kell.

  De, az igazán fontos újítás:

  ki-hajt-ha-tó LCD:

  D850 24 70E tiltup back34r

  Mirrorless shooting - teljesen hangtalan üzemmód, de cserébe nem lehet újrafókuszálni.

  Focus stacking - ugyanazt a képet megcsinálja többféle élességi tartományban, és aztán a kapott képsorozatot összeilleszthetjük, vagy választhatunk egy olyat, amin máshol van a fókusz (mondjuk pont jó helyen).