Judit, Xénia
17 °C
31 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A konyhaművészet egyik legfantasztikusabb vívmánya minden kétséget kizáróan a panír. Csak egy kis liszt kell hozzá, tojás, meg zsemlemorzsa, sőt, utóbbi a menzás (eredeti nevén párizsi) verzióban ki is hagyható, extrább változatokkal kísérletezők pedig felcserélhetik kukoricapehelyre vagy bármi másra ami a hajlandó megtapadni a kirántani kívánt dolog felületén. 

  Zseniális egyszerűsége mellett a panírnak van még egy egyedülálló tulajdonsága: bármit, de tényleg bármit ki lehet rántani. Az már más kérdés, hogy érdemes-e, de ez a megfontolás általában nem szokta zavarni a műfaj kedvelőit. Így aztán a könnyebben befogadható rántott hús, sajt vagy zöldségek mellett utcai zsírbüfékben belefuthatunk rántott Mars csokiba, párizsiba és további bizarr dolgokba is. 

  Ebbe a sorba csatlakozik most az alább látható RÁNTOTT KOVÁSZOS UBORKA, amelyet a kapolcsi Művészetek Völgye egy kajásstandján fotózott le valaki. A kép magért beszél, egy ilyen savanyúság után Benke Laci bácsi is biztosan megnyalná mind a tíz ujját. 

  Fogyasztását rántott disznótorossal ajánljuk, utána pedig desszertként jöhet egy finom rántott palacsinta. Jó étvágyat!

 • A Magyar Természetjáró Szövetség készíttette a lenti szép videót, amit Gánton forgattak. Itt kezdődött meg a bauxit kitermelése Magyarországon, 1926-ban. A bányát 1962-ben bezárták, az elmúlt évtizedekben pedig a külszíni fejtéseken egyre több cserje és fa nőtt, ezért az elhagyott bánya egyre kevésbé áraszt már marsbéli hangulatot. A bánya egy része ma múzeum, ahol a hajdani bányászok életével és a bauxit kitermelésének módszereivel lehet ismerkedni. Akit pedig általában érdekel a bányászat, mindenképpen nézze meg Sopronban a Központi Bányászati Múzeumot.

 • A Pheidole drogon és a Pheidole viserion neve nem véletlenül lehet ismerős a Trónok harca-rajongóknak: a kutatók Daenerys Targaryen két sárkánya után nevezte el a két új hangyafajt.

  994663 1 0727-Pheidole-viserion standard.png

  A nevüket annak köszönhetik, hogy a sárkányokéra emlékeztető tüskéket növesztettek a hátukra. Ezeket egyébként arra jók a ragadozók elleni védekezés mellett, hogy extra felületet adnak, amire izom nőhet, hogy legyen mivel megtartani az élelemszerzésben fontos szerepet játszó, óriási fejüket.

 • Egyre divatosabbak az olyan, alapvetően lányokat célzó játékok, amelyek közben hagyományosan "fiúsnak" tartott tevékenységek felé irányítják a gyerekek figyelmét. A számolás, reáltudományok iránti érdeklődés, dolgok összerakása sajnos a gyerekjátékokat gyártók többségének fejében fiúsnak számítanak, ezzel már idejekorán elveszik a kislányok kedvét attól, hogy mérnöki, informatikai vagy tudományos pályára lépjenek a későbbiekben. 

  Az ellenkező irányba tett most egy apró, bátortalan lépést a Barbie, amelynek legújabb kiadásához már nem rózsaszín ló, fésű, sminkkészlet stb. jár, hanem egy bútordarab, egész pontosan cipősszekrény darabjai, amelyeket össze kell rakni. 

  Untitled-1
  Fotó: Thames and Kosmos

  A játék azért hagy némi kívánnivalót maga után, a célcsoport korosztály nagy valószínűséggel nemtől függetlenül nehezen birkózik meg a leírással egyedül (ez még felnőttként is kihívás tud lenni, gondoljunk csak egy bármilyen IKEA-s bútor összeszerelésére), ezért az első tesztek szerint szülői asszisztenciát igényel. Emellett persze Barbie továbbra is Barbie maradt a maga rózsaszín világában és természetellenes testarányaival, amelyeket gyakran jelölnek meg a lányok testképzavarának egyik korai kialakítójaként. De első lépésnek azért ez is valami. 

  (Quartz)