Péter, Pál
21 °C
32 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A spanyol nép régi hagyománya az ebéd utáni szieszta, ám az utóbbi időkben a nagyvárosi élet forgataga egyre kevesebb lehetőséget hagy a bankároknak és üzletembereknek, hogy egy jót aludjanak a nap közepén.

  A madridi Maria Estrella Jorro de Inza rájött, hogyan hozza vissza ebbe a környezetbe a sziesztát: üzletet csinált belőle. Siesta and Go nevű szundibárját, amely Azca-ban, a főváros pénzügyi körzetének közepén nyitott, máris rengeteg ügyvéd, konzultáns és üzletember látogatja, akik 14 euróért (magyar viszonylatban elég drágán, 4300 forintért) egy privát szobában tölthetnek egy órát alvással, mielőtt visszaugranának a munkájukba.

  “Vicces, hogy a sziesztáról vagyunk híresek, viszont eddig még sosem gondolkodtunk róla üzleti szempontból”, nyilatkozta de Inza.A látogatók kényelméről friss lepedők, füldugók, és egy kávézószoba is gondoskodik. De Inza-nak naponta körülbelül harminc vendége van tizenkilenc ágyára, főleg húszas-harmincas éveikben járó kezdő üzletemberek, illetve ötvenes férfiak.

  Az alapító Tokióban kapta az ötletet a sziesztabár megnyitására, ahol olyan hasonló megoldások, mint a pihenőkávézók és a kapszulás hotelek már jó ideje nyújtanak kikapcsolódást a napi rohanásba belefáradt helyieknek.

  A napközbeni rövid alvásnak pozitív nemzetgazdasági, illetve demográfiai hatása is lehet Nuria Chinchilla, a barcelonai IESE Business School professzora szerint. Chinchilla az alacsony születésszámot is részben arra vezeti vissza, hogy az éghajlatához képest "rossz időzónában" van Spanyolország, amelynek lakói még bőven aktívak, mikor sok más országban már a többség alszik. "A spanyolok egyszerűen túl kimerültek, mire véget ér a műszak", mondta.

  A munkanap hossza illetve az időzónák kérdése a magyarhoz hasonlóan a spanyol parlament előtt is járt már a közelmúltban, ám az előterjesztésekből végül nem lett semmi.

  (Bloomberg)

 • És ez nem egy halálos fenyegetés, de ez történik velünk, ha ebben a hotelben töltjük az éjszakát. Ugyanis a zanzibári szállás egy része a víz alatt van, így a hálószobánkat teljesen körbeveszi a víz, ami vagy iszonyatosan nyomasztó, vagy csodálatosan megnyugtató élmény lehet. 

 • A World Soccer futballmagazin összeszedte a világ 500 legfontosabb futballistáját, most két magyarnak jutott hely. Mivel Nagy Ádám topbajnokságban teljesített jól, az ő pozíciója nem véletlen. A térképen jól látható, 47 spanyol játékos van nagy befolyással a jelenlegi futballra, vagyis majdnem a teljes 10 százaléka.

  worldsoccer500

  A dijoni Lang Ádám bekerülése kissé meglepő, bár a francia bajnokság nem gyenge, és nagy harcban maradtak bent.

  Előző évben négy magyar volt ezen a listán: Böde Dániel, Dzsudzsák Balázs, Király Gábor és Nikolics Nemanja.

 • Vannak olyan emberek, akikben nincs meg a természetes életösztön. Pont ilyen ez a férfi is, aki mindenképpen fontosnak tartja megmutatni, hogyan is néz ki egy aligátor harapása. Ennek érdekében a homlokához erősített egy kamerát, hogy arra a hüllő majd harapjon rá. 

  Vagyis, ha Önnek mindig is az volt az álma, hogy egy aligátor jól arcon harapja, de soha nem volt meg hozzá a bátorsága, most megtapasztalhatja, hogy is néz ez ki:

  Azt érdemes tudni, hogy kb. a krokodiloknak és az aligátoroknak van a legerősebb harapásuk a világon. Olyan erős, hogy azt mechanikus segítség nélkül nem nagyon lehet szétfeszíteni. Egy aligátor harapása lazán elérheti a 147,6 kg/cm2-t (a kanyarban sincs a bordás krokodiléhoz), ami egyébként kétszer annyi, mint amennyi a koponya összezúzásához kell. Tehát, ha egy aligátor ráharap valakinek a fejére, az utána már sok mindenen nem fog töprengeni.