Jácint
15 °C
31 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Barbara Rygiel 103 éves, Floridában él. Minden héten négy alkalommal jár templomba, menetrend szerinti busszal A helyi BKV, a Pinellas Suncoast Transit Authority a nénit a 103. születésnapján egy örök életre szóló buszbérlettel ajándékozta meg.

  Ön szerint ez:

  • 10
   Cuki
  • 9
   Cinikus

  (via)

 • Mi az a #TV20? De komolyan. UPDATE: egy olvasónk jelezte, hogy vélhetően a TV2 1997-es indulásának megünnepléséről van szó, úgy legyen.

 • Tavaly mi is írtunk a Köztársaság című előadásról, olyanokat, hogy "megvan benne minden, ami egy jól megírt drámából készült, feszült, okosan felépített előadáshoz kell", szóval szerintünk eléggé érdemes megnézni. És erre most újra lehetőség is lesz a Zsámbéki Színházi Bázison, sőt: amellett, hogy újra eljátsszák a nagyon ritkán, eddig csak pár alkalommal látható előadást, egy kiállítást és egy filmvetítést is szerveztek mellé.

  A Haunted című dokumentumfilmet Liwaa Yazji szíriai alkotóművész készítette, és azóta húsznál is több fesztiválon szerepelt Amerikától Franciaországon át Libanonig, többször díjazták is. A film szereplői háborús menekültek, akik egyik percről a másikra hontalanná váltak, és most egy másik, átmeneti otthonban élnek: ők mesélnek a túlélésről.

  Az otthon fogalmához kapcsolódik az előadás mellé szervezett, magyar és külföldi fiatal alkotók fotó-, film- és hanginstallációiból születő csoportos kiállítás is, amelynek témája az otthonteremtés vágya, az otthon hiánya, az otthon valamilyen okból való elhagyása. Ők lesznek a kiállítók: Ausztrics Andrea, Fazekas Mihály, Flohr Zsuzsi, Chantal Meng, Szombat Éva, Esteban De La Torre, Varju Tóth Balázs.

  Az előadást augusztus 18-án és 19-én, este 8-kor játsszák Zsámbékon, a kiállítás első nap 6-tól, másnap 4-től látogatható, a Haunted című filmet pedig 19-én délután 5-től 6-ig vetítik, és jelen lesz a rendező is, akivel 6-tól lehet beszélgetni.

 • Fotó: Fjallraven
  Fotó: Fjallraven

  Közel kétszázan vettek részt a negyedik alkalommal megrendezett, 113 kilométer hosszú, ötnapos Fjällräven Vándortúrán. A résztvevők több mint nyolcvan százaléka a nagy hőség ellenére teljesítette a túrát. A természetjárók saját vállalásból 120 kilogramm szemetet is gyűjtöttek az Aggtelektől Felsőtárkányig vezető ösvényeken.

  Fotó: Fjallraven
  Fotó: Fjallraven

  A túrázóknak két alapszabályt kellett betartani: mindenki maga szállította saját felszerelését és sátorban aludt. A résztvevők az öt nap alatt összesen négyezer kilogramm súlyt cipeltek magukkal, egy túrázó átlagosan 20 kilogrammnyi felszereléssel gyalogolt. Az indulók választhattak, hogy a teljes, ötnapos túrát vagy a rövidebb, háromnapos verziót teljesítik. A résztvevők 80 százaléka a hosszabb túrán vett részt, de többen érkeztek családdal, ők főképp a háromnapos verzió mellett döntöttek. 

  Az első hazai vándortúrán az Index Bakancslista stábja is részt vett, és videó is készült: