Pandora, Gabriella
7 °C
14 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nagyon izgalmas képet kaptunk a Fortepantól. Épp most jutottak hozzá ugyanis egy nagy adag fotóhoz az Új embertől, ami az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszusról készült. Voltak már korábban is képek erről a gyűjteményükben, de azok csak a Hősök terét mutatták.

  Ezen a fotót viszont pont ezért küldte el Tamási Miklós, mert új volt neki, ami nekem is és talán sokaknak: a későbbi Szabadság-szobor épp oda került, ahol a kongresszus nagy keresztje állt. 

  A díszkivilágítás, na meg úgy általában a város fényei pedig különösen izgalmasak!

 • Tizenkét fácán megöléséért három év egy hónap büntetőtáborra ítéltek egy 21 éves férfit Moszkvában, írja az MTI.

  A férfi szeptember 30-án részegen behatolt a moszkvai Gorkij Park miniállatkertjének madárházába, és 12, különböző alfajokhoz tartozó fácánt ölt meg, a vád szerint "szadista módszerekkel". A fácángyilkossággal 79 ezer rubeles (357 ezer forintos) kárt okozott, amelyet már kifizetett.

 • Olvasónkhoz már megérkezett a Google Térkép frissítése, amelyben már szól a telefon, hogy le kell szállni a buszról vagy vonatról. Köszönjük!

 • A hétvégén röppent fel a hír, hogy Kaija Saariaho, finn zeneszerző egymillió eurót ajánlott fel a Helsinki Zenei Központnak (Helsingin musiikkitalo), a város legfontosabb koncerttermének. Egyetlen kérése, hogy vegyenek egy orgonát.

  A dolog elég meglepő, mert nem nagyon szokás ekkora összegekkel megdobni Európában kulturális közintézményeket. 

  Mint a poszt kommentjeiből kiderül, a kezdeményezéshez mások is csatlakoztak, és a felajánlás most 2,7 millió eurónál jár. (Meg persze az is, hogy a legtöbb kommentelő szerint furcsa, hogy egy zeneszerzőnek ennyi pénze van, hiszen azok közismerten mind szegények.)

  Az egyik hozzászóló szerint amúgy a különös feltétel mögött az áll, hogy Kaija Saariaho egyik darabjában legutóbb - szentségtörés! - egy digitális orgonát használtak. Ő meg inkább fizet, csak vegyenek végre egy rendes hangszert.