Erősen indít, aztán eléggé visszaesik a nagyüzemi IPA
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1556/15560/155602/15560255_c2724e4edc56706ce1994a44e21c4bf9_wm.jpg)
A Heineken komolyabb fáziskéséssel igyekszik meglovagolni a kézműves sörforradalmat, úgyhogy piacra dobják a Soproni IPA-t, amit most mi is megkóstoltunk, és nem kíméltük.
Az Óvatos Duhaj névválasztás azért is stimmel, mert 4,8 százalékos, tehát nem üt annyira, mint a legtöbb kézműves IPA, viszont a sörtípus jellegzetes illatát rögtön megkapjuk indulásnak, ami csalinak jó.
Pár korty után ugyanis viszont hamar elmúlt a varázsa a kóstoló kollégáknál. "Mintha hirtelen felhígulna az egész. Az Óvatos Duhaj ebből a szempontból jó névválasztás. Pont a nagyon erős aromásság hiányzik, amit a dobozon beígértek. Persze lehet, hogy ravaszabb ital ez, és majd jó sokáig visszaböfögve derül ki az IPA-sága", valamint "ízre eléggé semmilyen, mintha felhígították volna, sajna zéró karaktert találtam benne", és még "elsőre ízlett, semmi extra, de az nekem nem is akkora baj a tevepatából szűrt mangós fenyősörök korában. Aztán eszembe jutott, hogy ez nem magyar, sőt, álmagyar, szóval rögvest keserű húggyá változott a számban."
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1555/15559/155592/15559247_077192616dc84007e90d1d85a9dd09d0_wm.jpg)
Sajó kollégának bejött, szerinte ízre talán még jobb is, mint a Dreher hideg- vagy amerikai komlós sörei, aztán viszont beleáll a markáns íz az ember arcüregébe. "Simán venném".
"Pont olyan, mint a tescós cuccok, ál-IPA basic embereknek, viszont a hidegkomlós Dreher mellett egy tök oké választás, ha meguntad a sima világosokat" - foglalta össze Klág Dávid.
A lakossági IPA megváltani tehát nem akarja a világot, és nagy előnye az ár lehet, ami állítólag kétszáz forint környékén lesz.