Márta, Flóra
15 °C
30 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Élőben, egy csomó néző szeme láttára nyitottak ki hekkerek egy olcsó robot segítségével egy számzáras széfet. A performanszra a Las Vegas-i Def Con hekkerkonferencián került sor, a széf, amit sikerült feltörni pedig egy elismert gyártó, a SentrySafe egyik típusa volt. 

  asd
  Fotó: bbc

  A robot egy speciális módszerrel képes volt a lehetséges kombinációk számát egymillióról ezerre csökkenteni, majd gyorsan, automatikusan végigpróbálgatni őket, amíg a széf ki nem nyílik. Az egész folyamat 45 percet vett igénybe. 

  A SentrySafe szóvivőjét nem sikerült megszólaltatni az eset kapcsán, de korábban, amikor ugyanez a csapat egy kisebb széfükön demonstrálta a módszert, azt mondta, nagyon nehéz - ha nem lehetetlen - lenne egy átlagembernek reprodukálni ezt valós körülmények között. 

  (BBC)

 • Szombat délelőtt egy kistestű madár repült be a newsroom egyik ablakán. Úgy tűnt, nem sérült, vígan repkedett jobbra-balra, csak épp az ablakon nem akart kimenni. 

  Elsőre azt hittük, veréb, de arra jutottunk, hogy nem az. Megkérdeztük olvasóinkat, milyen madár látható a képen, Dr. Szabó István pedig gyorsan a segítségünkre sietett.

  MG 8027

  Mint írta, ez egy tengelic (Carduelius carduelius), népiesen stiglic. A képen látható fiatal példány éppen most színeződik át: jellegzetes piros pofatollait növeszti hamarosan. Védett madár, 2017-ben az MME az év madarának választotta.

  MG 8025

  A fiatal stiglic kb. egy órát töltött a szerkesztőségben, majd a Flórián tér irányába távozott. Sok sikert kívánunk neki az átszíneződéshez!

  A poszt megjelenése kisebb vitát váltott ki ornitológus körökben. Több olvasónk szerint egy tojó örvös légykapó látogatott meg minket, mások szerint dayal-rigó. Most akkor melyik? Tegyenek igazságot!

  Milyen madár repült be az Indexbe?

  • 572
   Turul
  • 337
   Tengelic
  • 97
   Örvös légykapó
  • 14
   Dayal-rigó
 • Persze kisfiam. Verinájsz, verinájsz, na így kell ezt csinálni: