Vendel
5 °C
20 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Éppen elterjedt internetszerte az elmélet, hogy az Utolsó Jedikben Luke átáll a sötét oldalra, és belőle válik majd az új trilógia főgonosza - erre pedig a "bizonyíték", hogy az eddigi filmek poszterein mindig az aktuális gonosz szerepelt a háttérben a főszereplők csoportképe mögött fenyegetően tornyosulva. A nyolcadik rész plakátján pedig ezt a szerepel hogy, hogy nem, Luke tölti be a kompozícióban. Erre Hamill kapásból kitwittelte, hogy:

  Vagyis a Star Warsban MINDIG IS Luke volt a gonosz, és a sztori valójában arról szól, hogy egy árván felnőtt fiú hogyan radikalizálódik, csatlakozik egy fura valláshoz, csapódik egy lázadó csoporthoz, akikkel közösen végül egy több százezer áldozattal járó terrortámadást visz véghez.

 • Bolla Zoltán a hazai art deco legnagyobb tudorává nőtte ki magát, pedig először teljesen laikus módon csak képeket kezdett gyűjteni róla egy Google Plus-oldalán. Aztán városnéző túrákat szervezett a stílus bemutatására, végül készített egy fantasztikus letölthető könyvet, amelynek az első kötete pár évvel később meg is jelent nyomtatásban. Nem rég jött ki a nyomdából a második része is, amit meg is kaptam recenzióra (hamarosan olvashattok is róla majd az Urbanistán). A borítékból azonban egy arasznyi kiadvány is kicsúszott az album mellől.

  Mint megtudtam, ez idén nyáron jelent meg, de a szerző annyira szerény, hogy nem akarta elküldeni, mert mittomén. Egészen elkerekedett a szemem, hiszen pont ez az, amire szüksége van egy csomó mindenkinek! Ha valami pörög mostanában városügyben, azok a tematikus séták, és ha valamiről meg vannak győződve az emberek, hogy „na ilyet én is tudnék”, azok megint csak a városnéző séták. Szóval egy ilyen kézikönyv hozzá valódi kincs.

  A Budapest art deco – városnéző séták című kiadványnak pontosan ugyanaz a formátuma, mint Kovács Dániel és Batár Zsolt Szecessziós Budapestjének volt, hiszen egy sorozat következő darabjáról van szó. A tematika is ugyanaz: belőtték a stílus szempontjából legizgalmasabb területeit a városnak, aztán ezek szerint kialakítva a fejezeteket, nagyon rövid leírásokkal bemutatják az ott található házakat. Ráadásul ez most kétnyelvű lett, minden benne van angolul is. Igaz, a fotóanyag nem ugyanolyan kiegyensúlyozottan erős, mint Batár képei esetében, de ezzel együtt is nagyon jó, nagyon hasznos és nagyon szép kiadvány született.

  Ami ráadásul csak egy kiegészítője annak a munkának, amelyről hamarosan részletesebben is szó lesz majd az Urbanistán, meg amúgy november 2-án a FUGA-ban, ahol bemutatják a nagyközönségnek.

 • A jelenséget mindenki ismeri, akivel megesett már hogy a Szigeten valamikor hajnalban, már nem szomjasan olyan országból való fesztiválozókkal haverkodott össze és beszélgetett hosszan, akiknek a nyelvét józanon egyáltalán nem beszéli. Most azonban a tudomány is megerősítette a dolgot a maga módszereivel. A kísérletben 50, német anyanyelvű, hollandul tanuló diák beszélgetett 50 holland anyanyelvűvel, előbbiek közül a fele egy-egy korsó 5%-os sört, a másik alkoholmenteset fogyasztott előtte.

  Amikor a hollandok kiértékelték a beszélgetőpartnereik nyelvtudását, jelentősen jobb átlagos pontszámot kaptak az alkoholt fogyasztók, mint a kontrollcsoport. Érdekesség, hogy maguk a kísérleti alanyok a saját nyelvtudásukat pontosan ugyanolyanra értékelték mindkét csoportban.

  A dolgot lehet azzal magyarázni, hogy az alkohol oldja a gátlásokat, és növeli az ember önbizalmát, ami a kommunikációs képességeinek határozottan jót tesz. Vagy azzal, hogy az egész kísérlet el lett szúrva, hiszen a holland nyelvről közismert, hogy pont úgy hangzik, mintha valaki részegen beszélne németül.

  (via)

 • Akihito japán császár – az egyetlen ma élő császár a világon – 2019 március végén lemond trónjáról fia, Naruhitó koronaherceg javára. Hasonlóra legutóbb több mint 200 éve volt példa, amikor 1817-ben Kókaku császár mondott le, szintén a fia javára.

  Ez egyébként nem egy egyszerű ügy, ugyanis az uralkodóváltáshoz külön törvényjavaslatot kellett elfogadni, Japánban ugyanis a jelenlegi törvények szerint a császárnak élete végéig uralkodnia kell. Az új törvényt egyébként kifejezetten a 83 éves Akihitóra írták és mindössze három évig lesz érvényben, hogy az utána jövő császárok csak úgy ne mondjanak le a császárságról.

  Akihito 1933. december 23-án született, ő Hirohito császár első fia, a világ egyik legrégibb dinasztiájának képviselője, 1989 óta van hatalmon. Érdekesség vele kapcsolatban (legalábbis számunkra), hogy 2002 júliusában ellátogatott Magyarországra, japán uralkodótól hasonlóra soha azelőtt nem volt példa.

  (MTI)