no

Sokan nem jártak jól

2013.11.19. 18:55

KEVESEN JÁRTAK JÓL AZ EGYKULCSOS ADÓVAL

A legjobban keresők jártak jól az egykulcsos adóval, derült ki ismét egy, a témában készített tanulmányból, ami a Pénzügyi Szemlében jelent meg Századvég-közeli szerzőktől. A minimálbér környékén keresők adója éves szinten átlagosan 58 ezer forintról 126 ezer forintra nőtt, az átlagbér környékén keresők adókötelezettsége viszont 312 ezer forintról 299 ezer forintra csökkent.

ROGÁN SZERINT BŰNVÁDI ELJÁRÁS KELL A NAV-ÜGYBEN

Nem merültek fel olyan új információk, amelyek miatt újra kellene nyitni a vizsgálatot - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Horváth András volt adóellenőr az adóhatóságot átszövő maffiahálózatokra vonatkozó kritikáira reagálva. Közben kiszivárgott: az adóhatóságot feljelentő exadóellenőr már két éve megkereste Rogán Antalt és a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy felhívja a figyelmüket az áfacsalások óriási mértékére, de figyelmeztetése semmi nem történt. Rogán Antal a vitába azzal szállt be: konkrét ügyről nem beszél Horváth, miközben bűncselekmények elkövetésével vádol másokat. Az igazságot szerinte bűnvádi eljárás keretében kell tisztázni.

Horváth András az Indexnek adott interjúján
Horváth András az Indexnek adott interjúján

AZ KERES A LEGJOBBAN, AKI AZ ÁLLAMNAK DOLGOZIK

A napi.hu utánajárt, hogy egyes szektorokban mennyivel nőttek a fizetések a válság kitörése, 2008 óta. A globális visszaesés kezdetekor 189,9 ezer forint volt a bruttó magyar átlagfizetés, ez kúszott fel - a Fizetesek.hu adatai szerint - az utóbbi pár évben 225,6 ezer forintra. Az emelkedés 18,7 százaléknak felel meg, ennél azonban jó néhány szektor jobban teljesített, és vannak olyanok is, amelyek jelentősen elmaradtak ettől. Százalékos számokat nézve azt látjuk, hogy a legnagyobb béremelkedést 2008 és 2013 október vége között az állami szektorban mérte a Fizetések.hu

TARLÓS MEGINT MINDENKIT KIOSZTOTT

Nem törődik az őt kifigurázó mémgyártókkal, nyilatkozta Tarlós István főpolgármester az Indexnek. Beszélt a BKK túlreprezentáltságáról, arról, miért nem jó az első ajtós felszállás, miért nem futkos aszfalton, mi a baja az agresszív biciklisekkel. Beszélt Eszenyi Enikő mandátumhosszabbításáról, és arról, mit érzett, miközben a tüntetőket kivitték a városházáról a rendőrök. És persze a kommentelőknek is beszólt.

MA IS MÍNUSZOS HÍR VOLT AZ ELLENZÉK

Bajnai Gordonék az Ungár Klára-féle SZEMA-val kötöttek támogatási megállapodást. Ez arról szól, hogy a SZEMA nem állít országos listát  és nem indít egyéni jelölteket sem 2014-ben Bajnaiékkal szemben, cserébe pedig az Együtt-PM vállalja, hogy a SZEMA által képviselt szakpolitikai javaslatokat figyelembe veszi, illetve beépíti programjába. Kevésbé volt békés a nap az MSZP-nel és a DK-nak: Szanyi Tibor egy nyilatkozata miatt Gréczy Zsolt DK-szóvivő azt nyilatkozta, hogy „Tibor, otrombán hazudsz, és ha fideszes lennél, már bepereltünk volna."

EZÉRT NEM JÖTT MEG A PÉNZ A CORVINUSON

Nem kapták még meg a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói a szociális ösztöndíjakat, noha már esedékes lenne. A Hallgatói Önkormányzat a gazdasági főigazgatót, utóbbi a HÖK-öt hibáztatja ezért. A gazdasági főigazgató egy, a hallgatóknak kedden elküldött és az Index birtokába került körlevelében azt állítja, a hallgatói juttatások listáját a HÖK-től november 15-én, pénteken kapta meg, viszont „a döntéseket megalapozó analitikát" nem csatolták, ezért a döntések szabályosságáról nem tudott meggyőződni.

NEM RONGÁLÁS, DISZKÓBALESET

Egy 24 éves pápai férfi bevallotta, hogy ő rongálta meg Győr határában a Radnóti-szobrot. P. Szabolcs a kihallgatásán elmondta, hogy ismerőse kocsijával (egy nagy fekete Mercedes) és férfi utasával november 17-én egy győri szórakozóhelyre tartott hajnali 2 órakor. A helyismeret hiánya és az éjszaki erős köd miatt későn észlelte a város határában, az út mellett álló gránitszobrot. Melocco Miklós közben azt mondta, kész újra kifaragni az 1980-ban Győr és Abda között felállított, most kidöntött és kettétört alkotást.

OROSZLÁNGYILKOSSÁG DALLASBAN

Egyelőre a Dallasi Állatkert szakemberei is csak találgatják, miért gyilkolta meg egyik társát egy hímoroszlán. A kifejlett hím a nyakánál kapta el Joharit, az ötéves nőstényt, és egyszerűen megfojtotta. Az állatok évek óta békésen éltek egymás mellet. A másik négy, ugyanabban a kifutóban lévő oroszlánt nem zavarta meg az esemény.

BUKÁS A SAMSUNG OKOSÓRÁJA

Iparági források szerint a Samsung Galaxy Round mobil és a Galaxy Gear óra iránt is lanyha az érdeklődés Dél-Koreában. A november 10-én megjelent Galaxy Roundból naponta csak százat adnak el, és eddig összesen tízezer fogyott belőle. A szeptember 25 óta kapható Galaxy Gear sem mondható népszerűnek, eddig csak ötvenezret adtak el, és naponta 800-900 fogy. Az iparági szakértők sokkal nagyobb érdeklődésre számítottak.

A SELFIE LETT AZ ÉV SZAVA

Az Oxford-szótárak szerkesztői a selfie-t kiáltották ki az év szavának. A kifejezésnek nincs magyar megfelelője, olyan fotót jelent, amelyet valaki magáról készít, jellemzően okostelefonnal majd feltölti valamelyik közösségi oldalra. A selfie szó használata az elmúlt évhez képest 17 ezer százalékkal nőtt, ráadásul a szónak már különböző változatai is vannak, így a welfie (workout selfie – amikor valaki az edzőteremben fotózza le magát) vagy a drelfie (drunken selfie – amikor részegen). 

PSZICHIKAILAG GYENGÍTETTÉK A SVÉDEK A PORTUGÁLOKAT

Éjfélre eldől, hogy melyik az a 13 európai futballcsapat, amely részt vehet a jövő évi brazíliai világbajnokságon, miután ma lejátsszák az utolsó négy pótselejtező-mérkőzést is. Izland Horvátországgal, Ukrajna Franciaországgal, Görögország Romániával meccsel, az egyik legkiélezettebb mérkőzésre Svédországban lehet számítani, ahova a portugálok látogatnak el. Cristiano Ronaldóékat hajnalban egy minikoncerttel ébresztették, hátha nem tudják magukat kipihenni a meccsre.

BÓNUSZ TREKK: MA VOLT A VÉCÉK VILÁGNAPJA!