A rendőrség tuti, hogy direkt csinálja

2014.11.25. 19:20

POLITOLÓGUSOKNAK ÁLL A VILÁG

Az egykor a tévében párban elemzősködő Giró-Szász András és Török Gábor is nagyot ment kedden. A kormány kommunikációs államtitkárának vagyonnyilatkozatában észrevettük, hogy nem csupán egymilliárdos lett a vagyona, de egy 120 szobás belvárosi szállodában is tulajdonos. Eközben Török Gábor egyértelművé tette, hogy komolyan gondolja, hogy Veszprémben elinduljon Navracsics Tibor mandátumáért, ha elegendő lájkot kap a Facebookon.

A MANYUPOK MIATT TÜNTETNEK

Tüntetést szervezett a 60 ezren a MAGÁN nyugdíjukért Facebook-csoport El a kezekkel! címmel a József Nádor térre kedden, este hat órára. A szervezők civilnek mondták magukat, de szinte mindannyian a Szolidaritás tagjai. 

KÓSA A SZÓRVÁNYMAGYARSÁGÉRT UTAZOTT ROLLING STONES-KONCERTRE

A debreceni televízió stábja is elkísérte Kósa Lajos volt debreceni polgármestert és Fidesz-alelnököt Új-Zélandra, ahol a Rolling Stones koncertjére is elnézett a politikus, ezt az egyik bulvárlap derítette ki. Közleményében Kósa az utat azzal magyarázta, hogy egy a szórványmagyarságról készülő dokumentfumfilm forgatásán akart részt venni.

MEGSZŰNIK A MUNKAÜGYI HIVATAL 

A költségvetési törvény tervezetének egy apró megjegyzéséből derül ki, hogy a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) jelen formájában meg fog szűnni, és az ezen megspórolt pénz nagy részét közfoglalkoztatásra költik. A költségvetés számaiból az látszik, hogy bár jövőre 22 milliárddal több járulék megy el foglalkoztatási célokra, az állam 30 milliárddal kevesebbet költ arra, hogy érdemi segítséget kapjanak a munkanélküliek. 

CSAK A JÓL KERESŐK KAPHATNÁNAK AUTÓHITELT 

Az autóvásárlásához igényelhető hitel mértékét is az MNB adósságelőírásai szabályozzák jövőre. A kormány egy 2009-ben hozott rendelete eddig meghatározta, hogy a gépjármű piaci értékének mekkora hányada finanszírozható. Forint alapon ez a hitelnél legfeljebb 75,a pénzügyi lízingnél 80 százalék lehet, devizában jóval szigorúbbak a szabályok. A 75 százalékos mértéken nem változtat az MNB rendelete sem. Az új jegybanki szabályok azonban előírnak egy másik mutatót, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) is. Ezt minden új, 200 ezer forintot meghaladó hitel (fogyasztási hitel, jelzáloghitel, gépjárműhitel stb.) felvételekor vizsgálni kell.

A RENDŐRSÉG MÉG MINDIG ELKÉPESZTŐ KÖZLEMÉNYEKKEL SOKKOL

A fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot – a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján ezt üzente a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a fiatal lányoknak. A hétvégén megjelent, nagy tiltakozást kiváltó, az erőszakért az áldozatot hibáztató baranya meygei rendőrségi oktatóvideók után a rendőrségnek még mindig nem sikerült megtanulnia, hogy a nemi erőszakért sohasem az áldozat felelős. Ebben a cikkünkben elmagyarázzuk, miért iszonyatosan káros ez a gondolkodás.

HEKKEREK ZSAROLJÁK A SONY PICTURES STÚDIÓT

Egy világító csontváz képe fogadta a Sony Pictures dolgozóit hétfőn, amikor bekapcsolták a számítógépüket. Az önmagát GOP néven emlegető hekkercsoport vette át a rendszer irányítását, a társaság Twitter-fiókjait, és lenyúlták az ott lévő kényes adatokat is. Az is kiderült a GOP üzenetéből, hogy egy ideje zsarolni próbálják a filmstúdiót, és november 24. volt valamiféle határidő. A támadás rossz színben tünteti fel a Sony-t, mert már korábban is feltörték a rendszereit. A korábbi eset, a Playstation Network megtámadása súlyosabb volt, mert akkor felhasználók adatait lopták el  a hekkerek. Ezúttal a GOP csupán belső céges dokumentumokat lopott el.

CIKKÜNK HATÁSÁRA FOGYASZTÓVÉDELMI VIZSGÁLAT INDULT

Hétfőn írtunk arról, hogy furcsán működik a LifeStyle Alternative kft., amely több tucat doménen különböző ritka betegségek meggyógyítását ígéri, viszont a kft ügyfelei csak néhány összefűzött papírlapot kapnak általános étkezési tanácsokkal. A céggel kapcsolatban egyik olvasónk már nyolc hónappal ezelőtt megkereste a Gazdasági Versenyhivatalt, akik március 14-én a Fogyasztóvédelemhez továbbították az ügyet, aztán nem történt semmi, hiába kereste őket később is, nem reagáltak. Egészen tegnap délutánig, amikor rájöttek, hogy mégis van hatáskörük.

A SONYNAK ELEGE LETT A KORRUPT FIFA-BÓL

Néhány hete, hogy a FIFA megvizsgálta magát, hogy mekkora volt a korrupció a 2018-as orosz és a 2022-es katari világbajnokság odaítélésekor, de a jelentést sem hozták nyilvánosságra. Egyre többen követelik a transzparenciát, de Sepp Blatter elnököt eddig nem tudták térdre kényszeríteni, viszont a hat legnagyobb támogatója közül már a második fejezi be a szervezet szponzorálását. A Sony az elmúlt években 277 millió dollárt fizetett, de jövőre már nem folyósít egy petákot sem.

42 FIATAL ZENÉSZT TÖMÖTT KI AZ NKA

A nyertesek két-kétmillió forintot fordíthatnak öt profi hangfelvételre, CD készítésre 300 példányban, egy minőségi videoklipre, egy honlapra és egy aktív közösségi felületre. A 42 sikeres pályázó között van a Dust trió, a Bábel, Bogdán Norbert, a Dopping, az Eszterlánc kórus, a Louisiana Double, a Fatal Error, a Hungarian Folk Embassy, Kalmár Panni, Kiss Flóra zenekara, Kubinyi Júlia, a Lóci Játszik, a Margaret Island, Siklósi Örs, a Volume Under Kontroll (VUK) és a Zűrös Banda.