A hőség miatt büdösebbek a csatornák

2008.07.02. 16:26
Nagynyomású eszközökkel igyekeznek tisztán tartani a hőségben bűzösebb csatornákat Budapesten. A csatornázási szakemberek várják a lakosság észrevételeit zöldszámukon.

Intenzív bűz csapta meg az Index egyik munkatársának az orrát a körút és az Üllői út sarkán. Egy Combinón két megálló közt kellett elviselni a szokatlanul orrfacsaró bűzt. Nyáron egyébként is gyakori, hogy kellemetlen csatornaszag terjeng a városban, így utánajártunk a pesti csatornabűz okának.

"Ha huzamosabb ideig hőség van, előfordulhat kellemetlen szaghatás, mert a csatornákban elfolyó egyre koncentráltabbá váló szennyvíz pangani kezd" - mondta az Index érdeklődésére Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője. Közlése szerint a legmodernebb nagynyomású csatornatisztító autókkal igyekeznek a kellemetlen szagok ellen tenni.

"Most éppen a nagykörúton járnak a tisztítójárműveink, itt preventív jelleggel zajlik a csatornatisztítás, de ha lakossági panaszt kapunk, arra is hamar reagálunk" - mondta a szóvivő. A csatornanyílásokat nem lehet légmenetesen lezárni, a rendszernek szellőznie kell, mert gázok keletkeznének, ami robbanáshoz is vezethetne, a szellőzéssel viszont együtt járhatnak időnként kellemetlen szagok.

Szerinte vannak a városban kritikus pontok, ahová gyakrabban kell járniuk tisztítani, ilyen például, ahol kanyarodik a csatorna, mert itt intenzívebb a szennyvíziszap-lerakódás. A cég illetékese arra buzdítja a budapestieket, ha valahol az átlagosnál kellemetlenebb csatornaszagot éreznek, akkor hívják bátran a csatornázási művek zöldszámát a 06-80-455-0000-ás számon.