Újbuda eladná az uszodás iskoláját

2007.12.17. 14:07
A XI. kerületi önkormányzat átadná a Farkasréti Általános Iskola üzemeltetési jogát egy alapítványnak. Az így fizetőssé váló intézményhez viszont ragaszkodnak a szülők: szerintük ez a környék legjobb sulija, három tornaterme és uszodája is van. Kedden Molnár Gyula polgármestert tüntető szülők várják majd az iskola kapujában.

Péntek reggel tudták meg a Farkasréti Általános Iskola tanárai és a szülők, hogy az önkormányzat túladhat intézményükön. A képviselőtestület szerdán tárgyalja az iskola működtetésének átadásáról szóló előterjesztést. A terv szerint szeptembertől az Alapítvány a Pasaréti Gimnázium Létrehozására és Működtetésére nevű szervezet venné át a sulit. A már felvett 580 gyerek még ingyenesen befejezhetné tanulmányait, a tanárok is maradhatnának mind, ám az új elsősök ősszel már az alapítványi rendszerbe felvételizhetnének. Ez évi 200 ezer forintos tandíjat jelent. Ezzel a legtöbb gyerek számára elveszne a környék legjobb iskolája, vélekednek a felháborodott szülők.

Az iskola átvételének ötletével az alapítvány kereste meg az önkormányzatot. Ajánlatuk szerint hét év alatt 50 millió forintot fizetnének részletekben az iskoláért, cserébe 50 évig üzemeltethetnék. Vállalták továbbá, hogy 240 millió forintért felújítják az épületet. Amíg a mostani (ingyenes) diákok kirepülnek, az önkormányzat csökkenő mértékben továbbra is fizetné az alapítványnak a gyerekek után járó normatívát. Bölcsődét és gimnáziumot is ígér hosszabb távon az alapítvány.

Bács Márton alpolgármester terjesztette a képviselők elé a javaslatot. Lapunknak azt mondta, hogy az önkormányzat a kevesebb gyerek és kevesebb állami támogatás miatt az egész kerület oktatási rendszerét átalakítja, ebbe a rendszerbe illeszkedik a farkasréti átadása. Gazdagrét-Sasad területen három iskola van, kettő a lakótelepen, a farkasréti a harmadik. A három intézményben sok az üres hely. Az önkormányzat nem akart egy iskolát se bezárni, ezért maradt az üzemeltetés átadása.

Az iskolába járó gyerekek szülei felháborodtak. Nem értik, hogy miért pont erről az iskoláról akar lemondani az önkormányzat. Miközben országosan valóban egyre kevesebb a tanköteles diák, ez az iskola maximális kihasználtsággal működik, mert jó híre van az oktatás színvonalának, a gyerekközpontú pedagógiai módszerének, és kiemelkedően jó a felszereltsége. Van tanuszodája, három tornaterme és könyvtára is. 1995-98 között az önkormányzat jelentős ráfordítással épített új szárnyat az iskolának. Rabi Edit, a Szülői Munkaközösség elnöke szerint érthetetlen, hogy miért egy olyan intézménytől akar szabadulni az önkormányzat, ahol évek óta túljelentkezés van.

Bács Márton alpolgármester szerint érthető, hogy a jobb iskola a kelendőbb, az alapítvány Farkasrét környékén nyilván könnyebben tud majd diákokat toborozni, mint a lakótelepen, és persze vonzotta az érdeklődőt az uszoda is. "Én megértem, hogy a szülők ragaszkodnak az iskolájukhoz, de az önkormányzatnak az egész kerület oktatási rendszerének optimális működtetésére kell gondolnia. Soha nem látná be senki, hogy pont az ő iskoláját kell bezárni, hiába kevesebb a gyerek és a pénz az egész kerületben." Szerinte az a lényeg, hogy jött egy kedvező ajánlat, ami megoldaná a környék oktatásának problémáit.

A szülők kétségbeesve szembesültek azzal, hogy csak múlt pénteken tudták meg a tervet. Kedden látogat Molnár Gyula (MSZP) polgármester az iskolába, hogy elmondja mit akar a kerület. Másnap már szavaz róla a közgyűlés, és pénteken kezdődik a téli szünet. A szülők szerint ez a gyors tempó az ellenállás megtörését célozza.

Az iskola honlapján pletykák sora olvasható a fórumban. A szülők egy része ingatlanpanamát sejt, mert az iskola rendkívül kedvező fekvésű. A hozzászólók mind egyetértenek abban, hogy az átlagos kerületeiket ki akarják zárni a minőségi oktatásból és az uszodából. Többen kezdeményezték, hogy a szülők jelentkezzenek ki a kerületből, hogy ezentúl máshova adózzanak, nehogy ez az önkormányzat egy fillért is lásson tőlük. Bács szerint pletykák mindig vannak, azonban panamáról szó sincs. "Amikor felmerült, hogy a József Attila Gimnázium üzemeltetését átadjuk a fővárosnak, akkor is elterjedt, hogy szálloda lesz az iskola helyén" - tette hozzá.

Az iskola szeptemberben kinevezett új igazgatója nem akart lapunknak nyilatkozni, mert szeretné megvárni, hogy találkozhasson Molnár Gyula polgármesterrel. A szülők egy részének gyanús, hogy az önkormányzat által szeptemberben kinevezett új vezető beavatottnak számít. Sok új tanárt hozott az intézménybe, és szerintük ő már az új rendszerre készül épülő csapatával.

Az iskoláért jelentkező alapítvány jelenleg egy általános iskolát, egy gimnáziumot és egy szakközépiskolát működtet, fő profiljuk a kétnyelvű oktatás. Hiába érdeklődtünk náluk, az alapítvány számán jelentkező munkatársuk azt mondta, hogy nem tud arról, hogy a farkasréti iskolára pályáznának, és senki sem tud erről nyilatkozni tőlük.