Újabb gyanús telekügy Lágymányoson

2007.10.09. 17:02
Egy csaknem negyvenezer négyzetméteres Budafoki úti ingatlan igen bonyolultan került a lágymányosi ingatlanfejlesztéseket végrehajtó Öböl XI. Kft. kezébe. A kerületi ingatlanberuházásokat vizsgáló jelentés szerint az önkormányzat nehezen követhető tranzakciókat hajtott végre, míg Leisztinger Tamás nagyvállalkozó (aztán tőle részben portugál befektetők) kezére jutott ez a telek is, akárcsak a többi lágymányosi fejlesztési terület.

Ismét különös telekügyre bukkantunk a Lágymányosi-öböl fejlesztéséről szóló újbudai vizsgálóbizottsági jelentésben. Az öbölben és a Kopaszi-gáton zajló beruházások ugyanis nem kizárólag a Duna-partra koncentrálódnak, hanem a Budafoki és a Dombóvári útra is kiterjednek.

Mostanáig a vita többnyire arról szólt, hogy az önkormányzat a part menti területeket vitte be az ellenzék szerint áron alul (a polgármesteri hivatal szerint pedig értékbecslésen felül) a Leisztinger Tamás cégeivel közösen működtetett Öböl XI. Kft.-be. A kerületi ingatlanberuházásokat vizsgáló jelentés azonban felhívja a figyelmet egy budafoki területre is.

Az Öböl XI.-ben pedig ezután folyamatosan csökkent az önkormányzat részesedése, egészen 1 százalékig, miközben Leisztinger Öböl Invest nevű cége 99 százalékos részesedést szerzett. Később az Öböl Invest háromnegyed része került a portugál Mota-Engil építőipari csoport birtokába, a HVG információi szerint 25 milliárd forint körüli összegért. (Az önkormányzat 1,9 milliárdot kapott saját vagyontárgyaiért, amelyeket az Öböl XI.-be apportált, majd az így szerzett üzletrészeit fokozatosan eladogatta Leisztingernek.)

Az utóbbi napokban azonban a XI. kerületi ellenzék egyre erőteljesebben veti fel a partmenti ingatlanokon túl egy belső, a Budafoki út mentén lévő terület sorsát. 2006 szeptemberében ugyanis az újbudai önkormányzat megvásárolta a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól, a KVI-től a 4042/99 helyrajzi számú ingatlant. (Az Indexnek az önkormányzatnál eddig senki nem árulta el a vételárat, csak annyit lehet tudni, hogy kedvezményes áron kapta meg a kerület az állami szervezettől a területet.)

Ennek az ingatlannak igen furcsa sorsa lett ezután. Tranzakciók sorozata zajlott, amelynek végeredményeként a 4042/99-es telek is az Öböl XI. Kft.-be került, onnan pedig az Öböl Invest, illetve Leisztinger és a portugálok fennhatósága alá.

De nézzük, mi is történt a Budafoki úton: a 4042/99-es ingatlan éppen olyan helyen volt, amely összekapcsolhatta az eredetileg Leisztinger-féle telkeket az önkormányzat korábbi ingatlanaival, amelyeket már egy-két évvel korábban az Öböl XI. Kft.-be apportáltak. Leisztinger a Budapesti Erőmű francia tulajdonosától szerzett telkeket a Budafoki úton, az önkormányzat pedig a Budafoki és a Dombóvári úton lévő vagyontárgyait vitte be a közös cégbe, az öböl vízfelületén, partján és a Kopaszi-gáton kívül.

Érdekes tranazakció

Érdekes, hogy az önkormányzat nem apportálta egyből az Öböl XI. Kft.-be a KVI-től vélhetően kedvezményesen megszerzett ingatlanát, így részesedését nem növelte az Öböl XI.-ben. Ehelyett az ingatlant Újbuda előbb saját vagyonkezelő cégébe, a Buda-Hold Kft.-be apportálta.

Ez azonban csak a kezdet volt. A Buda-Hold Kft. az Öböl XI. Kft.-vel közös vállalkozást hozott létre Nádor Öböl Kft. néven. A Nádor Öbölbe szintén apportként vitték be a 4042/99-es telket, majd gyakorlatilag beszerzési áron továbbadták ezt az Öböl XI. Kft.-nek

Egészen pontosan nem is telekeladásról volt itt már szó, hanem arról, hogy az Öböl XI. Kft. kivásárolhatta a Buda-Hold üzletrészét a Nádor Öbölben. (Erre már a Nádor Öböl alapításakor opciót, lehetőséget kapott az Öböl XI.)

Az ellenzéki Fidesz szerint (annak a jelentésben foglalt kisebbségi véleménye szerint) nem világos, hogy a Nádor Öböl Kft.-t miért az Öböl XI. Kft.-vel hozta létre a Buda-Hold, és az sem egyértelmű, hogy miért ad vételi opciót az Öböl XI.-nek az ingatlanra. Azt sem érti az újbudai oppozíció, hogy a 38 ezer 622 négyzetméteres alapterületű ingatlant miért nem apportálta valós piaci áron, közvetlenül az Öböl XI.-be az önkormányzat, amivel az üzletrészének arányát tudta volna növelni.

Ehelyett 2006. október 20-án az Öböl XI. Kft. taggyűlése döntött a Nádor Öböl Kft.-ről, arról, hogy kivásárolja a Buda-Hold Kft. üzletrészét. Az Öböl XI. Kft. 353 millió forintot fizetett, ez információink szerint nem sokkal több annál, mint amennyiért az önkormányzat kedvezményesen hozzájutott a 4042/99-es telekhez a KVI-től.

Rosszul járt a kerület?

Vagyis az ellenzék most azt kérdezi, miért kellett a kerületnek megint rosszul járnia egy ügyleten, amelyet rendkívül bonyolult módon hajtottak végre, és amelyet úgy vitték végig, hogy az önkormányzat nehogy túlzottan megnövelje befolyását az öbölberuházást végrehajtó Öböl XI. Kft.-ben.

Amikor az ügyről az újbudai önkormányzat magukat megnevezni nem kívánó illetékeseit kérdeztük, nem kaptunk egyértelmű választ. Annyit tudtunk meg, hogy a Budafoki úti telket nem akarták külön kezelni, ezért vitték be végül az Öböl XI. Kft.-be.

Ez a telek ugyanis az összefüggő építési terület kialakítását szolgálta. Információink szerint olyan ingatlanról van szó, amelyet a kerületi képviselőtestület utóbb más övezetbe sorolt át, így ott magasházak építése is lehetővé vált. Ezáltal a telek tovább növelte értékét. Ennek a hasznát persze már nem az önkormányzat fogja élvezni, mert időközben az Öböl XI. Kft. irányítását teljesen átadták a vállalkozóknak.

A kerület egyik vezetője csupán annyit mondott a 4042/99-es telek kapcsán, hogy várhatóan ezt az esetet is megvizsgálja majd a Legfőbb Ügyészség, miután a múlt héten nyomozást rendeltek el a lágymányosi beruházások miatt.

Tisztzáni akarnak

Az önkormányzati vezető azt is elmondta, hogy örülnek az ügyészségi vizsgálatnak, mert így végre kiderülhet, hogy nem történt semmilyen szabálytalanság sem az öböl-ügyben, és akkor végre befejeződhet a politikai vita, amely hónapok óta zajlik, és hátráltatja a lágymányosi fejlesztéseket.

A Duna-parton egyébként éttermeket, klubokat, jachtkikötőt, vízi rendőrséget, lakásokat, kereskedelmi és szolgáltató beruházásokat terveznek a befektetők. Várhatóan gyalogoshíd is épül majd a Kopaszi-gát végénél, a Hengermalom utca meghosszabbításaként, sőt szállodát, és később, a csepeli központi szennyvíztisztító megépülése után strandot is létesítenének az öbölben.