Elrendelték a nyomozást a Kopaszi-gát privatizációja miatt

2007.10.04. 07:21
Elrendelte a nyomozást a Kopaszi-gát privatizációja ügyében a Fővárosi Főügyészség, értesült a Magyar Nemzet. A főváros XI. kerületének önkormányzata és Leisztinger Tamás vállalkozó közötti tranzakciót kifogásolva egy XI. kerületi fideszes képviselő tett feljelentést.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés elkövetésének alapos gyanújával, ismeretlen tettes ellen rendelték el szerdán a nyomozást a Kopaszi-gát, illetve a Lágymányosi-öböl önkormányzati területeinek értékesítése ügyében, közölte Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Az ügyészség megalapozottnak találta Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő, a Fidelitas fővárosi elnökének feljelentését. A nyomozást az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatja. A törvény szerint két hónap van annak kiderítésére, hogy történt-e bűncselekmény.

Mint arról az Index is beszámolt, a XI. kerületben eredetileg Leisztinger Tamás nagyvállalkozóval közösen fejlesztette volna az önkormányzat a Lágymányosi-öblöt, a területre vízi vidámparkot, szállodákat, jachtkikötőt és gyaloghidat ígértek.

Az elmúlt hónapokban azonban csak a közpark készült el, üresen állnak a Kopaszi-gáton felépített, étteremnek szánt épületek. Az önkormányzat tulajdoni részesedése közben 1 százalékra csökkent, és Leisztinger Tamás eladta a projekt háromnegyedét (az Öböl Invest Kft. 75 százalékát) a portugál Mota-Engil építőipari csoportnak. A kerületi ellenzék szerint az önkormányzat komoly haszontól esett el.